Aktuella disputationer

En disputation är ett slags slutprov på forskarutbildningen där den forskarstuderande försvarar sin doktorsavhandling offentligt. Vid Umeå universitet läggs ungefär 200 doktorsavhandlingar fram varje år. Disputationerna är öppna för alla intresserade.

Senast tre veckor före disputationen "spikar" doktoranden sin avhandling – elektroniskt eller på universitetets officiella anslagstavla. I och med detta blir avhandlingen offentlig och tillgänglig för allmänheten. Avhandlingarna publiceras löpande på universitetsbibliotekets webb i det digitala vetenskapliga arkivet, DiVA.

• augusti 2022

måndag 29 augusti

Disputation

Funktionell hjärnavbildning av sensorimotorisk dysfunktion och behandling.

• september 2022

måndag 12 september

Disputation

Engagemang, motivationsströmmar och svenska som andraspråk hos vuxna nyanlända

fredag 16 september

Disputation

Mellanöremekanik – Förbättring av kliniska metoder genom temporalbensexperiment.

fredag 23 september

Disputation

Hälsokonsekvensberäkning av hållbart resande i urbana miljöer.

måndag 26 september

Disputation

Kontextbaserade Förklaringar för Maskininlärningsförutsägelser.

Disputation

Fritidshemmets läroplan under förhandling. Formulering, tolkning och realisering av del fyra i Lgr 11

Disputation

Bred screening för att finna och identifiera nya biomagnifierande organiska föroreningar i toppkonsumenter i Östersjön.

Disputation

Mer än människo-centrerad design i stadsodling – att relatera till naturen genom teknik.

• oktober 2022

Giltig kausalinferens med högdimensionella

Disputation

Konstruktioner av den sexuella familjen: Styrning av föräldrablivande i rättslig reglering av assisterad befruktning och juridiskt föräldraskap

Disputation

Teoretiska och metodologiska överväganden i utveckling och validering av självskattningsskalor.

fredag 21 oktober

Disputation

Nätverksklustring, nätverkscentralitet och länkprediktion ur ett kodningsperspektiv.

fredag 28 oktober

Disputation

Geometriska distorsioner i MRI-baserad radioterapi och PET/MR.

• november 2022

fredag 4 november

Disputation

Magnetresonanstomografi och diffusionstensoravbildning efter skador på armens nervfläta och kirurgisk behandling: Experimentella och kliniska studier.

fredag 25 november

Disputation

Kartläggning av virus i godartade halsmandlar, näspolyper och inverterat papillom i näsa-bihålor samt cancer i struphuvudet.

Erik Vesterberg
2021-12-22