Pausprogram för datorn

Pausit är en ergonomisk pausgympa som ser till att du rör dig regelbundet och på rätt sätt under din arbetsdag. Programmet påminner dig om när det är dags att träna. Som ett alternativ och komplement tillhandahåller Företagshälsovården Feelgood också digitala pausövningar.

Det centrala avtalet för Pausit avslutas 31 mars 2023. Om du behöver ett pausprogram så rekommenderar vi Aktiv paus av Feelgood.

Aktiv paus med Feelgood

Pausit är ett datorprogram för PC och Mac som innehåller stretch- och rörlighetsövningar för hela kroppen samt andnings och avslappningsövningar.

Du kan själv välja hur du vill forma ditt program samt om du vill ha en kvinnlig eller manlig instruktör. Pausit för även statistik över hur mycket du tränat.

Programmet är lätt att installera och använda, i synnerhet om din institution eller enhet är ansluten till tjänsten klienthantering.

Installation av Pausit om din institution/enhet har tjänsten klienthantering

Klienthantering är en tjänst som tillhandahålls av ITS mot betalning. Tjänsten innebär att datorer får ett litet program automatiskt installerat. Programmet möjliggör enklare och säkrare installation av vanliga programvaror, viktiga uppdateringar, inventering som underlättar licenshantering, med mera.

Läs mer om klienthantering

Installera Pausit på PC med klienthantering:

  1. Gå till förstoringsglaset i aktivitetsfältet nere i vänstra hörnet av skärmen.
  2. Skriv Software Center i sökrutan.
  3. Starta appen Software Center
  4. Välj fliken "Applications" i menyn till vänster. Rulla nedåt i fönstret eller använd sökfunktionen för att hitta appen Pausit. Symbolen för appen är blå.
  5. Tryck på appens symbol för att se den detaljerade informationen. Klicka på knappen "Install" för att ladda ner programmet.

Installera Pausit på Mac-dator med klienthantering:

Sök i din dator efter programmet "Self Service".
Här hittar du Pausit för nedladdning. 

Installation av Pausit om din institution/enhet inte har tjänsten klienthantering

Om din institution inte nyttjar tjänsten klienthantering så behöver licensansvariga på institutionen/enheten hämta installationsfiler via ITS Programserver.

Fråga institutionens/enhetens IT-kontaktperson för att få veta mer. Om du inte vet vem det är, fråga din närmsta chef.

Manual till Pausit

På Pausits hemsida kan du läsa eller ladda ner en manual med bildspel som beskriver funktioner och inställningar i programmet.

Manual för PC

Manual för Mac

Symbol för appen Pausit, som den visas i Software Center på PC och i Self Service på Mac-datorer.

Foto:

Aktiv paus med Feelgood

Passen är mellan 1-4 minuter långa och innehåller pulshöjande pausgympa till avstressande återhämtning. Testa dig fram och hitta din favorit.

En aktiv paus kan öka din kreativitet och prestation. Ge dig pauser och återhämtning ofta. Gärna flera gånger om dagen, men en gång är bättre än ingen.

Support ITS SERVICEDESK

Till Servicedesk kan du skicka ett ärende när du exempelvis behöver stöd kring:

*  Teknisk support
*  Beställning av tillgång till system

Telefon: 090 - 786 63 00

Manual

Manualer och instruktioner hittar du på webbplatsen Manual.

Driftinformation

https://it-status.umu.se/driftinfo

Elizabet Westerlund
2023-01-26