Aktuella disputationer

En disputation är ett slags slutprov på forskarutbildningen där den forskarstuderande försvarar sin doktorsavhandling offentligt. Vid Umeå universitet läggs ungefär 200 doktorsavhandlingar fram varje år. Disputationerna är öppna för alla intresserade.

Senast tre veckor före disputationen "spikar" doktoranden sin avhandling – elektroniskt eller på universitetets officiella anslagstavla. I och med detta blir avhandlingen offentlig och tillgänglig för allmänheten. Avhandlingarna publiceras löpande på universitetsbiliotekets webb i det digitala vetenskapliga arkivet, DiVA.

• april 2019

fredag 26 april

Disputation

Nya cellväggskemikalier i gramnegativa bakterier: från utveckling av dedikerade peptidoglykankemometriska verktyg till funktionell genomik.

fredag 26 april

Disputation

Teambaserad diabetesvård i primärvården i Muscat, Oman: utmaningar och möjligheter

• maj 2019

fredag 3 maj

Disputation

It’s who you know and what you know: Exploring the relationship between education and adolescence

fredag 10 maj

Disputation

Aterosklerotisk kardiovaskulär sjukdom vid reumatoid artrit. Aspekter på patogenes och risk.

Disputation

Om multivariat integration och visualisering av multiblockdata i kemiska och biologiska applikationer.

Disputation

Mat, jordbruk och hälsa i medelstora städer i Uganda

Disputation

Lösa problem - Om elevers möjligheter att lära sig matematik genom problemlösning och hur lärare kan stödja processen.

Disputation

Ballongkompression av trigeminusroten för behandling av trigeminusneuralgi.

Disputation

Om designade kolmaterial från restströmmar för avskiljning av föroreningar i avloppsvatten – Adsorption och ytegenskaper.

Disputation

Humant papillomvirus i respiratoriska papillom, inverterade näspapillom och vid godartad sjukdom i halsmandlarna.

Disputation

Sekundärprevention efter hjärtinfarkt – vad, när och vem?

Disputation

Tjejers våld. Våldets tjejer. En diskursanalytisk studie om våld, kön och femininitet.

Disputation

Synne Myreböe försvarar sin avhandling med svensk titel: Kultiveringens politik: Martha Nussbaum, antiken och filosofins praktik.

Disputation

Om att undvika och komplettera färgningar.

Disputation

Venös tromboembolism – epidemiologi med fokus på riskmarkörer

tisdag 28 maj

Disputation

Om utveckling av Nanomaterial för Polymerelektrolytbränsleceller.

onsdag 29 maj

Disputation

Sol Morén försvarar sin avhandling med svensk titel: "Relationell kreativitet: vad kan medverkandekonst göra för högskoleutbildning?

fredag 31 maj

Disputation

Vägen mot implementering av familjecentrerad omvårdnad

• juni 2019

måndag 3 juni

Disputation

Hälsoundersökningar av asylsökande inom den svenska hälso- och sjukvårdssystemet.

Disputation

Risk och överlevnad för kolorektal cancer i norra Sverige - sociodemografiska faktorer och övervakningsprogram

Disputation

Socialarbetares konstruktion av familj och insatser i familjerelaterad komplexitet

Disputation

Hjärtats hemodynamik vid pulmonell hypertension i vila och under stress.

Disputation

Cerebralt blodflöde med fokus på blodflödesfördelning, kollateraler och artärpulsationer. En tillämpning med magnetisk resonanstomografi.

fredag 7 juni

Disputation

Söka en gemensam grund – En pilotimplementering av digitalt egenvårdsupport i svensk primärvård

torsdag 13 juni

Disputation

Sociala bestämningsfaktorer och astma. Populationsbaserade studier av luftvägssymtom i relation till yrke, exponering och socioekonomisk status.

torsdag 13 juni

Disputation

Om robusta hp finita elementberäkningar av spridningsresonanser i nanooptik.

Disputation

Om biofysiska kontroller av koldioxidutsläpp från arktiska sötvatten.

Disputation

Rörelsestrategier och dynamisk knäkontroll efter främre korsbandsskada: en tredimensionell biomekanisk analys.

Disputation

Om detektion och igenkänning av objekt i ostrukturerade utomhusmiljöer.

Disputation

Studera utomlands - förväntningar och erfarenheter bland mobila studenter

Disputation

Metabola riskmarkörer och relative överlevnad för patienter med aortastenos som genomgått klaffkirurgi.

• januari 2020

fredag 10 januari

Disputation

Technological humans and human-like technology: Producing, reproducing and challenging what it means to be human in human-technology relationships