Sök till specialistsjuksköterska i februari, få besked i april

18 oktober 2017

Ansökan till programmen för specialistsjuksköterska och barnmorska görs från och med i vår en månad tidigare än förut. Nu får sjuksköterskor och arbetsgivare betydligt mer tid till att planera inför utbildningen.

Ansökan till höstterminen 2018 kommer att vara öppen från 15 februari till och med 15 mars.

De program som erbjuds denna första tidigarelagda antagning är masterprogrammet i omvårdnad samt specialistsjuksköterskeprogrammen med inriktning mot:
• Distriktssjuksköterska
• Hälso- och sjukvård för barn och ungdomar
• Psykiatrisk vård

Den största skillnaden för de som söker är att de kommer att få antagningsbesked mycket tidigare än vad de skulle ha fått annars. Nu kommer antagningsbeskedet i slutet av april istället för under semestern.

Ytterligare en skillnad är att det endast görs ett urval. Den som söker behöver inte tacka ja, men att tacka nej blir mycket viktigt för att kunna kalla reserver i så god tid som möjligt.

Ett problem för utbildningar som vänder sig till yrkesverksamma har varit den korta tiden mellan antagningsbesked och terminsstart. Kort om tid för den som söker och kort om tid för arbetsgivaren att ordna med vikarier och tjänstledighet.

Umeå universitet är inte det enda lärosätet som tidigarelägger antagningen för dessa utbildningar, denna förändring görs över hela landet.

Bra med sökanden till utbildningarna, färre avhopp inför utbildningsstart och bättre förutsättningar för arbetsgivarna, det är några erfarenheter från en högskola som var först ut med att prova tidigarelägga antagningen.

Kontaktperson

Gunnel Eriksson, programsekreterare
gunnel.eriksson@umu.se, 7869292

Redaktör: Lena Åminne

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.