Fyra nya program på avancerad nivå

29 juni 2016

Rektor har beslutat att inrätta fyra nya program på avancerad nivå. Det är tre stycken masterprogram och ett magisterprogram.

Masterprogrammet i arkitektur och stadsbyggnad

I syfte att att stärka synen på Arkitektprogrammet som ett sammanhållet femårigt program anpassar Arkitekthögskolan nu sin utbildning på masternivå så att den helt samverkar med Arkitektprogrammet. Det nya masterprogrammet innefattar delar av frågeställningar från de tidigare masterprogrammen, men kommer att ha en bredare ansats för att kunna erbjuda en större mångfald och bredd i ämnesområden och attrahera fler studenter både från Arkitektprogrammet och utifrån. De två existerande masterprogrammen i arkitektur - Masterprogrammet i direkt arkitektonisk intervention och Masterprogrammet i hållbar arkitektonisk produktion - har varit relativt specialiserade och lockat ganska få studenter.

All undervisning sker på engelska, och det engelska namnet på programmet är Master's Programme in Architecture and Urban Design.

Masterprogrammet i digital fabrication and innovation

Masterprogram syftar till att främja utforskandet och förståelsen av komplexa sociala och materiella problemställningar i gränslandet mellan teknik, gestaltning, innovation, entreprenörskap och affärsutveckling genom interdisciplinärt samarbete och en nära samverkan med externa parter och företag.

Undervisningen planeras att vara projektbaserad och syftar till att tillämpa nya metoder för operationalisering av prototyper som i sin tur ger underlag för konkreta erfarenheter av digitalisering, innovation, prototyping och additiv tillverkning.

Programmet är fakultetsövergripande och vänder sig till studenter som har en kandidatexamen eller motsvarande inom till exempel informatik, design- och arkitekturområdet, mediaproduktion, systemvetenskap, ekonomi och entreprenörskap, medicin samt olika civilingenjörsutbildningar. Utbildningen ges helt på engelska och efter ett år kan en magisterexamen tas ut.

Masterprogram i rätt och samhälle

Programmet riktar sig till studenter och yrkesverksamma inom offentlig och privat sektor, ideella organisationer och andra organisationer som har rättsvetenskaplig examen eller motsvarande kompetens. Masterutbildningen kompletterar utbudet på nationell nivå liksom universitetets befintliga examina i huvudområdet: magister-, kandidat- och juristexamen.

Programmet baseras på studerandeaktiva arbetsformer och ger möjlighet till egna val och egen fördjupning. Undervisningen ges via lärplattform där studenten exempelvis tar del av inspelade föreläsningar samt genomför seminarier, quiz, blogginlägg och individuella skrivuppgifter. En pedagogisk grundtanke är att skapa en hög grad av integration mellan teori och erfarenhetsbaserade kunskaper, skapa förutsättningar för en hög grad av interaktivitet mellan studenterna samt ge utrymme för reflektion. Under senare delen av termin 2 kan studenten välja att skriva magisteruppsats och erhålla en filosofie magisterexamen.

Magisterprogram i kulturgeografi med inriktning mot geografiska informationssystem (GIS)

GIS-kunskaper utgör en spetskompetens på arbetsmarknaden och efterfrågas av studenter och arbetsgivare. Magisterprogrammet i kulturgeografi med inriktning mot geografiska informationssystem (GIS) syftar till att förmedla fördjupade generella och specifika kunskaper och färdigheter i geografisk informationsbehandling, som kan tillämpas i GIS-verktyg av skilda slag.

Programmet möjliggör för berörda studenter att förvärva en gedigen kompetens i geodatabashantering och kartografi, liksom förmåga att utföra avancerad analys, redigering, geobearbetning och kartering av olika former av lägesbestämd information. Inom programmet erbjuds vidare studenterna att fördjupa sig i två betydande, kulturgeografiskt relaterade tillämpningar av GIS som har ökat i betydelse på senare tid, nämligen transportplanering och 3D-modellering för planeringsändamål. Programmet kommer att ges helt på engelska.

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.