Caroline Sjöberg: Att blogga eller inte blogga

12 april 2019

Du som läser detta har hittat till vår blogg och tycker förhoppningsvis att det är givande att läsa densamma. Frågan om vår förvaltningsblogg är dock inte helt okomplicerad. När jag besöker förvaltningens enheter brukar jag därför passa på att fråga: Vet du att vi har en blogg inom förvaltningen? Om så; läser du den? Funkar formatet?

Till att börja med kan det vara klokt att reda ut vad en blogg egentligen är? Ofta beskrivs en blogg som en webbplats, innehållande periodiskt publicerade inlägg eller dagboksanteckningar och där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen är högst upp. Det känns så långt inte alltför invecklat.

Men vad ska den då innehålla? Ska den luta mer åt faktahållet och informera om pågående verksamhet eller ska fokus ligga på reflektion och observation?

Numera är vi tolv olika skribenter, minst. Såväl enhetschefer som verksamhetsområdeschefer och jag själv turas om att blogga, styrda av ett schema som innebär att ett nytt inlägg publiceras varannan vecka. I samma flöde som bloggen publiceras också nyheter, t.ex. om summering av genomförda audits, nyanställda nyckelpersoner, förvaltningens ekonomiska resultat, mm. Dessa nyheter är mer summariska och här är ytterligare ett antal skribenter aktiva.

Stilen mellan nyhets- och blogginlägg varierar, liksom blogginläggen sinsemellan. Skillnaden mellan nyhet och blogg är kanske självklar, men även de olika blogginläggen har lite olika upplägg. Vi är olika som individer, uttrycker oss därmed olika och har olika budskap vi vill eller tycker oss behöva förmedla.

Blir det rörigt? Behöver det styras upp mer? Får du information som är relevant och som du är intresserad av? Är inläggen för långa? Vad saknas?

Alla vi som skriver lägger tid och energi på att få till det vi hoppas är intressanta och läsvärda inlägg, men vi behöver feedback! Om du har tid vore jag därför tacksam om du ger oss återkoppling på hur vi kan förbättra informationsflödet på vår webbsida.

Maila dina inspel till anja.axelsson@umu.se (gärna med rubriken: "Feedback UF:s webbsida"). Länken till dagens inlägg kommer denna gång även att skickas ut till förvaltningens enhetschefer för vidarebefordran. Jag hoppas att det ska bidra till att fler hittar hit.

Ingen kan säga att det är lätt att nå ut med information, men vår webbsida är ett viktigt verktyg och fungerar väl ur aspekten att en nyhet kan kommuniceras hyfsat snabbt. Jag kommer dock även fortsättningsvis att försöka komplettera med såväl besök på enheterna som med gemensamma föreläsningar eller informationsmöten. De senare har dock en del logistiska utmaningar och närvaron har tyvärr ofta varit lite tunn. Samtidigt är det förstås viktigt att vi inom förvaltningen får träffas!

 

Foto: Caroline Sjöberg

Innan jag avslutar kan jag med stor upprymdhet konstatera att våren är här! Välkommen och efterlängtad värme sveper in och ljuset, det så efterlängtade ljuset, har till sist hittat hit! Njut!

 

 

Redaktör: Anja Axelsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.