Nytt om Prisma och Vetenskapsrådets kommande utlysningar

5 februari 2015

Vetenskapsrådet, Forte och Formas har utvecklat ett ärende- och ansökningshanteringssystem, Prisma. Det har varit en del problem med systemet, varför Vetenskapsrådet har beslutat att ta in delar av ansökningarna från och med de utlysningar som Vetenskapsrådet öppnar den 17 februari 2015, i pdf-format.

Prisma togs i drift i samband utlysningen "Projektbidrag inom barns och ungdomars psykiska hälsa" i oktober 2014. Under utlysningen, som var gemensam för de tre forskningsråden, identifierades och åtgärdades ett antal problem. Under Fortes stora utlysning som stängde den 2 februari visade det sig att det, trots dessa förbättringar, fortfarande kvarstår problem. Det är mycket olyckligt.

Åtgärder för att underlätta kommande utlysningar

Vetenskapsrådet har därför beslutat att ta in följande delar av ansökningarna i kommande utlysningar i pdf-format:

  • Meritförteckningen bifogas som en PDF-fil och utformas av sökande med utgångspunkt från villkoren i utlysningstexten. Denna PDF ersätter den överföring som hittills gjorts i Prisma av information lagrad på fliken "Min profil" under sidan "Meriter och utmärkelser".
  • Publikationslistan bifogas som en PDF-fil och utformas av sökande med utgångspunkt från villkoren i utlysningstexten. Denna PDF ersätter den överföring som hittills gjorts i Prisma av information lagrad på fliken "Min profil" under sidan "Publikationer".
  • Forskningsplanen bifogas som en PDF-fil och utformas av sökande med utgångspunkt från villkoren i utlysningstexten.

Detta görs för att underlätta för kommande utlysningar, de utlysningar som Vetenskapsrådet öppnar den 17 februari 2015 och fram till att funktionaliteten i Prisma håller tillräckligt hög kvalitet.

De synpunkter som kommit från forskarsamhället tar vi till oss, säger man på Vetenskapsrådet, som nu fokuserar på att utveckla Prisma till ett användbart system för alla användare; forskare, medelsförvaltare och finansiärer.

Många sökande har fortfarande stora problem med att skapa konto och bjuda in medverkande.

- Vi beklagar den frustration som problemen med Prisma har skapat. Tanken är att du endast ska ha ett konto i Prisma där du samlar all din information. Tänk därför på att du bara kan ha en mejladress kopplad till ditt Prismakonto och att den mejladressen är ditt användarnamn. Om du vill bjuda in en person att medverka i din ansökan är det viktigt att inbjudan går till den mejladress som personen har registrerat i Prisma, säger man på Vetenskapsrådet.

Redaktör: Lena Åminne

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.