Avfall från laborativ verksamhet

Avfall från laborativ verksamhet ska klassificeras, förvaras och märkas så att säker hantering kan ske. För hantering av farligt avfall ställs specifika krav. Sortering bör ske vid källan och olika farliga avfall får inte blandas med varandra.

Prefekt/föreståndare ansvarar för att säkerställa att medarbetare som hanterar avfall har tillräcklig kunskap och att personal som hanterar sändning av farligt gods ges möjlighet att genomgå så kallad avsändarutbildning.

Miljösamordnare ansvarar för att avtal finns med entreprenörer som omhändertar verksamhetsavfall från laboratorium och för att universitetsövergripande regler upprättas så att avfallet tas om hand på rätt sätt.

Samtliga medarbetare inkl. externa hyresgäster ansvarar för att avfall från laboratorium hanteras i enlighet med dessa regler samt att hanteringen lever upp till lagstiftningens krav. 

Generella regler

  • Laboratorieavfall ska hanteras enligt lagstiftningens krav och reglerna på denna sida. Det ställer bland annat krav på förpackning, märkning och i vissa fall även godsdeklaration.
  • Laboratorieavfall som kan utgöra risk ska hanteras av laboratoriepersonal. Lokalvård ska enbart tömma papperskorgar vid handfat och sådana avfallstunnor där icke farligt laboratorieavfall slängs, t ex icke förorenade handskar och papper.
  • Kärl eller behållare som innehåller farligt laboratorieavfall försluts och transporteras av laboratoriepersonal på säkert sätt med relevant skyddsutrustning och utan risk för spill till avsedd plats i Miljörum eller annan anvisad plats. För att undvika arbetsmiljörisker ska laboratorieavfall som lämnas i miljörum vara förpackat i gula lådor avsedda för riskavfall och vars lock ej är öppningsbara efter förslutning.
  • Farligt eller specialavfall från laboratorium ska alltid märkas med information om vad avfallet innehåller, vem som lämnar det och när avlämning skett. På vilket sätt ett visst avfall ska märkas framgår under de specifika avfallstyperna nedan.
  • Spill och stänk ska hanteras omedelbart. Spill, stänk eller andra incidenter/tillbud i samband med hantering av avfall från laborativa verksamheter ska anmälas som avvikelse i IA och berörd chef ska informeras. Vid mindre spill ska sanering göras av laborativ personal och vid stora spill ska räddningstjänsten tillkallas.

Vid sanering av mindre spill måste skyddshandskar som skyddar mot kemikalien, nitrilhandske, användas. Sug upp vätskan med hjälp av absorbent, Absol eller Vermiculit. Den använda absorbenten placeras i en kraftig plastpåse som försluts med buntband. Våttorka noggrant området med såpa och vatten. Placera använda trasorna i en kraftig plastpåse och förslut med buntband, därefter i en tätslutande behållare. Avfallet hanteras som farligt avfall enligt nedan.

Vid större läckage/olycka så 1. Rädda de i fara., 2. Varna och spärra av området. Ta hjälp av annan personal., 3. Larma och Ring räddningstjänsten 112., 4. Ring växeln eller angivet säkerhetsnummer. 5. Möt räddningstjänsten och visa var olyckan har skett. 

Farligt avfall och farligt gods

Vad som räknas som farligt avfall framgår av Avfallsförordningen (2020:614), markerade med en asterisk (*) i bilaga 3. Exempel är Kemikalieavfall, Smittförande avfall och GMM-avfall. 

Avfall som är klassificerat som farligt får under inga omständigheter blandas eller spädas ut med andra slag av farligt avfall, annat avfall, eller andra ämnen eller material. 

Institutionerna ansvarar själva för att ta hand om och bortforsla farligt avfall som uppkommer under den dagliga verksamheten. Om avfallet även klassas som farligt gods måste den som lämnar avfallet i ett miljörum utöver märkning av innehåll och anvisad symbol för farligt gods (dessa måste vara minst 10x10 cm och klistras på åt rätt håll (se godsdeklarationsblanketten för vilken symbol det ska vara) även ha upprättat ett transportdokument (Fyll i relevant blankett för godsdeklaration). 

