Vanliga frågor och svar om flytten av e-post till Office 365

Här samlas vanliga frågor och svar om flytten av e-posten till Office 365 (O365).

Varför flyttas e-posten till Office 365?

Till grund för flytten ligger rektorsbeslutet att Umeå universitet ska införa Microsoft Office 365 som huvudsaklig plattform för samarbete, kommunikation, e-post och telefoni.

Vad innebär det att e-posten flyttas?

Den nuvarande e-postmiljön ligger på egna servrar i ITS drifthallar. Nu flyttar vi e-posten till molntjänsten Office 365.

Du som användare kommer inte uppleva någon större skillnad i funktion och utseende av skrivbordsappen Outlook. Däremot får webmailen ett nytt utseende och nås via o365.umu.se.

Kommer jag förlora e-post under flytten?

Nej, du kommer inte förlora någon e-post och kan jobba som vanligt i Outlook under tiden flytten pågår.

Måste jag använda Outlook som e-postklient?

Rekommendationen är att du använder Outlook som e-postklient. Det är den tjänst som stödjs och supportas vid universitetet.

Om jag inte använder Outlook som e-postklient, påverkar detta mig?

Om du tidigare inte använt Outlook är rekommendationen att du börjar använda det som e-postklient nu. Det är den tjänst som stödjs och supportas vid universitetet.

Varför stödjs inte IMAP i Office 365?

Vi har tillsvidare inaktiverat mailprotokoll som inte kan garantera att multifaktorautentisering (MFA) kan användas. Det finns ingen möjlighet att använda MFA på IMAP idag, och därför kommer det inte vara tillgängligt.

Det är inte heller möjligt att köra IMAP via OAUTH authenticering såvida applikationen inte är registrerad och godkänd och att personen som använder den har rätt att hämta ut rättigheter för den, för att kunna använda modern authenticering. Detta eftersom vi inte tillåter tredjepartsapplikationer i Office 365.

Flyttas min kalender?

Ja, även din kalender flyttas. Ingen information går förlorad under flytten.

För att synka din kalender till mobilen behöver du använda Outlook-appen.

Ställ in Outlook på iPhone

Ställ in Outlook på Android

Flyttas mina kontakter?

Ja, även dina kontakter i Outlook flyttas. För att synka dina kontakter från Outlook till mobilen behöver du använda Outlook-appen och sedan synka/spara ner dina kontakter.

Ställ in Outlook på iPhone

Ställ in Outlook på Android

Synka dina kontakter i Outlook

Obs! På iPhone kan du synka kontakter från Outlook till enhetens kontaktapp. Ändringar som görs direkt i din enhets kontaktapp sparas dock inte i Outlook. Därför rekommenterar vi att du skapar och sparar dina kontakter i Outlook och inte i enhets kontaktapp.

Behöver jag göra något för att flytten ska kunna genomföras?

Du behöver:

1. Säkerställa att du som har PC har OS Window 10 eller 11. För Mac krävs Catalina, Big Sur eller Monterey.
  2. Den senaste versionen av Office 365. Den går att ladda ner via Software Center (PC) eller o365.umu.se.
  3. aktivera multifaktorautentisering (MFA).

Läs igenom informationen och fyll i formuläret på den här sidan för att starta din flytt

När sker flytten för mig?

Tidplan för flytten kommer.

Om du inte vill invänta tiden för när den enhet/institution du tillhör ska flytta så kan du redan nu flytta din e-postlåda.

Vilket värde ger flytten för mig?

• Din e-postlåda får större utrymme.
  • Alltid tillgång till de senaste funktionerna inom e-post och Office-paketet.
  • Full funktionalitet i och sömlös koppling till de olika tjänster som finns i Office 365.
  • Tillgång till Microsoft ToDo – En digital att göra-app tillgänglig som fristående app i mobilen, via webben eller integrerad med Teams, Planner och Outlook.
  • Tillgång till Microsoft Bookings – Digital bokningssida som användare själva sätter upp med tjänster och tider. Integrerad med Outlook-kalender.
  • Ny app för Outlook på webben som du når direkt från Office-portalen (o365.umu.se).
  • Antivirusfiltrering utökas med ökad säkerhet och fler skydd mot skadlig kod och informationsläckage.

Kan jag använda e-posten som vanligt efter flytten?

Ja det kan du göra och e-posten fungerar på samma sätt som tidigare.

Om du har PC och den senaste versionen av Office kommer din Outlook skrivbordsapp på datorn uppdateras automatiskt. Du kan behöva logga in på nytt i Outlook.

Om du har Mac behöver du göra vissa inställningar för att ställa in Outlook.

För att läsa e-posten i mobilen behöver du ladda ner och använda Outlook-appen.

Mer om vad du behöver göra efter flytten finns här

Elin Sköld
2022-06-23