Regeringen uppmanar lärosäten: Upphör att samarbeta med Ryssland och Belarus

2 mars 2022

Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelade på en presskonferens under onsdagen att svenska lärosäten omedelbart ska frysa och stoppa sina utbildnings- och forskningssamarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus.

Umeå universitet har i dag närmare 30 utbytesavtal med universitet i Ryssland och inga med universitet i Belarus. Universitetet har redan tidigare beslutat att inte skicka studenter på dessa avtal, eftersom det råder osäkra förhållanden i dessa länder och att Utrikesdepartementet, UD, har gjort en avrådan mot att resa till dessa områden.

Kontrollera samarbeten

Den nya uppmaningen innebär att forskningssamarbeten som bedrivs gemensamt med statliga lärosäten i Ryssland och Belarus eller som finansieras helt eller delvis av dessa länder ska frysas och stoppas. Avtal om nya samarbeten av denna typ ska heller inte ingås.

Universitetsledningen vid Umeå universitet uppmanar därför samtliga fakulteter och institutioner att gå igenom och kontrollera sina forskningssamarbeten.

– Forskare, universitet och vetenskap är grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Men i denna oerhört svåra situationen som Europa befinner sig i gör att vi måste vara extra medvetna om alla dimensioner som kan finnas i ett samarbete, säger rektor Hans Adolfsson.

Institutioner inte individer

Utbildningsministern betonade att i många utbildnings- och forskningssamarbeten finns det individuella kontakter mellan forskare i Sverige, i Ryssland och i Belarus. Många akademiker i Ryssland och Belarus kritiserar också, med fara för eget liv, öppet den ryska statsledningens agerande.

– Det är därför viktigt att enskilda ryska och belarusiska forskare inte per automatik likställs med statliga institutioner, sade Anna Ekström under presskonferensen.


Under presskonferensen med utbildningsministern deltog Hans Adolfsson i sin roll som vice ordförande för Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF). Du kan se presskonferensen på regeringens hemsida.

 

Läs Hans Adolfssons blogginlägg: "Ett försämrat säkerhetsläge i vår omvärld"

I ledningsbloggen

"Ett försämrat säkerhetsläge i vår omvärld"

Rysslands invasion av Ukraina har skapat en säkerhetspolitisk situation som saknar motstycke sedan andra världskriget. Det är en chockerande och sorglig utveckling, med katastrofala konsekvenser för civilbefolkningen i Ukraina.

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.