På godsdeklaration ska det framgå: EWC-kod, UN-nummer, officiell transportbenämning, klass, ev. förpackningsgrupp, antal och typ av kolli, beräknad totalvikt, transportör och mottagare. Om du skickar denna typ av avfall ska du även ha en avsändarutbildning enligt ADR-S vilken ska upprepas minst vart tredje år. Universitetet har en avtalad säkerhetsrådgivare som kan ge den erforderliga utbildningen. Kontakta miljösamordnare för mer information.

Den som bedriver en yrkesmässig verksamhet där farligt avfall uppkommer ska även för varje slag av farligt avfall föra anteckningar om den mängd avfall som uppkommer årligen, och till vem som avfallet lämnas för vidare hantering. Anteckningarna ska sparas i minst 3 år och uppgifterna ska rapporteras i avfallsregistret på Naturvårdverkets hemsida inom två arbetsdagar från det datum då avfallet antecknades. I nuläget görs denna inrapportering av universitetets avtalade avfallsentreprenörer.

Rekommenderade avfallsboxar för riskavfall

Verksamhetsspecifikt riskavfall från laboratorier på huvudcampus ska, för att säkerställa en god och säker arbetsmiljö, packas i någon av följande avfallsboxar (undantaget kemiskt avfall, GMO-avfall och biologiskt avfall i UCCB). Nedan benämnt "avsedd låda". 

AVFALLSTUNNA GUL 30 L MED LOCK VWR 40+01160+000 (Lagervara i Kemiförrådet)

AVFALLSTUNNA 60 LITER, AUTOKLAVERBAR
31+08700+115 (SARSTEDT NUMMER 77.3899.060)

RISKAVFALLSBURK GUL 4L MULTI-SAFE FÖR KANYLER, SKALPELLBLAD 31+08600+115 (SARSTEDT NUMMER 77.3897.040)

För mer information, se Chemshop


Avfallstyper

Nedan listas hur olika typer av avfall från laborativa verksamheter ska tas om hand. För avfallshantering i Region Västerbottens lokaler gäller deras rutiner.

Antibiotikaavfall

Krav enligt Avfallsförordningen 2020:614 och AFS 2018:4 Smittrisker.

Aktiva antibiotikasubstanser som används i cellkulturer, odlingsmedia, experimenttest mm får inte släppas ut i avloppet. Substanserna kan dock deaktiveras genom autoklavering, kokning eller förbränning. Efter deaktivering får media hällas ut i avlopp under förutsättning att de inte innehåller andra miljöfarliga kemikalier. Om andra miljöfarliga ämnen ingår ska avfallet hanteras som kemiskt avfall.

I tabellen nedan redovisas rekommendationer för kvittblivning. Antibiotikasubstanser i cellkulturer, odlingsmedia som inte finns listade nedan behandlas som Kemiskt avfall.

Antibiotika CAS-nr Rekommendation
Beta-laktamer    
Ampicillin 69-53-4 Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Carbenicillin 35531-88-5 Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Penicilliner Finns flera Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Aminoglykosider    
Geneticin(G418) - Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Gentamycin 1405-41-0 Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Neomycin 1405-10-3 Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Streptomycin (inkl. PEST) 57-92-1 CAS-nr för streptomycin Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Kanamycin 25389-94-0 Förstörs ej vid normal autoklavering/kokning. Kan autoklaveras i mycket surt pH (ca pH 1-2) innan det hälls i avlopp alternativt hanteras som Kemiskt avfall
Övriga    
Kloramfenikol 56-75-7 Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Amphotericin = Fungizon   Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Erytomycin 114-07-8 Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Puromycin - Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Sulfadoxin - Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Tetracyclin 60-54-8 Autoklaveras/kokas och hälls i avlopp
Blasticidin 2079-00-7 Lämnas som kemikalieavfall till Säkerhetshuset
Ciprofloxacin - Lämnas som kemikalieavfall till Säkerhetshuset
Enrofloxacin - Lämnas som kemikalieavfall till Säkerhetshuset
Nalidixinsyra 389-08-2 Lämnas som kemikalieavfall till Säkerhetshuset
Vankomycin - Lämnas som kemikalieavfall till Säkerhetshuset (bör substitueras)
Zeomycin - Lämnas som kemikalieavfall till Säkerhetshuset
Zeocin - Lämnas som kemikalieavfall till Säkerhetshuset
Rifampicin/ Rifampin 13292-46-1 Lämnas som kemikalieavfall till Säkerhetshuset

Biologiskt avfall, ej smittförande, ej GMO/GMM

Växter
Växtdelar hanteras som brännbart avfall.

