Visualiseringsbord - nytt komplement i undervisningen

16 februari 2015

Tänk en läsplatta i stort format. Ungefär så ser universitetets helt nyuppackade visualiseringsbord ut. De kommer att i huvudsak användas i undervisning, för virtuella obduktioner i 3D.

- Böckerna vi har visar inte så många bilder som den här gör, och det går att klicka bort organ som är i vägen. Jag skulle vilja ha tillgång till det här hemma också, säger Mikael Hultebrand som läser specialistssjuksköterskeprogrammet i operationssjukvård.

Titta in i kroppen

De virtuella kropparna bygger på bilder som tagits med de vanligaste avbildningstekniker som finns idag, det vill säga datortomografi- eller magnetresonanskameror. Med hjälp av dem har det skapats möjligheter att titta in i människokroppen ur alla vinklar – man kan plocka bort muskler och skelettdelar, vända och vrida, undersöka och studera.

- Vi kommer att använda dem som komplement till undervisning och humandissektioner, säger Per Stål, lektor och docent vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi. Vi kan använda visualiseringsborden inom medicinska fakultetens alla utbildningar, till studenternas egna studier, grupparbeten, case-uppgifter och även vid examinationer.

- Vi kanske också kan kombinera studierna vid visualiseringsborden med exempelvis ultraljud och preparat från människa.

Per Stål visar en illa krossad häl, en skada som uppstod vid en MC-olycka. Hälen kan vridas och ses ur olika vinklar. Med en snabb rörelse plockar Per bort gipset och skär av skenbenet för att visa hur det ser ut inuti.

Frågor och svar

Det finns många andra funktioner i systemet, exempelvis en frågefunktion. Per Stål tar fram en bild av ett kranium, pekar på muskler och ben i ansiktet, och får genom att besvara frågor testa sina anatomikunskaper.

- Vi kan bygga vidare på den standarduppsättning som följer med borden, med egna röntgenbilder och beskrivningar av sjukdomar och olyckor, säger Per Stål.

- Vi kan också samarbeta med andra verksamheter för att bygga upp patientfall, exempelvis tillsammans med kliniska specialiteter inom medicin och odontologi. Vi kan även dela med oss av vårt material så att alla lärosäten som har visualiseringsbord kan hämta det från en gemensam bank.

Bygga upp patientfall

Att bygga upp egna patientfall blir ett framtida och spännande utvecklingsarbete. Så här i början kommer fokus att ligga på att lära sig alla funktioner och möjligheter.

Av de tre visualiseringsborden är ett placerat på Institutionen för integrativ medicinsk biologi och två på röntgenavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Bilder på visualiseringsbordet

Redaktör: Lena Åminne

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.