Caroline Sjöberg: God jul och Gott Nytt 2018!

18 december 2017

Snart är den efterlängtade julen med tillhörande ledighet här! Ett tillfälle att koppla av, att tillbringa tid med nära och kära och göra allt det där som tiden annars inte vill räcka till.

Jag hoppas att ni alla får njuta av härliga lata (eller aktiva om ni så föredrar!) dagar och kommer tillbaka efter helgerna med friska krafter och entusiasm inför allt det som finns att ta tag i under det nya året! Utmaningar råder det som vanligt inte brist på!

Enhetsbesöken fortsätter efter jul

Jag har – om än motvilligt - insett att jag inte kommer att hinna besöka alla tolv förvaltningsenheter innan jul. Därför sträcker jag nu ut min förfrågan om att få hälsa på vid enhetsmöten, APT eller motsvarande, för att informera om vad som är på gång inom sektorn, på UmU och vid förvaltningen, till efter nyår.

Det är verkligen roligt och mycket givande att få göra dessa besök! Frågorna jag får är intressanta och relevanta och ger mig ytterligare insikt, t.ex. när det gäller vad vi behöver informera mer om och bli tydligare kring. Både trevlig och nyttigt, helt enkelt!

Bemötande, kultur och samarbetsklimat på våra arbetsplatser

HR-specialist Helen Lejon från Chalmers besökte UmU den 30 november. Hon berättade om hur högskolan arbetat med att undanröja förekomsten av härskartekniker på arbetsplatsen och visade filmsnuttar som illustrerade olika situationer, vilket följdes upp med diskussionsövningar.

Hur kan vi upptäcka att vi utsätts för en härskarteknik och, framförallt, hur gör vi för att tillsammans arbeta för att eliminera sådana beteenden? Det är frågor som väcker många tankar och funderingar! På efterföljande förvaltningsledningsmöte konstaterade vi att vi inte vill släppa ämnet.

Vi kommer därför att jobba vidare med bemötande, kultur och samarbetsklimat på våra arbetsplatser. Detta är frågor som är nära knutna till det pågående värderingsgrundsarbetet. Förvaltningens personalspecialister har fått i uppdrag att ta fram förslag på metod och form för det fortsatta arbetet.

Revidering av anställningsordning

Ledningsrådet (som är en konstellation bestående av universitetsledning, dekaner, rektor för lärarhögskolan, överbibliotekarie och kårordförandena) träffas månadsvis. I grupperingen förankras och diskuteras frågor av universitetsgemensamt intresse. Revidering av anställningsordningen var en av de frågor som lyftes vid gruppens decembermöte.

Regelverket behöver ses över med anledning av i somras beslutade ändringar i högskoleförordningen. Den 1 april 2018 införs bland annat biträdande lektor som en tidsbegränsad meriteringsanställning medan forskarassistentbefattningen tas bort. Förändringen är ett led i regeringens strävan att skapa tydligare karriärvägar och göra forskarkarriären ännu mer attraktiv.

När det lokala regelverket nu ligger på bordet för översyn öppnar det för diskussion om andra justeringar och revideringar. Intresset och engagemanget för utformningen var stort och även om behoven varierar mellan fakulteterna fanns i rådet samstämmighet i de flesta frågor. Anställningsordning för UmU fastställs i universitetsstyrelsen och det blir, om allt löper enligt plan, på februarimötet.

Årets sista styrelsemöte

Årets sista styrelsemöte genomfördes den 14 december. Som vanligt ska styrelsen fatta ett antal beslut, ofta av mer formell karaktär. Några av de beslut som togs gällde revidering av vår antagningsordning, fastställande av universitetets riskanalys, beslut om ett reviderat regelverk för internrevisionen samt godkännande av den granskningsplan som internrevisionschefen föreslagit.

Frågan om det minskande antalet doktorander har varit uppe på styrelsen tidigare. Det konstaterades även denna gång att det är svårt att bedöma konsekvenserna av det sjunkande antalet, bland annat eftersom det är svårt att avgöra hur stor volym som behövs för att få en kritisk massa i forskarutbildningen. I sammanhanget måste vi förstås också adressera hur vårt samhälleliga ansvar för att utbilda doktorer. Diskussionerna lär fortsätta.

***

 

Foto: Caroline Sjöberg

Med risk för att vara tjatig – önskar er en riktigt fin julledighet!

/ Caroline

Redaktör: Anja Axelsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.