Aktuella disputationer

En disputation är ett slags slutprov på forskarutbildningen där den forskarstuderande försvarar sin doktorsavhandling offentligt. Vid Umeå universitet läggs ungefär 200 doktorsavhandlingar fram varje år. Disputationerna är öppna för alla intresserade.

Senast tre veckor före disputationen "spikar" doktoranden sin avhandling – elektroniskt eller på universitetets officiella anslagstavla. I och med detta blir avhandlingen offentlig och tillgänglig för allmänheten. Avhandlingarna publiceras löpande på universitetsbibliotekets webb i det digitala vetenskapliga arkivet, DiVA.

• december 2022

torsdag 8 december

Disputation

Skurna isogeometriska metoder på trimmade multipatchytor.

fredag 9 december

Disputation

Aktivt och hälsosamt åldrande i Europa - betydelsen av sociala relationer.

fredag 9 december

Disputation

Immunosuppresiva och metastasfrämjande matrsomproteiner i pankreascancer -Effekten av galectin-4 och SERPINB5.

tisdag 13 december

Disputation

Kanoniska och icke-kanoniska funktioner av METTL3 vid bröstcancer.

torsdag 15 december

Disputation

En populationsbaserad studie om neuropsykologiska och morfologiska tecken på idiopatisk normaltryckshydrocefalus

Disputation

Populationsbaserade studier om högre ordningens gångstörningar och hydrocefalus.

Disputation

På jakt efter tidiga biomarkörer i bukspottkörtelcancer med hjälp av multi-omik och bioinformatik.

Disputation

Lighting candles before a headless Jesus. Sacred heritage, heritagized sacredness, and the many journeys between categories

Disputation

Kvinnor-till-kvinnor diplomati. Försök att bygga feministisk fred i Georgien och Myanmar.

måndag 19 december

Disputation

Kartläggning av inkomplett relationell data – nätverk inom ekologi & evolution.

• januari 2023

fredag 20 januari

Disputation

Arbetsrelaterad stress och hälsa bland kommunanställda i glesbygd i norra Sverige.

fredag 20 januari

Disputation

Konflikthantering och mental hälsa bland svenska poliser och polisstudenter.

torsdag 26 januari

Disputation

Någon måste berätta för dem - om informationsspridning av ärftlig cancerrisk i Sverige

Disputation

Omvärdering av de centrala molekylära aspekterna som styr interaktionen mellan små molekyler och G-quadruplex DNA.

Disputation

Epigenetiska och immunologiska förändringar vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.

Disputation

Molekylär mångsysslare: Komplexiteten kring H3K36 metylering.

• februari 2023

fredag 3 februari

Disputation

Smärta och funktionsstörning i käksystemet: longitudinellt och kvalitativt perspektiv

fredag 10 februari

Disputation

Kemokiner och ben: lärdomar från in vitro och in vivo studier.

fredag 10 februari

Higher Education and the Evolution of Prejudice

fredag 17 februari

Disputation

Sjöbatymetri bestämmer öring- och rödingpopulationers storleksstruktur och biomassa.

fredag 24 februari

Disputation

Flerspråkighetens gränser: Språkdidaktik på (o)jämlik grund i migrationernas tid

tisdag 28 februari

Disputation

Akut respons vid syrebrist i C. elegans.

• mars 2023

Disputation

Beräkningsmetoder för att bedöma kemikalierisker – med fokus på toxikokinetiska processer i zebrafisk (Danio rerio).

Disputation

Översättning och skapande: tre colombianska översättande poeter under 1900-talet (Jaime Tel10, Jose Manuel Arango y Harold Alvarado Tenorio)

Disputation

Affektiva sjukdomar och deras behandling – implikationer sköldkörtelns funktion.

fredag 17 mars

Disputation

Kliniska effekter vid minskat järninnehåll och tillägg av bovint laktoferrin i modersmjölksersättning.

fredag 24 mars

Disputation

Bedömning och behandling av övre extremitet hos patienter med cerebral pares.

fredag 31 mars

Disputation

Dekoloniseringens begär: omförhandlingar av publik, rum och afrikanska samlingar på Etnografiska museet

• maj 2023
  • juni 2023

fredag 2 juni

Disputation

Fysisk aktivitet, visceralt fett och kardiovaskulär sjukdom hos äldre personer - samband och effekter.

Erik Vesterberg
2021-12-22