USM gör sig redo för tränande universitetsanställda

18 augusti 2016

Från och med 1 september blir Umeå Sport & Motion, USM, ny leverantör av rabatterade motionskort för Umeå universitet. Frågorna kring träningsmöjligheterna har varit många. Kommunikationsenheten har gjort ett besök på USM för att räta ut några av frågetecknen. Du kan nu få en förhandstitt med 3D-filmen och fotona därifrån.

Sofi Andersson, platschef på USM, möter universitetets utsända med ett glatt hej vid ingången till träningsanläggningen högst upp i köpcentret Utopia. Ett trevligt bemötande är en viktig del av helhetsupplevelsen, menar hon.

– Alla våra medlemmars besök ska vara positiva och vi satsar hårt på hög service och kvalitet.

USM:s anläggning i Utopia har öppet 05–23 måndag till torsdag, och liknande tider övriga dagar. Navet har öppet som längst 06–22. På vardagar kommer merparten av besökarna 16.30–18.30.

Vid vårt besök vid tiotiden på förmiddagen är det väldigt lugnt; den optimala tiden att träna om man vill ha lugn och ro, enligt Sofi Andersson, men alla har förstås inte möjlighet att träna på förmiddagen.

Vi visas runt i lokalerna på USM i Utopia. Omklädningsrummen känns påkostade och rogivande. Skåpen låses med medlemskortet, inget hänglås, alltså. Gymmet är fullt utrustat och det finns tre salar för gruppträning.

Se när Sofi Andersson visar oss runt på USM i Utopia. Filmen är i 3D; använd helst Youtube-appen i en smart mobiltelefon där du kan använda fingrarna för att röra dig i filmen eller helt enkelt vrida telefonen i den riktning du vill se. På en PC eller Mac väljer du helst Google Chrome och du kan använda musen för att blicka i valfri riktning. Här finns filmen: https://youtu.be/bFeXsoMU24Q

Hur ser utbudet ut?

Totalt finns här cirka tjugo träningsformer att välja mellan. Den här veckan innehåller bokningslistan 45 pass för gruppträning. Det finns koreograferade pass och pass som inte kräver taktkänsla, det finns något för dem som älskar konditionsträning och något för dem som föredrar rörlighetsträning. Bokningen av passen sker via webben och biljetten hämtas ut på plats. Dessutom finns förstås gymmet om man hellre tränar där.

Sofi Andersson beskriver USM:s målsättning som ett brett utbud som anpassas till efterfrågan från medlemmarna. Även tiderna på passen anpassas i stor utsträckning efter vad besökarna vill ha. Vissa pass är köpta från Les Mills medan andra är upp till instruktörerna att utforma.
– Vi lägger ner mycket tid på att garantera hög kvalitet på allt från utrustningen till träningspassen, säger Sofi Andersson.

I dagsläget är inte lokalytan på USM:s anläggningar maximalt utnyttjad. Enligt Sofi Andersson är det ett medvetet val från USM:s sida att lämna luckor i gymmet och lokalschemat den första tiden:

– Lokalerna är nya och vi lämnar just nu enstaka fria ytor och tider tomma på Navet för att kunna vara flexibla och växa in i vår roll istället för att pumpa in pass och maskiner som sedan går tomma. Allteftersom fyller vi på utifrån efterfrågan. Om man som medlem har synpunkter på vårt utbud eller önskemål om fler eller andra pass är man välkommen att kontakta mig eller vända sig till någon av mina kollegor direkt i receptionen. Vi har ett nära samarbete, säger Sofi Andersson.

På USM är man medvetna om att man saknar vissa delar av det utbud som universitetsanställda har haft tillgång till på IKSU.

– Vi skrev tydligt i anbudet att vi inte kan erbjuda bollsporter, ändå var det vårt anbud som vann på grund av andra parametrar, säger hon.

