Inbjudan till forskare att delta i ForskarFredag

27 april 2021

Bedriver du forskning vid Umeå universitet? Vill du vara med på Sveriges mest spridda vetenskapsfestival ForskarFredag i höst? Varmt välkommen att delta i ett populärvetenskapligt arrangemang i september.

Martin Plöhn, doktorand på Företagsforskarskolan, var en av forskarna som deltog på vetenskapsfestivalen ForskarFredag i fjol. Foto: Gabrielle Beans Picón

Foto:

ForskarFredag är ett internationellt arrangemang som sker i hela EU. I Sverige brukar ett trettiotal orter delta. Huvudsyftet är att målgruppen, främst barn och unga, ska få möta dig som forskare och uppleva hur roligt ditt arbete är. I Sverige har vi devisen "en forskare är en vanlig människa med ett ovanligt spännande jobb! "ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap och allmänhet.

I fjol anordnade Curiosum tre olika event under flaggan ForskarFredag, och det var endast digitalt på grund av pandemin. I år hoppas vi kunna ha ett fysiskt arrangemang också.

Event 1: "låna en forskare" vecka 38

Forskare föreläser och förevisar med elever och lärare. Fokus ligger på dig som forskare, vad gör du om dagarna? Hur är det att vara forskare? Målgrupp är skolan. Nytt för i år är att Vetenskap och allmänhet skapar en gemensam plattform. Du kommer att anmäla ditt intresse, skriva lite om vad du vill prata om, vilken tid som du kan vara med under vecka 38, vilken ålder du vill vända dig mot (låg-/mellanstadiet, högstadiet eller gymnasiet). Lärarna från hela Sverige kan se dig och anmäla sitt intresse. När du blivit bokad bestäms detaljerna som exakt tid och vilket digitalt verktyg du vill använda, exempelvis Zoom.

Event 2: Möt, prata och experimentera med forskare på Curiosum fredag 24 september kl 16-20.

Målgruppen är den breda allmänheten med fokus på barn och unga vuxna. Det brukar vara mycket barnfamiljer som vill göra saker tillsammans med dig. Vår erfarenhet är att föreläsningar inte fungerar så bra om fredagskvällarna, så enkla experiment, förevisningar och interaktion är de mest uppskattade inslagen för barnen. Fredagskvällen brukar vara mycket uppskattad av publiken, ett superroligt event! Vi hoppas att pandemin tillåter mindre samlingar av folk, men annars blir det digital live- sändning i år också. Om detta blir fallet kommer vi att ha ett max-antal på forskare så sändningen inte blir så lång. Tiden kan i så fall korrigeras och kortas ner.

Nytt spännande grepp! Event 3: ForskarFredag goes Stand- up! Lördagen 25 september kl 14-15.30.

Målgruppen är unga och gamla vuxna. Komikern Monica Lindgren fungerar som publikuppvärmare och moderator. Monica har 40 års scenvana och en underbar personlighet som garanterar en mysig publik. Max sju forskare och din tid är cirka åtta minuter.
Du som forskare får hjälp och coaching från proffsiga dr Calum McAndrew och dr Catherine Cross från St. Andrews University i Skottland som hjälper dig med ditt framträdande.

Exempel på framträdande 

Mer info om Bright Club

Vad gör jag om jag är tycker det låter spännande och är intresserad?

Deadline för intresseanmälan är 17 juni
Anmälan skickas till marianne.eik@umu.se

Mer information om ForskarFredag

 

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.