Säkrare inloggning

Multifaktorautentisering (även kallat tvåstegsverifiering) är en tjänst som ger dig en säkrare inloggning när du loggar in i vissa av universitetets system. Med tvåstegsverifiering loggar du in i två steg vilket ger dig ett extra lager skydd ovanpå ditt Umu-id och ditt lösenord.

Fördelen med tvåstegsverifiering är att ditt konto får en högre nivå av säkerhet. Det blir svårare för utomstående att kunna logga in och komma åt din information eftersom det skulle kräva både Umu-id och lösenord men också tillgång till din mobila enhet.

Hur du skapar en säkrare inloggning

För att du ska känna dig trygg med dina filer som lagras och dina personliga uppgifter finns det några saker du kan tänka på. 

  • Om det är möjligt - aktivera tvåstegsverifiering på tjänsterna du använder. Detta gör det ännu svårare för utomstående att logga in på ditt inlogg eftersom det kräver både ditt lösenord och din mobila enhet.
  • Tänk på vad du har för lösenord. Blanda gärna versaler, siffror eller andra tecken för att försvåra för utomstående att lista ut ditt lösenord. 
  • Använd inte samma lösenord på flera olika tjänster.
  • Ha som vana att byta lösenord några gånger per år.
  • Glöm inte att logga ut och INTE spara dina uppgifter om du loggar in på någon annans dator eller på offentliga platser. 
  • Se till att du har den senaste uppdaterade versionen av programvaran du använder. 

Support

Till Servicedesk kan du skicka ett ärende när du exempelvis behöver stöd kring:

*  Teknisk support
*  Beställning av tillgång till system

Telefon: 090 - 786 63 00

Manual

Manualer och instruktioner hittar du på webbplatsen Manual.

Driftinformation

https://it-status.umu.se/driftinfo

Elin Sköld
2021-10-27