Medicinska kontroller ska erbjudas vid handintensivt arbete

29 april 2021

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om belastningsergonomi ska arbetsgivaren anordna medicinska kontroller för de arbetstagare som sysselsätts i arbete som medför snabba ihållande handledsrörelser mot ledens ytterlägen i kombination med kraft, det vill säga handintensivt arbete.

Medarbetare som arbetar med handintensivt arbete ska erbjudas medicinska kontroller. De medarbetare som arbetade med handintensivt arbete innan den 1/11 2019, då lagen började gälla, ska erbjudas en medicinsk kontroll innan den 31/10 2021 och de som börjar arbeta med handintensivt arbete efter den 1/11 2019 ska erbjudas medicinsk kontroll inom 3 år.

Vad är handintensivt arbete?

Det är arbete som medför snabba ihållande handledsrörelser mot ledens ytterlägen i kombination med kraft. Det kan till exempel vara laboratoriearbete, lagerarbete eller arbete med montering eller lokalvård.

Mer information

Information från Företagshälsovården om handintensivt arbete

Medicinska kontroller och registrering

Kontaktuppgifter 

Företagshälsovården Feelgood: 090-17 63 60, umea@feelgood.se.

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.