Aktuella disputationer

En disputation är ett slags slutprov på forskarutbildningen där den forskarstuderande försvarar sin doktorsavhandling offentligt. Vid Umeå universitet läggs ungefär 200 doktorsavhandlingar fram varje år. Disputationerna är öppna för alla intresserade.

Senast tre veckor före disputationen "spikar" doktoranden sin avhandling – elektroniskt eller på universitetets officiella anslagstavla. I och med detta blir avhandlingen offentlig och tillgänglig för allmänheten. Avhandlingarna publiceras löpande på universitetsbiliotekets webb i det digitala vetenskapliga arkivet, DiVA.

• januari 2019

onsdag 23 januari

Disputation

Intramolekylär isotopanalys avslöjar växtekofysiologiska signaler som täcker multipla tidsskalor

Disputation

Ubikvitinsystemets roll och funktion i regleringen av det medfödda immunsystemet

Disputation

Villkor för insatser mot sandloppesjuka och urogenital snäckfeber

Disputation

Carved mountains and moving stones. Applications of Near Infrared Spectroscopy for mineral characterization in provenance studies.

Disputation

Vetenskapen om att Föreställa Sig Lösningar: Design Som Blir Medveten Om Sig Själv Genom Design.

torsdag 31 januari

Disputation

Rehabilitering för förbättrad kognition hos patienter med utmattningssyndrom: Kognitiva, neurala och kliniska perspektiv

• februari 2019

Disputation

Om evolution av ekologiska samhällen i rumsligt heterogena miljöer.

Disputation

Multipla funktioner hos YopN i Yersinia pseudotuberculosis typ III sekretionssystem, från reglering till in vivo infektion

Disputation

Kommunikation i förskolan. Förskollärares och barnskötares kommunikation med föräldrar i ett digitaliserat medielandskap.

måndag 4 februari

Om ordnade grafgrammatiker.

Disputation

Trötthet efter Traumatisk Skallskada - Utforskande av nya metoder för diagnostik och behandling.

Disputation

Dechiffrerar kontrollen av Mekano-Transkription Aktivatorer av σ54-RNA polymeras.

Disputation

Dynamiken i Digital Transformation: Digital Innovation, Ekosystem och Logiker i Fundamental Organisationsförändring

Disputation

Interaktioner mellan bakterie och värd under Campylobacter och Yersinia infektioner.

Disputation

Fel i tjänst: om felbedömning och påföljdsbestämning vid avtal tjänster i oreglerade fall

Disputation

Neurobiologiska riskfaktorer för kognitiv nedsättning och förkortad överlevnad i Parkinsons sjukdom.

Disputation

Biokemisk analys av Pfh1, det essentiella Pif1-familjehelikaset i Schizosaccharomyces pombe.

fredag 22 februari

Disputation

Ländryggssmärta hos unga idrottare.

fredag 22 februari

Disputation

Metoder för longitudinella hjärnavbildningsstudier med bortfall

torsdag 28 februari

Disputation

Francisella tularensis - persistens, smittspridning och smittspårning

• mars 2019

fredag 1 mars

Disputation

Sofia Pulls försvarar sin avhandling: Skrivande och blivande – konstruktioner av skönlitterärt skrivande i handböcker och läromedel 1979-2015.

torsdag 14 mars

Disputation

Att använda systemgenetik för att utforska komplexiteten hos bladformvariationen i Populus tremula.

Disputation

DNA-metyleringsprofiler i lymfoida prekursor-neoplasier - med fokus på klinisk relevans och biologin bakom.

Disputation

Om avloppsrening och biomassproduktion av nordiska mikroalger. Tillväxt i subarktiskt klimat och mikrobiella interaktioner.

Disputation

Kärlremodellering och cirkulerande basalmembransfragment vid bukaortaaneurysm.

Disputation

Hjärtfrekvensvariabilitet och pacemakerbehandling hos barn och ungdomar med enkammarhjärta.

Disputation

Molekylär epidemiologi: Fall-kontroll studier för gliom och lymfoida maligniteter

Disputation

Skolmusikalen. Om möten makt och musik i två skolmusikalprojekt i årskurs nio.

fredag 29 mars

Peter Fransson - beräkningsvetenskap

fredag 29 mars

Disputation

Hammarfraktur. Etiologi, diagnos och behandling.

• april 2019

fredag 5 april

Disputation

Samma lärare – olika praktiker? En studie av literacy och meningsskapande i grundskolans tidiga ämnesundervisning.

lördag 13 april

Disputation

Nationell utvärderingspolicy: Utformning och förändring på grundskoleområdet 1988-2014.

• maj 2019

fredag 17 maj

Disputation

Technological humans and human-like technology: Producing, reproducing and challenging what it means to be human in human-technology relationships