Fotografera själv

Ibland kan det vara motiverat att fotografera själv istället för att anlita fotograf. Det gäller främst när det behöver gå snabbt, du kan nöja dig med en något lägre kvalitet, du inte har tid att lägga en fotobeställning eller om du har begränsat med resurser att lägga på fototjänster.

Använd riktig kamera

Du kan ta bra bilder med i princip vilken kamera som helst. En bra kamera och bra objektiv ger dig emellertid större flexibilitet att jobba med exempelvis skärpedjup och att kompensera för mörka inomhusmiljöer.

Efterbearbeta bilderna

Efterbearbeta gärna bilderna i något bildbehandlingsprogram, till exempel Lightroom eller Photoshop. Justera exponeringen om det behövs, det vill säga ljusa upp mörka bilder och vice versa, justera vitbalansen om bilden har en gulaktig ton, tona ner skuggor och högdagrar, räta upp bilder som är sneda och beskär dem eventuellt. Har du fotat inomhus i lite sämre ljus kan du också behöva öka skärpan och brusreducera (gör bilden mindre grynig).

Fotografera personer

Tips vid porträttfotografering

  • Utnyttja det naturliga ljuset. Fota antingen utomhus eller försök att hitta en miljö inomhus med stora fönster och naturligt ljusinsläpp, så slipper du använda blixt. Undvik mörka kontorsrum och kontorskorridorer. Sök dig hellre till foajéer och gemensamhetsytor med stora fönster i anslutning.
  • Fotografering utomhus i direkt solljus kan ge besvärliga skuggor i ansiktet. Av samma anledning ska du undvika att placera personen direkt under en lysande lampa om du fotar inomhus. Placera personen så ljuset faller framifrån eller från sidan. Placerar du en person i motljus riskerar du att ansiktet blir mörkt.
  • Fokusera på personens öga för maximal skärpa.
  • Ska det vara ett rent porträtt nära ansiktet är det bra att ha en neutral bakgrund och kort skärpedjup så att bakgrunden blir suddig. Har du en vägg som bakgrund är det bra att låta personen stå någon eller några meter ifrån för att tona ner väggen i fråga.

Fota anställda

Ofta när du fotar en person som är anställd vid Umeå universitet har du redan gjort upp om fotografering i förväg. I samband med att du bokar in fotograferingen behöver du upplysa den som ska avbildas om att universitetet tänker använda bilden i sina kommunikationskanaler och i sociala medier och kanske inte bara i det sammanhang den först tas i samt att bilden kommer att förvaras i Umeå universitets mediabank. Om en person invänder mot något av detta får du försöka tillmötesgå önskemålen i den mån det går.

Fota studenter och externa personer

Ibland händer det kanske däremot att du inte har kontaktat den du fotar i förväg. Det kan exempelvis röra sig om fotografering av studenter som befinner sig på campus. Om du fotograferar studenter och externa personer som går att känna igen på en bild, måste du tänka på att fråga om personens samtycke till att bilden används av universitetet i våra kommunikationskanaler och i sociala medier samt att den förvaras i vår mediabank. Det är varje fotografs ansvar att få ett sådant muntligt medgivande. Får du inget medgivande får bilden inte publiceras. Det bästa är förstås att fråga redan innan du fotograferar, men det beror också på vad du vill att det ska vara för uttryck i bilden.

Personer vid evenemang

Fotografering med syfte att dokumentera evenemang kräver inget samtycke, men du har en skyldighet att informera före och under evenemanget om att fotografering (eller filmning) kommer att ske samt hur en person ska gå tillväga om hen invänder mot det.

Mer om bilden som personuppgift

Läs mer om vad som gäller vid fotografering av personer på sidan Bilder och dataskyddsförordningen - GDPR

Tips till dig som fotar själv 

I den här filmen får du lite tips om du fotar själv.

Relaterade sidor

Kontakt

Har du frågor om att fotografera själv kontakta Kommunikationsenheten på komm@umu.se.

Utbildning i bildkommunikation

Vill du lära dig mer om hur Umeå universitet jobbar med bilder? Gå kursen i bildkommunikation. Utbildningen består av självstudier i Canvas och du kan välja att gå hela eller delar av kursen.

Fördjupningskurs i bildkommunikation

Anja Axelsson
2023-11-07