Ali Foroutan-Rad: Välkommen tillbaka och god fortsättning

22 januari 2018

Jag vet. Det var länge sedan det var jul- och nyår, snart är det februari. Det här är vårt första blogginlägg för 2018 så därför passar jag på att hälsa dig välkommen tillbaka efter helgerna.

Hoppas helgerna var till belåtenhet och att du fick din väl förtjänta avkoppling.

Nytt år, nya utmaningar

Det låter som en floskel, det är det ju också, men det är faktiskt så. Jag har förmånen att leda en verksamhet där det ständigt händer saker, både planerade och sådant som antingen beror på andras planer och beslut, eller som bara händer.

ITS är en stor och mångfacetterad verksamhet. Personalförändringar – alltså föräldraledigheter, nyanställningar, uppsägningar, andra tjänstledigheter, förändring av roller, ansvar, uppdrag, team och grupptillhörighet, arbetsplats, uppdragsgivare, osv., hör till vardag.

För att inte tala om lokalanpassningar, både inredning men också ombyggnationen av mindre och större slag. Jag brukar säga att det är som en "neverending story" ständigt pågående daglig pusselläggning med planering, bemanning och organisering, där pusselbitarna ofta ändrar form, kan försvinna eller ersättas av andra bitar som måste passas in.

Särskilda utmaningar

Medarbetare med multikompetens, "Swiss-Army-Knife-medarbetare", är en viktig förutsättning för denna pusselläggning och för att ro i hamn uppdragen. Utöver dessa särskilda utmaningar är 2018 ett sådant år där vi har extra utmaningar.

Nya Ladok (Ladok3) har kommit halvvägs i sin produktionssättning. Hälften av de 37 lärosäten, däri majoriteten av stora och mellanstora, som väntar i kö, produktionssätts i år. Med Ladok3 följer även större åtagande för och engagemang från UmU. Vi kommer att svara för den numera centraliserade driften samt för gemensamma supporten för nya Ladok.

Stöd till forskning och utbildning

Jag nöjer mig med att kort konstatera att digitaliseringen med allt vad det innebär påverkar utbildning och forskning. Det skapar möjligheter som kan tas till vara, men det skapar också beroende och sårbarhet. Behovet av IT-stöd är stort och ökar. Därmed ökar behovet av vår närvaro och support.

Från att ha haft tonvikt på studieadministration, som del av utbildningsstöd, breddar vi nu stödet till forskning och utbildning. Det är en angelägen uppgift och utmaning.

Hur duktiga vi än är på att upprätthålla grundläggande stöd med bra IT-infrastruktur och administrativa system, för vi är mycket bra på det på UmU, hänger vår legitimitet löst om vi inte kan svara för de behov som kärnverksamheten forskning och utbildning upplever. Vi måste upp i värdekedjan och i och med det får vi större verksamhetsförankring och legitimitet.

En mycket stor utmaning är att i den oerhört hårda konkurrensen som råder, rekrytera och behålla medarbetare. Jag kan skriva visioner och planer så fingrarna domnar bort och jag kan basunera ut dem så jag blir hes. Utan kompetenta och hängivna medarbetare förblir de, just det, ingenting.

Ja, listan över fortsatta och nya utmaningar under det nya året skulle bli lång men jag nöjer mig med att ta upp de allra största.

//Ali Foroutan-Rad

Redaktör: Anja Axelsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.