Din personliga sida på umu.se

Du kan själv redigera din personliga sida i personalkatalogen på universitetets webbplats.

Så redigerar du din sida

Adressen till din personliga sida har formen www.umu.se/personal/fornamn-efternamn och en engelsk adress, www.umu.se/en/staff/firstname-surname.

Observera att du behöver ha en e-postadress som slutar på @umu.se för att kunna logga in och redigera din sida.

Redigera den genom att surfa till din personliga sida och sedan logga in i sidhuvudet via Logga in > Redigera och sedan klicka på knappen Redigera profil som du hittar under din profilbild.

När du fyllt i alla uppgifter du vill ha med klickar du på knappen Publicera profil för att uppgifterna ska bli synliga på din personliga sida. 

Om du behöver hjälp med att redigera din personliga sida, vänd dig till den som är webbredaktör på din institution eller enhet.

Presentationsbild och pressbild

Det är bra för besökarna på din sida om det finns en presentationsbild. Du kan själv lägga upp en bild och byta ut den. Läs mer om hur du gör på sidan Bild på din personliga sida. Där finns även rekommendationer för hur den bör beskäras och vilka proportioner den bör ha.

Du kan även lägga till en länk till en högupplöst pressbild i mediabanken i fältet Pressbild. Lägg till en länk genom att högerklicka på bilden i mediabanken och välja "kopiera länkadress". 

För detta krävs att en högupplöst bild finns inlagd och som extern bild i mediabanken. Har Inhousebyrån tagit bilden kan de hjälpa till (boka fotografering via Inhousebyrån här). Tänk också på att redan vid beställning av porträttfotografering från Inhousebyrån ange om du vill använda bilden som pressbild. Behöver du hjälp med att göra en pressbild som är tagen av någon annan än Inhousebyrån åtkomlig kontaktar du Servicedesk.

Mediabank

Kontaktuppgifter, meriteringar och Orcid

På din personliga sida visas dina kontaktuppgifter och din befattning samt den enhet du är anställd vid och om du är anknuten till andra enheter. Uppgifterna hämtas ur systemet Personaladministration och hanteras av din institutions/enhets Katalogansvarig.

Om du är utnämnd till meriterad lärare, excellent lärare eller docent visas det på den personliga sidan. Om du inte vill visas det på din personliga sida kan du dölja det. Uppgifterna hämtas ur systemet Primula och hanteras av din fakultets HR-specialist.

Läs mer om pedagogisk meritering

Du som har ett Orcid kan välja att visa det på din personliga sida.

Koppla ditt Orcid i verktyget Mina inställningar

Läs mer om Orcid på bibliotekets webbplats

Kartlänk

Du kan lägga till en kartlänk som pekar ut din besöksadress i den digitala kartan (finns för campus Umeå, NUS och Konstnärligt campus).

Det går bara att ha en kartlänk, så har du fler besöksadresser så ersätts alla i så fall av kartlänken.

För att värna din personliga säkerhet rekommenderar Umeå universitet att du inte pekar ut ditt rum via kartlänken, använd hellre våningsplan och korridor.

För att få fram kartlänk söker du fram din byggnad eller klickar på kartan. När du ser positionsflaggan klickar du på länken Dela. Bocka ur alternativet Kortlänk. Kopiera den långa adressen och klistra in på din personliga sida.

Flikar med mer information

Under kontaktuppgifterna visas information om dig på upp till fem olika flikar vilka presenteras här. Endast de flikar som har innehåll visas på sidan.

Kort och lång presentationstext

Den korta presentationen visas längst upp på din sida och syns också i personallistor. I den långa presentationen kan du mer ingående presentera ditt arbete för omvärlden, både på svenska och engelska. Du redigerar själv dessa presentationstexter i textfält på sidan. 

Läs mer om hur du redigerar presentationstexten.

Skrivguide med tips för att skriva presentationstexterna.

Publikationer

Här listas dina publikationer från Diva. Om du inte vill ha en standardlistning av dina publikationer kan du lägga in en modifierad variant direkt på din personliga sida.

Forskning

Här visas med automatik de forskargrupper och forskningsprojekt du deltar i. Detta förutsätter att dessa finns publicerade på webbplatsen som forskningsprojekt och forskargrupper.

Undervisning

Här kan du som anställd via ett textfält redigera en text som beskriver din undervisning, både på svenska och engelska.

Omnämnanden

Här visas en samlad listning av nyheter och reportage/porträtt där du är taggad. Visas som lista med publiceringsdatum och sidrubrik som sorteras fallande på publiceringsdatum. Den som är webbredaktör på din institution eller enhet kan hjälpa dig om du har frågor kring taggningen.

Puffar till mer läsning om dig

Det finns möjlighet att lägga till puffar till mer läsning om dig längst ner på den personliga sidan - till exempel utvalda reportage eller nyheter. 

Det är svårt att ge specifika riktlinjer för dessa puffar, men tänk på att välja dem med gott omdöme, både med tanke på att Umeå universitet står som avsändare och med tanke på nytta för besökaren.

Den som är webbredaktör på din institution eller enhet kan hjälpa dig med detta.

Instruktion i Manual för webbredaktörer

Jonas Mattebo
2024-01-05