Internationella toppforskare på fallkonferens i Umeå

4 oktober 2019

200 forskare från 20 länder deltog i EU Falls Festival som för första gången hölls i Sverige 1-2 oktober. Konferensen syftade till att minska gapet mellan teori och praktik kring det stora folkhälsoproblem som fallskador utgör.

Prorektor Katrine Riklund öppningstalade.

Foto:

Utöver deltagare från Europa samlade EU Falls Festival även forskare från Tanzania och Kanada. Det var femte gången som konferensen hölls och i år sammanföll tidpunkten med FN:s internationella dag för äldre och med Sveriges kampanjvecka för att uppmärksamma fallskador.

Forskare från olika länder presenterade nya resultat om bland annat träningsmetoder, kostens betydelse och olika golvmaterial.
Fall är den vanligaste orsaken till att äldre personer skadar sig. Var tredje kvinna och var fjärde man drabbas av en fallfraktur. Av personer över 80 år som blir inlagda på sjukhus på grund av en skada har nio av tio ramlat. Det är även en vanligare dödsorsak än trafikolyckor.

I Sverige dör varje år cirka 1600 äldre av fallskador. I takt med en åldrande befolkning är risken att problemet blir ännu större om inte åtgärder sätts in, och därför är denna typ av kunskapsutbyte värdefullt.

Många intressanta föredrag om fallskador på Idun, Folkets hus.

Foto:

Värdefullt mingel med diskussioner på fikarasten.

Foto:

Redaktör: Ola Nilsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.