Betala våra leverantörer före sista betalningsdag

30 mars 2020

Med anledning av en rekommendation från Riksgälden, kommer Ekonomienheten att ändra förfallodatum till 0 dagar för alla företag i leverantörsregistret. Undantaget gäller inte statliga myndigheter, regioner eller kommuner. Kommande leverantörsfakturor kommer därmed att betalas så snart som möjligt när de är attesterade och signerade. Betalningsfil sänds tisdag, torsdag och fredag.

För fakturor som redan ankommit och ännu inte är attesterade kan institutionen själva ändra förfallodatum. Detta görs under knappen ändra. Redan attesterade leverantörsfakturor kan ej ändras. OBS! Kontroll av fakturan innan attest ska göras på samma sätt som tidigare och leverans ska vara genomförd innan betalning sker.

Bakgrunden är att Riksgälden under rådande pandemi från och med i dag rekommenderar myndigheterna att betala sina leverantörsfakturor före sista betalningsdag. Inbromsningen i ekonomin till följd av pandemin innebär stora påfrestningar för många företag.

Myndigheterna kan på detta sätt bidra till att företag får in likviditet snabbare. Huvudregeln för myndigheter är annars att betala fakturor först på sista betalningsdagen, som ett led i en god kassahållning för staten. Med detta tillfälliga avsteg från den principen kan myndigheterna bidra till en liten lättnad för företagen under rådande läge.

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.