Aktuella disputationer

En disputation är ett slags slutprov på forskarutbildningen där den forskarstuderande försvarar sin doktorsavhandling offentligt. Vid Umeå universitet läggs ungefär 200 doktorsavhandlingar fram varje år. Disputationerna är öppna för alla intresserade.

Senast tre veckor före disputationen "spikar" doktoranden sin avhandling – elektroniskt eller på universitetets officiella anslagstavla. I och med detta blir avhandlingen offentlig och tillgänglig för allmänheten. Avhandlingarna publiceras löpande på universitetsbibliotekets webb i det digitala vetenskapliga arkivet, DiVA.

• januari 2022

torsdag 27 januari

Disputation

Kvaliteten på kliniska laboratorietjänster i Rwanda.

fredag 28 januari

Disputation

RsbX och stressrespons i Listeria monocytogenes.

fredag 28 januari

Disputation

Studier av fotledsfrakturer hos vuxna - klassificering, epidemiologi, komplikationer och utfall.

• februari 2022

onsdag 9 februari

Disputation

Studier om lipidtransport och extracellulära vesiklars produktion i C. elegans cilierade nervceller

fredag 11 februari

Disputation

Barnfetma – tidig intervention och webbaserad behandling.

torsdag 24 februari

Disputation

Två språk, två skriftsystem: tvåspråkiga barn med och utan lässvårigheter läser och skriver på persiska och svenska.

• mars 2022

torsdag 3 mars

Disputation

Radikalhögern Online: En analys av diskurs, plattformar och inflytelserika användare i ett digitalt mainstream

fredag 4 mars

Disputation

Kunskap, kontrovers och kvicksilver. Debatten om amalgamförgiftning i det sena 1900-talets Sverige

fredag 4 mars

Ohälsa och barns utbildningsresultat

onsdag 9 mars

Disputation

En jämförelse av utbildningspolitiska intentioner, uppfattningar och praktiker rörande undervisningsspråk, exempel Seychellerna.

fredag 11 mars

Disputation

Karakterisering av patogena biomaterial med laserpincett.

fredag 18 mars

Kontinuerlig-filtrering Vernier spektroskopi.

fredag 25 mars

Disputation

Bioinformatik, evolution och revolution för vår förståelse av toxin-antitoxinsystem.

• maj 2022

fredag 20 maj

Disputation

Skrivande i skolans alla ämnen i den svenska grundskolan

onsdag 25 maj

Disputation

Ett gemensamt styrelserum: Rättsliga förutsättningar för att åstadkomma en jämn könsfördelning genom kvotering

• juni 2022

fredag 3 juni

Disputation

André Baltz, MKV, försvarar sin avhandling ”Digital och dialogisk kommunikation i svenska kommuner”. Opponent: Magnus Fredriksson, JMG.

fredag 3 juni

Disputation

Positiva och negativa effekter av bisfosfonater - en observationsstudie.

Erik Vesterberg
2021-12-22