Första kunskapsprovet för läkare närmar sig

13 oktober 2016

Lördagen den 22 oktober kommer 65 personer att bänka sig i en datasal ovanför Medicinska biblioteket, för skriva det allra första kunskapsprovet för läkare som har sin utbildning i ett land utanför EU/EES.

Kunskapsprovet har föregåtts av ett intensivt arbete med att sätta samman frågor som spänner över hela utbildningen, och alla lärare vid läkarprogrammet har arbetat med frågor inom sina respektive områden.

Projektledare är Magnus Hultin, Anders Själander ansvarar för det praktiska delprovet och Benoni Edin för det teoretiska delprovet.

Workshop om gränsen för godkänt

Det teoretiska delprovet som är helt digitalt, skrivs på svenska och frågorna består av flervalsfrågor. För att säkerställa kvaliteten i provet ordnades i våras en kurs i fråge- och provkonstruktion med tjugotalet deltagare, och i september ordnades en kurs i utprovning av prov- och gränssättning.

- Läkarprogrammets lärare har alla varit engagerade i att skriva frågor till provet och nu håller vi på att få in stationer till det praktiska provet. En workshop kommer att genomföras där gränsen för godkänt på det teoretiska delprovet sätts av en grupp lärare som tillsammans går igenom frågorna och bedömer svårighetsgraden. Vi är oerhört tacksamma för det arbete och engagemang som lärarna lägger ned på att skapa ett bra prov, säger Magnus Hultin.

När Socialstyrelsen har godkänt dem som anmält intresse att göra kunskapsprovet, får de tillgång till kurswebben där allt material de behöver för att kunna förbereda sig inför det teoretiska provet finns.

300 personer på kurswebben

Kristina Dahl Harr och Peter Forsgren berättar att det är cirka 300 personer som har fått tillgång till kurswebben. Av dessa 300 är i det närmaste hälften kvinnor och hälften män. Övervägande delen av dem är födda i mitten på 80-talet.

Nästa steg är att de ansöker om att få göra provet, och det är i dagsläget 65 personer som planerar göra premiärprovet. 5 timmar inklusive en halvtimmes paus är avsatt för provet.

Praktiska delprovet

När de har klarat det praktiska delprovet kan de anmäla sig att göra det praktiska som ges i början av december. Detta prov är uppbyggt i form av OSCE-stationer.

Uppdraget att genomföra kunskapsprovet från Socialstyrelsen sträcker sig fram till slutet av 2017. I år görs ett teoretiskt och ett praktiskt delprov.

Under 2017 kommer båda dessa prov att ges en gång i kvartalet året ut. Frågorna till nästa kunskapsprov börjar bearbetas den 1 november, direkt efter att det första kunskapsprovet genomförts.

Redaktör: Lena Åminne

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.