Rapport från styrelsemötet den 24 september

25 september 2015

Höstens första möte för universitetsstyrelsen handlade bland annat om regeringens budget och de konsekvenser den får, beslut om nya campusplanen, fortsatt satsning på Idrottshögskolan men också en inblick i vad universitetets arktiska satsning handlar om.

Universitetsdirektör Caroline Sjöberg informerade om delrapporten från Ledningsutredningen, som görs på uppdrag av regeringen. Den föreslår bland annat förändringar i hur universitetets styrelser kan utformas och utses. Frågan hur Umeå universitets styrelse bör se ut kommer att behandlas på kommande möten när det finns ett beslut från regeringen.

Styrelsen fick också information om andra aktuella frågor i sektorn, studentrekrytering vid höstterminsstarten och innovationsstödsystemet vid universitetet.

Prorektor Anders Fällström och Gregory Neely, enhetschef för International Office, presenterade den rapport som tagits fram på uppdrag av styrelsen gällande internationalisering samt de utbytesavtal som finns vid Umeå universitet. Styrelsen beslöt notera informationen samt fastställa den uppföljning angående studieavgifter för studenter från länder utanför EU/EES 2015 som Anders Fällström presenterade.

Styrelsen har tidigare fattat beslut om en riktad satsning på idrottsområdet. Som en uppföljning på det informerade Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare för Idrottshögskolan tillsammans med föreståndare Tor Söderström om arbetet som bland annat lett fram till att Umeå universitet utsetts till Riksidrottsuniversitet. Styrelsen beslöt att bevilja ytterligare medel under de kommande två åren på totalt 8,9 miljoner kronor.

Styrelsen beslöt också att anta den campusplan som lokalförsörjningschef Richard Olsson vid ett tidigare styrelsemöte presenterat.
Läs mer: Campusplanen fastställd av universitetsstyrelsen

En högst aktuell fråga var hur regeringens nyligen presenterade budget påverkar universitetet. Det redogjorde biträdande universitetsdirektör Per Ragnarsson för, samt analys av delårsrapporten.
Läs mer: Fortsatt negativt resultat enligt delårsrapport

Vicerektor Marianne Sommarin och Lena Holm, planeringssamordnare, informerade om den översyn av forskarutbildningen vid Umeå universitet som gjorts och hur arbetet kommer att fortsätta.

Den pågående rektorsrekryteringen följer den tidigare beslutade tidsplanen och ordförande Lennart Evrell informerade om arbetet. På styrelsens decembermöte ska förslag på slutkandidater presenteras av rekryteringsgruppen och beslut om kandidat att föreslå till regeringen tas 18 februari i styrelsen. Regeringens beslut förväntas tas i mars/april och en ny rektor tillträder 1 juli 2016.

Styrelsen gavs också möjlighet att ge synpunkter på universitetets inspel till forskningspropositionen som just nu tas fram. Rektor Lena Gustafsson och utredare Anders Steinwall presenterade universitetets rekommendationer så långt som arbetet hunnit.

Styrelsemötet avslutades med punkten Arktisk forskning vid Umeå universitet och ett framtida arktiskt nationellt centrum för högre utbildning, forskning och samverkan.

Professor Peter Sköld presenterade bakgrund, nuläge och visioner för Arcum och forskare Ellen Dorrepaal gav konkreta exempel på forskningsarbete kring klimatförändringar som bedrivs i Abisko.

Nästkommande styrelsemöte äger rum 17 december.

Text: Ulrika Frick Lang

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.