Universitetet öppnar dörrarna för rekordmånga gymnasieelever

22 februari 2018

Öppet hus den 28 februari lockar omkring 3 400 besökare till Umeå universitet. Hit kommer gymnasieelever från hela Norrland för att få inspiration, information och möjlighet att ställa alla frågor som bubblar inför framtiden.

Såg här såg det ut på Öppet hus 2017.

Foto: Ulrika Bergfors

– Att få en hel dag där man åker iväg med sin skola och funderar över vad man vill göra efter gymnasiet är en fantastisk chans. Förhoppningsvis kan vi på Umeå universitet vara med och så ett frö till att plugga vidare, säger Petra Käck som är projektledare för Öppet hus.

Totalt väntas 34 bussar med 1 900 elever från Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Jämtland – från Luleå i norr till Sundsvall i söder och Östersund i väster. Från Umeå med närområde deltar närmare 1 500 elever. Om alla dyker upp blir det besöksrekord.

Dagen börjar med ett gemensamt pass där några av Umeå universitets studentambassadörer berättar om sina personliga resor till studierna, ihop med Umeå kommun som lyfter fram vad Umeå har att erbjuda som studentstad. Sedan får besökarna välja fritt bland olika informationspass, ställa frågor till de många utställarna och prova på allt möjligt under universitetets egen inspirationsmässa.

– Inspirationsmässan växer för varje år. Här finns möjlighet för nyfikna att testa en aktivitet som är kopplad till specifika utbildningar. I år kan man till exempel uppleva hur det är att stå mitt i en orkan, testa sin lungvolym, prova sina idrottskunskaper och ställa den där frågan till filosofen som det inte verkar finnas något svar på, fortsätter Petra Käck.

Nytt för i år är att Umeå universitet erbjuder besökarna att skicka en personlig hälsning till någon de tycker om.

– Alla som vill kan komma förbi vår vykortshörna och bli fotograferade. För att få lite extra liv och rörelse i bilderna får de hoppa studsmatta samtidigt. Sedan har vi i samarbete med Postnord tagit fram olika budskap att välja bland för att göra och skicka ett gratis vykort, berättar Petra Käck.

Liksom i fjol har alla elever möjlighet att skräddarsy sina egna program via mobilen. Även förra årets populära grepp med särskilda inspirationsföreläsningar i Rum för lärande återkommer. Här tar talarna upp vitt skilda ämnen, från virtuell verklighet till ångesten inför att välja utbildning. Finns det något framgångsrecept för att nå lycka, rikedom och berömmelse?

Medan somliga redan tidigt är rätt säkra på sin framtida karriär är andra varken övertygade om att de vill plugga vidare eller vad de i så fall skulle vilja läsa. Oavsett vilket är Öppet hus ett utmärkt tillfälle att uppleva universitetsmiljön och framför allt att ställa frågor – om allt från boende till studentliv, ekonomi, utbildningar och vad man så småningom kan bli.

Läs mer om dagen

 

Schema för Öppet hus, kl. 09.30–15.30

Inledning
Aula Nordica, kl. 09.30–10.00
Hörsal A, Lindellhallen, kl. 09.40–10.10
Aula Nordica, kl. 10.30–11.00

Inspirationsmässa
Lindellhallen, Samhällsvetarhuset och Humanisthuset, kl. 10.00–15.30

Kultur på campus
Bjuder på bluegrass-toner med lokala bandet Halm
Lindellhallen, kl. 12.00–12.30
Läs mer

Studievägledarmingel
För studie- och yrkesvägledare erbjuds ett särskilt pass med temat: Världen behöver humanister!
Rotundan, Universum, kl. 11.15–12.40 (föreläsningen startar ca 11.35).

Här är syftet att försöka tydliggöra hur och vad studenter kan läsa vid den emellanåt bortglömda humanistiska fakulteten. Kommunikatören Therése Ekström och utbildningsledaren Ann-Catrine Eriksson guidar genom den utbildningsskatt som finns inom humaniora och visar vilken nytta studenterna kan ha av sina kunskaper efter studierna. De får även sällskap av en alumn som berättar om tiden som student på Umeå universitet och karriären efteråt.

För mer information, kontakta gärna:

Petra Käck, projektledare
Kommunikationsenheten, Umeå universitet
Telefon: 072-531 70 53
E-post: petra.kack@umu.se