Etikprövning i ny myndighet

24 januari 2019

Den regionala etikprövningsnämnden i Umeå har upphört att existera. Verksamheten har i stället, från och med 1 januari 2019, gått över i Etikprövningsmyndighetens regi. Umeå är ett av sex verksamhetskontor på myndigheten.

Etikprövningsmyndigheten gör etiska prövningar av forskning på människor, men även av forskning på biologiskt material och känsliga personuppgifter.

Övergången vid årsskiftet innebar två förändringar. Kontoret i Umeå kommer inte att hantera forskningsansökningarna från forskare i den egna regionen. Umeåforskares ansökningar går slumpmässigt till det första kontor (dock inte Umeå) som har utrymme för att ta hand om ansökan. Inget kontor ska hantera ansökningar från forskare i egna regionen.

Dessutom ska alla ansökningar ske digitalt och inte som tidigare på papper i ett original och 17 kopior. Nu ska de hanteras i ansökningshanteringssystemet Prisma.

- Det nya sättet att arbeta ska förhoppningsvis leda till att det går snabbare att behandla ansökningarna, säger Tanja Gyldén som arbetar på kontoret i Umeå. Fast lite ovant känns det att från att tidigare enbart ha fått jobba med ärenden inom regionen nu börja jobba med allt, utom det. I början kan det kanske ta lite längre tid. Ovanligt många har dessutom skickat in pappersansökningar, så här inför nyåret, kanske av oro för att det blir problem med de digitala ansökningarna. Någon bugg har det varit, men jag tror att det ska bli bra.

Avsikten med förändringarna är att det ska bli en enhetlig handläggning och det inte ska finnas någon risk för jäv.

Ansökningarna ska nu gå centralt till Etikprövningsmyndigheten, registrator@etikprovning.se. På myndighetens sida finns information om vad aktuella lagar säger och en mall där forskare kan testa att fylla i ansökningshandlingar (utan att skicka iväg dem).

Myndigheten nås på telefon 010-475 08 00.

Redaktör: Inger Nilsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.