Beslut om universitetsgemensamma delmål 2013–2015

13 december 2013

VERKSAMHETSPLANERING Rektor har nu fastställt de universitetsgemensamma delmålen för de kommande två åren. Delmålen handlar bland annat om ett nytt resursfördelningssystem för anslagen till forskning och utbildning på forskarnivå, att utveckla konkurrenskraftiga karriärvägar och stabilare lärartjänster, stärka förhållandena för doktorander och utveckla ett nytt hanteringssystem för forskningsinfrastruktur.

Bild: Elin Berge

Tidigare i år har rektor fattat beslut om preciserade delmål för fakulteterna och Lärarhögskolan för åren 2013–2015, och om inriktningen på universitetsgemensamma delmål under avsnittet Det goda och effektiva universitetet. Nu har rektor även fastställt de universitetsgemensamma delmålen utifrån analyser och medföljande strategier och uppföljningskriterier för perioden 2013–2015.

– Vi har nu gått i mål med vår nya omfattande verksamhetsplan för de kommande två åren, som spänner över universitetets hela verksamhet, och har siktet inställt på att nå våra långsiktiga mål framemot år 2020. En del mål är riktigt högt ställda och vi kommer att behöva många år av målinriktat och uthålligt arbete för att nå fram, men lyckas vi så kommer resultaten steg för steg under de närmaste åren, säger rektor Lena Gustafsson.

Utveckling av lärarbefattningar

Under det övergripande målet Långsiktighet möjliggör högt risktagande är ett av delmålen att implementera ett resursfördelningssystem som ökar förutsättningar för genombrottsforskning. Ett annat delmål är att universitetet ska införa tydliga och internationellt konkurrenskraftiga karriärvägar, inkluderande resursstabila "tenure tracks".

– Skulle jag peka ut den största utmaningen och de viktigaste målen och delmålen så blir det de som rör utvecklingen av våra lärarbefattningar. Hur vi lyckas med detta kommer att ha stor betydelse för vår attraktivitet som universitet för både unga medarbetare, i början av sin forskarkarriär, och för mer seniora medarbetare som innehar lektorat eller professurer. Det kommer att ha stor betydelse för framgången inom både utbildningen och forskningen – över hela universitetets bredd, understryker Lena Gustafsson.

Stärka doktoranders förutsättningar

I de universitetsgemensamma delmålen ingår också att på olika sätt stärka doktorandens förutsättningar och vidareutveckla utbildningen på forskarnivå och att utveckla ett system för att hantera behovet av tung infrastruktur för forskningen, vilken exempelvis kan bestå av högteknologisk utrustning eller komplexa databaser och uppbyggnad av system av desamma.

– Utbildning på alla nivåer, inkluderat utbildning på forskarnivå, är universitetets absoluta grundval för hela vår framtid, också landets. Ett annat väldigt centralt behov för vår internationella konkurrenskraft inom forskningen är att kunna inta en internationell position gällande infrastruktur för forskningen. Densamma är förstås också viktig för utbildningen, särskilt på avancerad nivå och på forskarnivå, säger Lena Gustafsson.

Öka mobilitet

Ett delmål under det övergripande målet Samverkan skapar utveckling och stärker kvalitet står att universitetet ska utveckla system för att öka mobiliteten, och då avses densamma både inom akademin, liksom mellan universitetet och omgivande samhälle.

– Det finns så många aspekter på vikten av ökad mobilitet mellan en flora av aktörer, både mellan olika lärosäten, nationellt och internationellt, liksom mellan universitetet och olika privata och offentliga aktörer. Här finns fortfarande en stor och outnyttjad potential att genom systematiskt arbete utveckla nya möjligheter som på sikt kan stärka kvaliteten i både utbildningen och forskningen, säger Lena Gustafsson.

Stöd till strategiskt ledarskap

Under avsnittet Det goda och effektiva universitetet finns delmål och strategier av mer generell karaktär, som ger viktiga förutsättningar för arbetet med övriga delmål. Förutom direkta åtgärder för välbefinnande och god hälsa, ingår också att kulturen vid Umeå universitet ska genomsyras av delaktighet, synlighet, uppskattning och stöd, berättar Lena Gustafsson.

– Här ingår att prefekter och chefer ska ha goda förutsättningar för att utöva ett strategiskt ledarskap, och att verksamhetsstödet vid universitetet ger ett bra stöd åt ledare på alla organisatoriska nivåer. Ett annat delmål är att universitetet ska ha ett systematiskt och integrerat arbete med lika villkor, och en strategisk planering av kompetensförsörjning.

De universitetsgemensamma delmålen har upprättats under ledning av universitetsledningen i samråd med fakulteter och Lärarhögskolan.

Mer information

"Universitetsgemensamma delmål med fördjupade analyser, strategier samt uppföljningskriterier perioden 2013–2015" och mer information finns på:

Visioner, strategier och regler

Övergripande frågor

Bakgrund

I juni 2012 fastställde universitetsstyrelsen visionsdokument Umeå universitet 2020 – Vision och mål. Dokumentet ska ligga till grund för verksamhetsplaneringen på universitetets alla nivåer och samlar universitetets viktigaste mål under de fyra huvudrubrikerna Ett universitet som gör det möjligt, Utbildning för gränslös kunskap, Forskning som spränger gränser samt Det goda och effektiva universitetet.

I november 2012 beslutade universitetsstyrelsen att fastställa Verksamhetsplan år 2013–2015 och budget år 2013. Planen innebär att verksamhetsplaneringen vid universitetet från och med 2013 kommer att vara långsiktigare än tidigare, vilket innebär verksamhetsplaner om treårscykler och att tidigare angivna verksamhetsuppdrag ersätts med mer konkretiserade delmål.

I juni 2013 beslutade rektor att fastställa delmål för perioden 2013–2015 inklusive delmål för fakulteterna och Lärarhögskolan vid Umeå universitet samt om inriktningen på delmålen under avsnitt Det goda och effektiva universitetet.

I oktober 2013 beslutade rektor att fastställa delmål med tillhörande fördjupade analyser, strategier samt uppföljningskriterier perioden 2013-2015 för de fyra fakulteterna samt Lärarhögskolan. Avseende delmålen "universitetsgemensamma delmål" under avsnittet Det goda och effektiva universitetet beslutade rektor att fastställande ska ske senast den 17 december 2013.

I oktober 2013 undertecknande också rektor forskningskontrakt med respektive fakultets dekan och rektor Lärarhögskolan avseende de delmål, inklusive strategier och uppföljningskriterier som gäller forskning och utbildning på forskarnivå.

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.