Allvarligt smittläge – följ universitetets smittskyddsåtgärder

10 maj 2021

Antalet rapporterat smittade medarbetare och studenter vecka 18 var det högsta hittills i år. Vi påminner därför om att alla som kan ska undvika att vistas på universitetet. Att stanna hemma när du är sjuk eller har lindriga sjukdomssymptom är en självklarhet.

Förra veckan rapporterades det högsta antalet smittade medarbetare och studenter hittills i år – 14 medarbetare och 25 studenter, totalt 39 personer. Ändå vet vi att alla inte informerar sina lärare eller chefer om de har smittats, särskilt bland de som inte befunnit sig på universitetet, så mörkertalet kan vara betydande.

Torsdagen den 6 maj kontaktade också smittspårare vid Region Västerbotten universitetet med en varning om att stor smittspridning kunde härledas till studentfester under Valborgshelgen. På regionens uppmaning gick universitetet under fredagen ut med ett öppet brev från rektor till samtliga studenter med en påminnelse om att umgås med färre personer samt följa övriga råd och rekommendationer.

Antalet smittade medarbetare har också ökat. Därför vill Krisledningsgruppen påminna om vad som gäller.

– Universitetets målsättning är att alla ska kunna återvända till campus under höstterminen, och för att vi ska kunna lyckas med det behöver vi alla hjälpas åt, säger rektor Hans Adolfsson.

Det här gäller vid Umeå universitet

 • Undvik att vistas i universitetets lokaler.
 • Arbeta hemma i den utsträckning det är möjligt.
 • Håll avstånd till andra om du måste befinna dig i lokalerna.
 • Använd munskydd i situationer där du inte kan undvika att vistas nära andra.
 • Begränsa din fysiska kontakt till ett fåtal och samma individer.
 • Stanna hemma om du har minsta symptom på sjukdom och testa dig.
 • Genomför alla dina möten digitalt eller skjut upp dem.
 • Genomför inga evenemang i universitetets lokaler.
 • Var mycket restriktiv gällande tjänsteresor.
 • Genomför undervisning och examination med digitala inslag så långt det är möjligt.
 • Informera din chef om du har bekräftats smittad.

De här smittskyddsåtgärderna gäller till den 29 augusti. Ta också för vana att gå till umu.se/covid-19 för uppdateringar.

Läs rektors brev till alla studenter.

Förlängda rekommendationer i länet

Det allvarliga smittläget i länet har också gjort att Region Västerbotten har förlängt sina skärpta rekommendationer fram till den 23 maj. Det innebär att du i ännu högre utsträckning ska umgås med få människor, undvika platser om det är risk för trängsel, arbeta hemma så ofta du kan, inte göra några onödiga resor inom eller utom länet samt använda munskydd i kollektivtrafiken och när du inte kan undvika nära kontakt med andra.

Läs mer om de förlängda rekommendationerna i Västerbotten

Frågor och synpunkter

Om du har frågor eller synpunkter på universitetets hantering av covid-19, vänligen kontakta krisledningsgruppen på corona@umu.se.

Redaktör: Anna Lawrence

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.