Avfall från djurförsök/animaliska biprodukter

Exempel på avfall är kadaver från djurförsök, biologiska vävnader, blod eller annan kroppsvätska i mindre mängd.  är per definition animaliska biprodukter. Avfallet kan också bestå av slaktdjur som inte är avsedda som livsmedel räknas som animalisk biprodukt, liksom fjädrar, äggskal och ull.

Dissektionsdjur som består av tex fisk som inköpts i mataffär kan hanteras som brännbart avfall, då dessa räknades som livsmedel fram till dissektionen.

Biologiskt avfall kan förvaras högst ett dygn i rumstemperatur, kylförvaring max 8 dygn och fryses vid längre tids förvaring.

Biologiskt avfall läggs i ett tättslutande rör eller annan tät behållare och förvaras i frys på laboratorieavdelning. Avfallet transporteras av laboratoriepersonal till den brännbara fraktionen i miljörum sådana dagar som hämtning av brännbar fraktion sker. Den avtalade ombesörjer borttransport av avfallet till förbränning. Observera att Universitetsservice i den berörda byggnaden ska informeras om att verksamhetsavfall från laboratorium placerats i brännbar fraktion.  

Biologiskt avfall UCCB som produceras inom anläggningen, läggs i soppåse och placeras i respektive avdelnings frysbox för kadaver. 

Infekterat biologiskt material placeras soppåse i frysbox inne på infektionsavdelningen, materialet autoklaveras innan det tas ut till det centrala frysförrådet.

Infekterat biologiskt material som dessutom innehåller farliga kemiska ämnen/läkemedel läggs i soppåse och placeras i riskavfallslåda märkt med forskargruppens namn i kadaverfrys inne på infektionsavdelningen, detta avfall ska inte autoklaveras innan det tas ut till det centrala frysförrådet och märks "biologiskt avfall".

Den avtalade avfallstransportören kontaktas vid behov och denne ombesörjer borttransport av avfallet. Läs mer om avfallshantering i UCCB här (du behöver vara inloggad för att ta del av informationen) 

Humant biologiskt avfall

Detta är till exempel vävnad, organ, identifierbara kroppsdelar och kasserade anatomiska preparat.

Smittat eller infekterat avfall, naglar och hår, mindre mängder blod eller andra kroppsvätskor hanteras som brännbart avfall. Stora mängder kroppsvätskor från människa ska hanteras som smittförande avfall.

Avfallet läggs i gul plastlåda avsett för riskavfall. Om avfallet är flytande eller blött ska absorptionsmedel eller absorptionsduk tillsättas. Packa inte lådan med mer avfall än vad lådans angivna vikt tillåter. Förpackningen ska märkas med gul etikett "Biologiskt avfall" med information om innehåll, kontaktperson och datum innan det ställs i kylrum alternativt i frys i anslutning till Miljörum. Biologiskt avfall kan förvaras högst ett dygn i rumstemperatur, kylförvaring max 8 dygn och fryses vid längre tids förvaring. Den avtalade avfallstransportören kontaktas vid behov och denne ombesörjer borttransport av avfallet till förbränning.

Smittförande avfall 

Krav enligt Avfallsförordningen 2020:614, AFS 2018:4 Smittrisker samt krav efter genomförd riskbedömning avseende medarbetares arbetsmiljö och säkerhet. 

Generellt gäller att smittförande avfall så tidigt som möjligt i avfallsprocessen konverteras till icke smittförande avfall, t ex genom autoklavering. 

Alternativ 1 - autoklavering

Smittförande avfall läggs i första hand i gul plastlåda avsedd för autoklavering. Om avfallet är flytande eller blött ska absorptionsmedel eller absorptionsduk tillsättas. Packa inte lådan med mer avfall än vad lådans angivna vikt tillåter. Märk lådan med gul etikett "Smittförande avfall". Arbetsplats, datum och signatur ska skrivas på etiketten.

Efter autoklavering kan det inaktiverade avfallet läggas i fraktion för restavfall/brännbart.

Observera att Mikroorganismer i riskklass 3 måste inaktiveras lokalt enligt godkänt protokoll och inte får lämnas som smittförande avfall.