Navet ställs i ordning med nya träningsformer

På lördag öppnar det nyaste gymmet USM i Navet i nya badhusanläggningen. Vid vårt besök i Navet står det mesta i gymmet uppackat. Konditionsträningen med bland annat senaste modellen av roddmaskiner, löpband och cyklar håller på att ställas upp med utsikt över Navets 50-metersbassäng.

I direkt anslutning till gymmet finns Hybridrummet där man ska kunna utöva mer ovanliga träningsformer som att välta traktordäck, dra släde, klänga i monkey bars och kasta bollar. Dessutom är man i färd med att installera en så kallad virtuell tränare, som besökaren ska kunna interagera med via projektioner på väggen.

Thomas Ahrling, en av USM:s ägare, arbetar febrilt för att få gymmet klart innan öppning.

– Vi arbetar i en föränderlig bransch vilket gör det kul att testa nya grejer. Här på USM i Navet satsar vi förutom på den virtuella träningen även på en unik Indoor triathlon-träning där man utnyttjar våra träningsredskap tillsammans med Navets simbassäng.

Samarbetet med badanläggningen i Navet gör att USM kan erbjuda gruppvattenträning som till exempel vattengympa.

– Däremot ingår tyvärr inte motionssimning i vårt utbud, konstaterar Thomas Ahrling.

Som USM-medlem har man ett rabatterat pris på inträdet till Navet om man köper biljetten hos USM. Då kostar motionssim 50 kr och upplevelsebad 83 kr per besök jämfört med Navets egna priser på 85 respektive 145 kr. Det är ett lägre pris än att köpa Navets egna klippkort.

Thomas Ahrling och Sofi Andersson vill understryka att de inte är främmande för tanken på att erbjuda grupper att boka gruppass för virtuell träning i den avlånga lokalen på Navet.

– Vi är öppna för förslag. Hos oss kan kollegor hitta egna och nya sätt att träna tillsammans och utmana varandra, säger Thomas Ahrling.

Hur tar jag mig till USM?

Kommunikationsenhetens utsända satsade på att cykla till USM vid sitt besök. Från Samverkanshuset tog det cirka 10 minuter. En promenad tar 28 minuter enligt Google Maps, men det är nog beroende på vilket driv du har i steget. Nästan alla busslinjer från Norrlands universitetssjukhus går förbi Vasaplan och kostar 15-20 kr per resa.

Var kan man parkera?

För dig som tar bilen finns det dryga 200 parkeringsplatser i Navets parkeringshus en våning ovanför gymmet, omkring 300 platser i parkeringshuset Nanna samt parkeringsplatser mittemot KFUM efter Blå vägen. I parkeringshusen kostar det 15 kr för två timmar, det finns just nu ingen rabatt för gym- eller badgäster. Morgontidiga träningsentusiaster kan hitta parkeringsplatser på Nygatan eller närliggande gator och parkera gratis före klockan nio.

Träning med barn

På USM i Utopia är det 16-årsgräns som gäller. På USM i Navet är barn från 11 år välkomna tillsammans med en vuxen. Här finns även träningspass för barn och vuxna gemensamt. Universitetsanställda betalar 99 kr per månad för medföljande barn i åldrarna 11 till 15 år. Här finns en lekyta för medföljande yngre barn som kan underhålla sig själva en stund medan du tränar. Däremot saknar båda anläggningarna barnpassningstjänster.

Pris och medlemskap

Vad det rabatterade priset blir och exakt hur man går tillväga för att bli medlem är ännu inte fullt fastställt. Information om detta kommer istället nästa vecka.

Mer information om upphandlingen

Läs nyheten om hur upphandlingen av motionskortet gick till
Läs nyheten om bytet av leverantör av motionskort

Om USM

Läs mer om gruppträningspassen på USM i Utopia
Läs mer om vattenträning på USM i Navet
Läs mer om anläggningen USM i Utopia

Redaktör: Anna Lawrence

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.