Institutionen för omvårdnad fortbildar indiska sjuksköterskor

12 maj 2016

Ett samarbete som handlar om fortbildning för indiska sjuksköterskor har inletts mellan Institutionen för omvårdnad och The All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi, Indien.

 

Utbildningsplattformen har utarbetats i samarbete med Business Sweden, Svenska ambassaden i New Dehli och Svenska generalkonsulatet i Mumbai.

Foto:

Fortbildningen som startade våren 2016 sker med hjälp av en utbildningsplattform som innehåller olika moduler inom områden där behovet av fortbildning för sjuksköterskor i Indien är stort, exempelvis sårbehandling och infektionsprevention.

I november 2015 deltog Pia Hedberg och Margareta Persson från Institutionen för omvårdnad vid lanseringen av utbildningsplattformen i New Delhi.

Föreläsningar, filmer och kliniska övningar

Fortbildningsmodulerna består av en kombination av inspelade föreläsningar, filmer och kliniska övningar. Utbildningsmaterialet bygger på aktuell forskning och evidens.

- Den roll Institutionen för omvårdnad har är att granska och säkerställa hög kvalitet på utbildningsmaterialet på plattformen, berättar Pia Hedberg och Margareta Persson. Den kliniska träningen ges av sjuksköterskor på plats och vår del är att säkerställa att träningen håller pedagogisk och innehållsmässig kvalitet.

Deras besök i Indien i höstas inleddes med några dagar i Mumbai vid flera sjukvårdsinrättningar samt ansvariga för sjuksköterskeutbildning på delstatens hälsoministerium. De presenterade Umeå universitet, svensk vårdutbildning och sonderade möjligheter till samverkan och utbyte samt forskning. Även i New Delhi besökte de flera företrädare för sjukvårdsinrättningar samt sjuksköterskeutbildning.

Besöket i New Delhi avslutades med att Pia Hedberg föreläste om "Using Simulation as an educational model for students and health care personnel" och "Initial assessment in trauma care in Umeå University hospital" på AIIMS Trauma center, som är Indiens största traumaklinik med omkring 100 traumafall per dag. Margareta Persson föreläste om. "Gestational diabetes and the increased risk of developing type 2 diabetes among fertile women" för sjuksköterske- och barnmorskestudenter på AIIMS.

Säkerställa utbildningskvaliteten

- Nu arbetar vi på Institutionen för omvårdnad med att säkerställa utbildningskvalitet i utbildningsplattformen.

Som ett led i samarbetet fick Institutionen för omvårdnad i februari besök av Mr Shine Puttamannil, som är sjuksköterska och specialiserad inom sårbehandling. Han är klinisk utbildare av de indiska sjuksköterskorna i projektet. Under sin Umeåvistelse deltog han i studentundervisning, höll föreläsningar och gjorde studiebesök på Norrlands universitetssjukhus.

En lärosätessatsning på Indien

Rektor beslutade i september 2014 att starta projektet "En Lärosätessatsning på Indien" - ett projekt som syftar till att öka samarbeten med indiska lärosäten, företag och organisationer.

Projektet är ett utbildningsprojekt men omfattar även insatser för öka student- och lärarmobiliteten och stimulera forskningsprojekt och fältstudier såväl för indier i Sverige som för svenskar i Indien. Dessutom är sekretariatet för Nordiska centret i Indien sedan januari 2014 placerat vid Umeå universitet.

Rupali Bhalerao, planeringsenheten, leder Indienprojektet.

Redaktör: Lena Åminne

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.