Alternativ 2 - ej autoklavering

Smittförande avfall (riskklass 1 och 2) kan om möjlighet till autoklavering inte finns, paketeras i gul riskavfallslåda avsedd för smittförande/kliniskt avfall. Behållaren ska förslutas så att avfall eller smittämnen inte kan läcka ut. Om avfallet är flytande eller blött ska absorptionsmedel eller absorptionsduk tillsättas. Packa inte lådan med mer avfall än vad lådans angivna vikt tillåter. 

Avfall med smittförande egenskaper klassas som farligt avfall och även som farligt gods vid transport på väg (ADR-S). Lådan ska därför märkas med etikett för Smittförande avfall och Godsdeklarationsblanketten UN 3921 ska fyllas i och medfölja transporten. Den avtalade avfallstransportören kontaktas vid behov och denne ombesörjer inrapportering till Naturvårdsverkets register för farligt avfall.

Smittförande avfall kan förvaras högst ett dygn i rumstemperatur, kylförvaring max 8 dygn och fryses vid längre tids förvaring. Avfallet skickas vid borttransport till förbränning. Fryst, smittförande avfall får inte förvaras längre tid än ett år.

Utrymmet/miljörummet där smittförande avfall förvaras ska vara synligt märkt med varningsskylt med den internationella symbolen för biologisk fara.

Biologiskt avfall innehållande cytostatika/hormoner

Biologiskt avfall som innehåller hormoner eller cytostatika får inte autoklaveras.

Avfallet förpackas i gul låda avsedd för Smittförande/kliniskt avfall. Behållaren ska förslutas så att inte avfall eller cytostatika/hormoner/läkemedel kan läcka ut. Om avfallet är flytande eller blött ska absorptionsmedel eller absorptionsduk tillsättas. Packa inte lådan med mer avfall än vad lådans angivna vikt tillåter.

Förpackningen ska märkas med gul etikett "Cytostatika- och läkemedelsförorenat avfall" med information om innehåll, kontaktperson och datum innan det ställs i kylrum alternativt i frys i anslutning till Miljörum. Avfall med cytotoxiska egenskaper som skickas klassas farligt gods och ska därför ha en godsdeklaration. Godsdeklarationsblanketten UN 1851 ska fyllas i och medfölja transporten. Transportören ombesörjer inrapportering till Naturvårdsverkets register för farligt avfall. Avfallet skickas vid borttransport till förbränning.

Utrymmet/miljörummet som avfallet förvaras i ska vara märkt med den internationella symbolen för biologisk fara.

Cellkulturer, mikroorganismer

Levande cellkulturer och mikroorganismer får inte hällas ut direkt i vask. Om avfallet räknas som Smittförande avfall eller GMM-avfall, se respektive avsnitt. Om är avdödat, till exempel genom autoklavering och om eventuell antibiotika är deaktiverad kan avfallet som regel hällas ut i vask. Det kan dock finnas andra risker med avfallet att ta hänsyn till, exempelvis antibiotika eller andra kemikalier, radioaktivitet, eller att avfallet är stickande/skärande (se respektive avsnitt). Tänk också på att antibiotika kan vara CMR-ämne eller annan kemikalierisk. 

För avdödning av cellkulturer, odlingsmedium och mikroorganismer som inte är smittförande eller GMM ska en av följande metoder användas: Autoklavering eller annan behandling som visats vara effektiv. Efter avdödandet förpackas fast material och sorteras som brännbart i Miljörum (ej i papperskorgar på laboratorium).

GMM-avfall

Krav enligt Avfallsförordningen 2020:614, AFS 2011:2 Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (AFS 2011:2). 

Nödvändig skyddsnivå Klassificering
1 F-verksamhet
2 L-verksamhet
3 eller 4 R-verksamhet

Alternativ 1

GMM-avfall från F- och L-verksamheter ska i första hand inaktiveras genom autoklavering. Fast avfall förpackas i gula lådor avsedda för autoklavering medan avdödat cellodlingsmedium kan hällas i avlopp. Om det fasta avfallet är fuktigt eller blött ska absorptionsmedel tillsättas eller fångas upp av absorbentduk i botten av lådan. Lådan ska märkas med gul etikett: Smittförande avfall. Efter autoklavering kan avfallet skickas som brännbart avfall/restavfall. Packa inte lådan med mer avfall än vad lådans angivna vikt tillåter.

GMM-avfall från R-verksamhet måste inaktiveras genom autoklavering och därefter omhändertas enligt ovan.

