Nyheter i årets utlysning av fakultetsfinansierad strategisk forskningsresurs

24 juni 2019

Medicinska fakulteten utlyser nu upp till tio stycken treåriga forskningsresurser om 700 000 kronor per år för 2020-2022. Syftet är, liksom tidigare år, att stärka fakultetens forskning ytterligare och därmed förbättra konkurrenskraften för fakultetens forskare. Samtidigt justeras vissa villkor i utlysningen jämfört med tidigare, baserat på beredning i forskningsstrategiska nämnden och beslut i fakultetsnämnden. Detta för att ännu bättre nå målgruppen för utlysningen – forskare med konkurrenskraftiga projekt som inte redan har ett substantiellt stöd lokalt och/eller som inte redan har stora totala forskningsintäkter.

Tanken med utlysningen av strategisk forskningsresurs är att ge möjlighet till forskare som har konkurrenskraftiga forskningsprojekt, men som inte redan har ett substantiellt ekonomiskt stöd från Medicinska fakulteten, universitetet centralt, landstinget/regionen eller via ALF- eller TUA-systemen, att kunna konkurrera om fakultetsgemensamma medel för forskning som ska stärka forskningen i projekten och göra dem ännu mer konkurrenskraftiga. Syftet är att på sikt öka tilldelningen från internationella och nationella finansiärer, inte minst forskningsråden, till fakultetens forskare. Nytt för i år är även att forskare som redan har de största totala intäkterna för sina projekt inte kommer att kunna söka, vilket var del i ursprungsintentionen med utlysningen. Förhoppningen är att de konkurrensutsatta fakultetsmedlen på så vis ska stärka projekt där medlen kan göra allra mest nytta som tillskott.

Exempel på typ av projekt som utgör tänkt målgrupp, kan antingen vara sådana som varit nära att få externa bidrag och passerat sållningen hos statliga forskningsråd, men i slutänden inte fått bidrag, eller sådana som tidigare år fått bidrag från svensk eller internationell forskningsfinansiär men inte fått förnyade bidrag. Ett tredje exempel kan vara projekt som har pågående externa bidrag men inte i någon stor omfattning. Men alla forskare vid fakulteten som uppfyller ansökningsvillkoren är välkomna att söka.

Fler forskare stöds

Forskningsresurserna är, liksom tidigare, på vardera 700 000 kronor per år i tre år. Resursen är öppen att använda för olika kostnader, som att anställa doktorander, postdoktorer eller annan personal, finansiera infrastruktur eller som driftmedel.

Forskare som redan har ett årligt stöd från universitetet eller regionen om 500 000 kr eller mer är inte behöriga att söka. Skälet till detta är att fakultetsnämnden anser att de lokala strategiska stöden även ska fördelas med viss bredd, så att fler forskare vid fakulteten stöds och stärks i sin konkurrenskraft.

En nyhet jämfört med tidigare års utlysningar är att forskare som bedöms vara på excellensnivå – baserat på deras totala forskningsintäkter – inte heller är behöriga att söka, genom att det sätts ett tak på projektets totala intäkt för att vara behörig att söka. Den forskare som har fyra miljoner kronor/år eller mer, för innevarande år eller förra året, är således inte behöriga att söka.
En annan förändring är att det nu kommer att bli möjligt att välja mellan en av två olika beredningsgrupper. Beredningsgrupp 1 utgår från Vetenskapsrådets kriterier, Beredningsgrupp 2 utgår från Forte/Formas vetenskapliga kriterier, som även inkluderar bedömning av samhällsrelevans och nyttiggörande. Tilldelningen till de olika grupperna kommer att bero på söktryck till respektive grupp.

Nytt krav på intern peer-review på institutionen och, från nästa år, på att man ska ha skickat in en ansökan till statliga forskningsråd

En tredje nyhet inför årets utlysning är krav på att prefekten vid respektive institution intygar att ansökan har genomgått intern peer-review-granskning vid institutionen samt anger på vilket sätt. En fjärde nyhet är krav på att också ha skickat ansökan om projektbidrag till ett statligt forskningsråd. Detta sistnämnda krav kommer dock att införas först från och med nästa års utlysning. Det är således jätteviktigt för den forskare som vill vara behörig sökande i 2020 års utlysning, att se till att ha lämnat in en ansökan till ett statligt forskningsråd innan.

– Vi tror att kravet på intern granskning kommer att bidra till att vidareutveckla institutionernas peer review-process och därmed bidra till fakultetens ambition att öka såväl den nationella som internationella konkurrenskraften, säger Anna Arnqvist, ordförande i Forskningsstrategiska nämnden vid Medicinska fakulteten. Att forskare från och med nästa år även måste ha sökt projektbidrag från ett statligt forskningsråd innan, för att vara behörig att söka den forsknngsstrategiska resursen, hoppas vi ska öka antalet ansökningar från fakulteten och på sikt förstås tilldelningen.

Utlysningen del i fakultetens helhetssatsningar på forskning

Förutom den strategiska satsningen som utlysningen ovan utgör, pågår vid Medicinska fakulteten en rad andra strategiska forskningssatsningar i utlysningsform, såsom Forskningslyftet, Klinisk forskningsresurs, och de så kallade Bioteknikmedlen. Till det kommer utlysningar av forskningsinfrastrukturmedel (totalt 5 MSEK/år), liksom de projektanslag för klinisk forskning som ALF-systemet årligen utlyser samt TUA:s utlysning av projektmedel för odontologisk forskning. Därtill utlyser Region Västerbotten vart tredje år så kallade Spjutspetsmedel för klinisk forskning. 

En särskild strategisk satsning för åren 2019-2021 är dessutom prefekternas forskningsstrategiska disposition som varje institution tilldelats, vilket totalt för hela fakulteten utgör en satsning på 20 miljoner kronor per år i tre år, i syfte att stärka respektive institution utifrån dess unika behov.

– Det är viktigt att se alla dessa satsningar som görs lokalt av fakulteten, ensamt eller tillsammans med regionerna, som en helhet i hur vi satsar strategiskt på forskning, säger Patrik Danielson, dekan vid Medicinska fakulteten. Varje utlysning har sitt syfte, och vi tror att utlysningarna – som ibland överlappar varandra – totalt sett kompletterar varandra på ett bra sätt för en genomtänkt helhet som ska lyfta fakultetens forskning ytterligare, säger Medicinska fakultetens dekan Patrik Danielson.

Kontakt
Anna Arnqvist
Vicedekan forskning/ordf. Forskningsstrategiska nämnden
Medicinska fakulteten
Telefon: 090-786 65 39
E-post: anna.arnqvist@umu.se

Utlysningar

Strategisk forskningsresurs 2019
TUA-medel för forskningsutrustning odontologi
Centrala ALF-projektmedel

 

 

 

 

Redaktör: Ola Nilsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.