Berätta om din forskning vid årets ForskarFredag

6 mars 2020

Vill du nå ut med din forskning till allmänheten och göra en mycket viktig insats för framtidens forskare? Då kanske du vill delta vid Forskarfredag 25 september på Curiosum i fd Sliperiets lokaler på Konstnärligt campus.

Syftet med ForskarFredag är att skapa ett intresse för vetenskap och att försöka ändra bilden av forskare. Det är du som kommer att stå i fokus och då kommer att nå många. Eventet brukar dra stor publik - ifjol hade vi cirka 750 nöjda besökare.

Målgruppen är främst barn- och ungdomsfamiljer. Därför är aktiviteterna under ForskarFredag interaktiva och kan t.ex. bestå av experiment, spel, lekar, workshops eller frågesporter. Årets tema är klimat, miljö och hållbarhet i vid bemärkelse. Det går t.ex. att utgå från de globala målen och vi vill väldigt gärna lyfta fram de samhälleliga och humanistiska problemen också.

I år gör vi även en extra satsning på skolan som kan vara något för er också. Maja Beskow har ca 320 elever, åk 7-9, och de vill gärna ha besök av forskare. Detta kommer att bli en av veckodagarna, förmodligen torsdagen 24/9, tid är inte helt spikad. Vi tänker oss att det ska bli en form av "panel" där elevernas frågor besvaras av er forskare. Så om ni inte har möjlighet att delta under fredagskvällen kan detta vara ett alternativ. Eller om ni vill vara med på båda så går det förstås också bra!

ForskarFredag är ett internationellt arrangemang som sker årligen den sista fredagen i september. I Sverige brukar ett trettiotal orter delta och ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap och Allmänhet. Läs mer: www.forskarfredag.se

Låter det intressant? Återkom så snart ni kan så kan vi mötas så att vi kan berätta mer och ni får möjlighet att ställa frågor.

Marianne Eik, pedagog
marianne.eik@umu.se
Eva Lönn, Kommunikatör, Curiosum
eva.lonn@umu.se

Redaktör: Lena Åminne

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.