Alternativ 2 
GMM-avfall från F- och L-verksamheter kan om autoklaveringsmöjlighet inte finns skickas som farligt avfall och farligt gods (samma rutin för bägge även om avfall F-verksamhet inte klassas som farligt avfall). Avfallet packas då i gula riskavfallslådor avsedda för smittförande avfall. Om avfallet är flytande eller blött ska absorptionsmedel tillsättas eller fångas upp av absorbentduk i botten av lådan. Efter märkning med Gul etikett Smittförande avfall och ifylld godsdeklaration UN 3245 placeras avfallet i kylrum vid KBC miljörum. Observera att KBC Servicepersonal ska informeras vid avlämnade av GMM-avfall. Packa inte lådan med mer avfall än vad lådans angivna vikt tillåter.

GMO-avfall från UPSC

GMO-avfall paketeras i avfallskärl innehållande svart plastpåse (70 L).

Glas och träpinnar ska kastas i den angivna papperskartongen.

Övrigt avfall, såsom Petriskålar, frön, torra eller gröna växter, jord, krukor etc., ska slängas i de svarta eller röda soptunnorna. Varje soptunna innehåller en svart plastpåse (70 L). Vänligen håll locket på tunnan stängt om möjligt.

När avfallskärlet är fullt ska påsen förslutas med kabelbindare/buntband.

• Förslut påsen med en kabelbindare och ta med den till soprummet på våning 3 i KBC-Fysiologihuset (rum F3-58-38).

• Överför soppåsen till en större påse (125 L).

• När den större påsen är full, förslut påsen med en kabelbindare och märk den med GMO- tejp. Endast en kortare bit tejp behövs. Dessa påsar kommer att kastas i den specifika GMO-behållaren bakom luckan i soprummet. 

När du kastar smittat växtmaterial måste du omedelbart försegla påsarna och ta med dem till soprummet på våning 3 i KBC-Fysiologihuset (rum F3-58-38).

Detta är allas ansvar och nödvändigt för att undvika skadedjur!

Kemiskt avfall

Krav enligt Avfallsförordningen 2020:614, AFS 2011:19, Kemiska arbetsmiljörisker och ABVA Umeå. 

Nästan alla kemikalier ska tas om hand som kemiskt avfall. Vilka produkter som ska omhändertas som farligt avfall framgår av produkternas säkerhetsdatablad.

I de fall det är tillåtet att hälla kemikalierester i avlopp handlar det om små mängder. Större mängder ska alltid tas om hand som farligt avfall. Observera att spädning av ett kemiskt avfall inte är tillåtet och att miljöfarliga organiska ämnen och ämnen innehållande tungmetaller inte får hällas i avlopp alls.

Om en avfallslösning har två faser ska dessa separeras och den organiska fasen tas om hand som kemiskt farligt avfall och vattenlösningen kan hällas i vasken under förutsättning att den inte innehåller ämnen som ska tas om hand som kemiskt farligt avfall. Tänk även på att vattenlösningen måste pH-justeras innan den kan hällas i vasken (se nedan).

Namn Kemiskt avfall Kan hällas i avlopp  Sorteras som
Alsolsprit    X  
Citronsyra  ≥ 20%  < 20%  Småkemikalie

Fosfatbuffert (inkl. PBS)

  X  
Koksaltlösning (NaCl)   X  
Virkonlösning 1%   X  
Ättiksyra ≥ 5,0 % < 5,0% Småkemikalie
pH i lösning pH < 6,5 och > 10 pH pH måste vara
6,5 - 10 för att hällas i avloppet
 

Kemiskt avfall ska förvaras i emballage som är tätt, rent, märkt med faropiktogram, namn och ska vara väl förslutet. I de flesta fall kan den förpackning som kemikalien levererades i användas. Lösningsmedel ska, om det inte kan förvaras i originalförpackningen, förvaras i en glasförpackning för att förhindra reaktion mellan lösningsmedlet och förpackning.

Om det saknas uppgifter på förpackningen – ta fram ett säkerhetsdatablad från kemikaliesystemet KLARA och fäst på förpackningen.

