Regeringen planerar slopa fler covid-restriktioner

9 september 2021

På tisdag den 7 september meddelade regeringen vid en pressträff att ytterligare nationella covid-restriktioner ska avvecklas den 29 september 2021. Arbete pågår nu för att se över hur universitetets covid-anpassningar kan justeras för att följa med i utvecklingen.

Efter den 29 september går Sverige in i vad som kallas steg fyra i regeringens plan för avveckling av covid-restriktioner vilket innebär följande

  • Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort
  • Deltagartaken för privata sammankomster i t.ex. hyrda lokaler tas bort
  • De kvarvarande restriktioner som finns på serveringsställen, t.ex. storlek på sällskap och avstånd mellan sällskap tas bort
  • Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas. Den som har symtom bör fortsatt stanna hemma och testa sig, och arbetsgivare bör då underlätta för hemarbete.
    (Källa: Regeringskansliet)

Vid Umeå universitet har universitetsledningen påbörjat processen för att anpassa universitetets covid-relaterade beslut utifrån de nya förutsättningarna. Nya besked kommer att presenteras i slutet av nästa vecka. De beslut som är fattade gäller tills annat meddelas.

– Äntligen sker en ljusning. Vi har alla sett fram emot dagen då Sverige kan börja återgå till mer normal verksamhet. Hur återgången ska ske vid Umeå universitet efter regeringens besked får vi återkomma om när vi har hittat en lösning som funkar för oss, säger rektor Hans Adolfsson.

Läs regeringens pressmeddelande

Kontakt

Om du har frågor eller synpunkter på universitetets hantering av pandemin, vänligen kontakta Krisledningsgruppen på corona@umu.se.

 

Redaktör: Anna Lawrence

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.