Aktuella disputationer

En disputation är ett slags slutprov på forskarutbildningen där den forskarstuderande försvarar sin doktorsavhandling offentligt. Vid Umeå universitet läggs ungefär 200 doktorsavhandlingar fram varje år. Disputationerna är öppna för alla intresserade.

Senast tre veckor före disputationen "spikar" doktoranden sin avhandling – elektroniskt eller på universitetets officiella anslagstavla. I och med detta blir avhandlingen offentlig och tillgänglig för allmänheten. Avhandlingarna publiceras löpande på universitetsbiliotekets webb i det digitala vetenskapliga arkivet, DiVA.

• oktober 2019

Disputation

Hälso- och sjukvårdspersonalens erfarenheter av och syn på obstetriskt ultraljud i Rwanda och Vietnam.

Disputation

Socialtjänsten och familjen Socialarbetares konstruktion av familj och insatser i familjerelaterad komplexitet

Disputation

Socialtjänsten och familjen – sociarbetarnas konstruktion av familj och insatser i familjerelaterat famuljerelaterad komplexitet.

Disputation

Turismutveckling i naturresursperiferier: Konfliktande och förenade rum i norra Sverige

fredag 25 oktober

Disputation

Analys av barriärer och möjliggörande faktorer för implementeringsforskning inom amerikansk folkhälsa genom ramverket CFIR.

• november 2019

fredag 1 november

Disputation

Matematiklärares professionella utveckling: En studie om lärares lärande.

torsdag 7 november

Disputation

Strukturella studier av FilP, ett intermediärfilament-liknande protein från S. coelicolor.

fredag 8 november

Disputation

Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL): Klinisk fenotypning, mortalitet och dödsorsaker.

fredag 8 november

Disputation

Min första passage: Målsökning inom fysik och biologi.

Disputation

Aniridi relaterade keratopati: Strukturella förändringar, signalvägar och kliniska aspekter

Disputation

Underhåll till barn i Sverige och Kalifornien: En jämförelse över välfärdsmodeller

Disputation

Hur gör de det? Perspektiv på arbetsmarknadsdeltagande bland barn till migranter i Sverige.

Disputation

Unga mammors identitetsarbete - livsbana, risk och gott moderskap

torsdag 21 november

Disputation

Nya kunskaper inom kranskärlsektasi.

Disputation

Interventioner för ökad fysisk aktivitet bland kontorsarbetare.

Disputation

Linjer som berättar: att använda historisk dokumentation för att karakterisera arkeologisk anslutning

Disputation

Digital musikdistribution och det oförutsägbara i logistiska mjuk-varusystem

Disputation

Vaginal prolaps kirurgi - ett epidemiologiskt perspektiv.

torsdag 28 november

Disputation

Molekylär reglering av adventivrotbildning hos Arabidopsis thaliana.

fredag 29 november

Disputation

Nutritionens inverkan på tillväxt, biomarkörer och hälsoutfall hos för tidigt födda barn

fredag 29 november

Disputation

Kvalitetssäkring för magnetresonansbildtagning inom strålbehandling.

• december 2019

fredag 6 december

Disputation

Permanent stomi efter främre resektion för rektalcancer: prevalens och mekanismer.

torsdag 12 december

Disputation

The Politics of Islam, Non-violence, and Peace: The Thought of Maulana Wahiduddin Khan in Context

fredag 13 december

Disputation

Utveckling av Elektrokemiska Biosensor- och sensorplattformar.

fredag 13 december

När processer kolliderar: Ledarskap, legitimitet och frigörelse i Palestina

tisdag 17 december

Disputation

Förbättrad rekonstruktion av block-glesa signaler och Bayesianska hierarkiska modeller med tillämpningar.

tisdag 17 december

Disputation

Enhanced Block Sparse Signal Recovery and Bayesian Hierarchical Models with Applications

• januari 2020

fredag 10 januari

Disputation

Technological humans and human-like technology: Producing, reproducing and challenging what it means to be human in human-technology relationships

fredag 17 januari

Disputation

Utveckling av kernelmetoden för ekvivalering av provpoäng

fredag 17 januari

Disputation

Bilder som berättar: Om kunskap, makt och traditioner i grundskolans bildundervisning

fredag 31 januari

Disputation

Effekterna av djup hjärnstimulering på tal och röst hos personer med essentiell tremor.

fredag 31 januari

Disputation

Studier av retentionsmekanismerna i hydrofil interaktionskromatografi.

2018-11-08