Kemikalieavfall från verksamheter på huvudcampus lämnas i Säkerhetshuset varje fredag kl. 08-10. Observera att en komplett ifylld blankett "Deklaration av farligt kemiskt avfall" skall bifogas vid inlämnandet till Säkerhetshuset. Vid transport i kulvert till Säkerhetshuset ska vagn med sarg användas. Kemabsorbent duk eller Absorptionsmedel ska läggas innanför sargen på vagnen. Ställ avfallsförpackningarna stadigt på vagnen. En kartong kan användas för stabilare transport. Förpackning för uppsamling av eventuellt spill ska medfölja transporten. Personlig skyddsutrustning och förpackning inklusive utrustning för uppsamling av eventuellt spill ska medfölja transporten. Exempel på personlig skyddsutrustning är Engångshandskar, t ex SHIELDskin CHEM NEO NITRILE 300, Skyddsglasögon och Andningsmask enligt riskbedömning. Läs mer om inlämning till Säkerhetshuset.

Kemikalieavfall på Konstnärligt campus lämnas märkt med information om innehållet, vem som lämnat och datum, i respektive byggnads miljörum. Hämtning av kemiskt avfall beställs direkt av respektive verksamhet.  Avfallsentreprenör förpackar, märker emballaget och borttransporterar kemiskt avfall från konstnärligt campus vid behov. Avfallsentreprenör gör även den obligatoriska inrapporteringen till Naturvårdsverket.  

Formalinavfall och avfall från CMR-ämnen

Formaldehyd/formalin är en färglös vätska och gas men med en karaktäristisk doft. Ämnet är klassat som ett CMR-ämne i klass H350 (cancerframkallande) och ett allergiframkallande ämne med faroklass H317 och för dessa finns det särskilda krav i AFS 2014:43. Formaldehydhantering vid fixering av vävnader och liknande omfattas inte av krav på läkarundersökning eller speciell utbildning, vilket annars är ett krav vid användning av formaldehydhartser. Paraformaldehyd (PFA) är klassificerat som H351 och omfattas inte av de särskilda CMR-kraven. Dock används paraformaldhyd främst för att utnyttja dess sönderfall till formaldehyd i lösning och då gäller reglerna för CMR-ämnen fullt ut. Observera också att ett arbetsmoment där formaldehyd används ska CMR-utredas eftersom CMR-ämnen inte får användas om det är tekniskt möjligt att ersätta dem.

Formalinavfall mm. från verksamheter på huvudcampus lämnas i Säkerhetshuset varje fredag kl. 08-10. Observera att en komplett ifylld blankett "Deklaration av farligt kemiskt avfall" skall bifogas vid inlämnandet till Säkerhetshuset. För hantering och transport av formaldehydavfall mm. gäller att behållare med kemikalien måste kunna transporteras på rullvagn på ett sätt så att denna inte kan välta och så att spill kan fångas upp, t.ex. kan en flaska placeras i en plastlåda med kanter, tillsammans absorbenter (ex. vermiculit eller absol). Skyddskläder och skyddshandskar ska användas och ytor som kan ha förorenats ska rengöras efter transport. Vidare krävs att om det finns risk för exponering av andra arbetstagare än de som hanterar formaldehyd mm. så ska dessa informeras om detta. Om större mängder transporteras, t ex formalinfat (200 liter) på europapall, så ska man alltid vara två personer. Transporten måste kunna ske på ett säkert sätt. Tänk på ojämnheter i golv etc.

Läkemedelsavfall, Cytostatikaavfall, Narkotikaklassade preparat och avfall från hälsofarliga varor

Kasserade eller överblivna läkemedel, cytostatika, narkotikaklassade preparat samt varor som enligt lagen (1999:42) klassas som hälsofarliga ska transporteras från verksamheter på huvudcampus och lämnas i Säkerhetshuset varje fredag kl. 08-10. Vid inlämning till Säkerhetshuset ska produkterna vara förpackade i en icke-öppningsbar box, märkta med UN 3249/EWC 180108. En komplett ifylld blankett "Deklaration av farligt kemiskt avfall" skall bifogas vid inlämnandet till Säkerhetshuset. Läs mer om inlämning till Säkerhetshuset.

Radioaktivt avfall

Radioaktivt avfall från Umeå universitets verksamheter lämnas i avfallsrummet på NUS avsett för detta. Information, rutin och blankett finns på sidan Strålskydd.

Skärande/stickande avfall (ej smittförande)

Krav enligt Avfallsförordningen 2020:614 samt krav efter genomförd riskbedömning avseende medarbetares arbetsmiljö och säkerhet.

Skärande/stickande avfall av metall, till exempel kanyler, lansetter, knivblad, rakblad, skalpeller och nålar, läggs i riskavfallsburk för kanyler mm märkt med "skärande och stickande avfall" och behandlas som om det vore smittfarligt avfall. Denna placeras sedan i gul avfallsbox avsedd för riskavfall. I varje avfallsbox ryms två riskavfallsburkar.

Skärande/stickande avfall av t ex glas läggs sorteras i större gula lådor avsett för riskavfall. Packa inte lådan med mer avfall än vad lådans angivna vikt tillåter. Avfallet lämnas som riskavfall i miljörum ska avfallet märkas med information om skärande/stickande, institution, namn och datum.     

Smittförande skärande/stickande avfall

Krav enligt Avfallsförordningen 2020:614, AFS 2018:4 Smittrisker samt krav efter genomförd riskbedömning avseende medarbetares arbetsmiljö och säkerhet.

Stickskyddade produkter kan läggas direkt i låda avsedd för autoklavering. Ej stickskyddade produkter ska läggas i kanylburk för skärande/stickande avfall. Kanylburkarna placeras i godkänt i låda avsedd för autoklavering. Om avfallet är flytande eller blött ska absorptionsmedel tillsättas eller fångas upp av absorbentduk i botten av lådan. Packa inte lådan med mer avfall än vad lådans angivna vikt tillåter. Efter autoklavering kan avfallet sorteras som brännbart avfall alternativt i större gula lådor för riskavfall. Om avfallet efter autoklavering lämnas som riskavfall i miljörum ska avfallet märkas med information om skärande/stickande, institution, namn och datum.

Avfall med smittförande egenskaper som inte autoklaveras klassas som farligt avfall och även som farligt gods vid transport på väg (ADR-S). Fyll i arbetsplats, datum och signatur på etiketten. Efter märkning med Gul etikett Smittförande avfall och ifylld godsdeklaration UN 3245 placeras avfallet i kylrum vid KBC miljörum. Smittförande avfall kan förvaras högst ett dygn i rumstemperatur, kylförvaring max 8 dygn och fryses vid längre tids förvaring. Avfallet skickas vid borttransport till förbränning. Fryst, smittförande avfall får inte förvaras längre tid än ett år. 

Utrymmet/miljörummet där smittförande avfall förvaras ska vara synligt märkt med varningsskylt med den internationella symbolen för biologisk fara.

Glas, ej återvinningsbart

Överblivet eller kasserat glas från laboratorier som inte är förpackningar ska placeras i gul avfallsbox avsedd för riskavfall. Om avfallet är flytande eller blött ska absorptionsmedel tillsättas eller fångas upp av absorbentduk i botten av lådan. Packa inte lådan med mer avfall än vad lådans angivna vikt tillåter.  I KBC miljörum finns även en grön återvinningstunna i vilken "rent" glasavfall som inte är förpackningar kan lämnas.

Glas, återvinningsbart

Torra och rena glasförpackningar från laborativ verksamhet får lämnas i gröna tunnor miljörum, avsedda för färgade resp. ofärgade glasförpackningar. Observera att om en kemikalie som har varit i en glasförpackning har haft egenskaperna giftigt (symbolen med dödskalle) eller miljöfarligt (symbolen med trädet och fisken) måste även tömda glasförpackningar hanteras som kemiskt avfall och lämnas till Säkerhetshuset.  

Använda plastpipetter och provrör av plast

Använda plastpipetter och provrör av plast ska hanteras som brännbart avfall, inte plastförpackningar. För att undvika risker bör dessa placeras i en svart sopsäck och "buntas" ihop av laboratoriepersonal innan de slängs i den brännbara fraktionen i miljörum. 

Övrigt material från laboratorier, ej smittförande, ej skärande/stickande

Övrigt material, såsom skyddshandskar, engångsförkläden, papperstussar, munskydd mm slängs om det är förorenat tillsammans med relevant riskavfall, om det inte är förorenat i vanliga papperskorgar/sopsäckar avsedda för brännbart avfall. 

kontaktinformation

Marie Gunnarsson
Arbetsmiljösamordnare
090-786 64 80
marie.gunnarsson@umu.se

Avfallhantering inom region västerbottens lokaler

Läs hur olika farliga avfall bör märkas, paketeras och förvaras innan borttransport på sjukhusområdet och hälsocentraler . 

Avfallshandbok Region Västerbotten

Frida Fjellström
2024-03-27