Säkrare inloggning

Multifaktorautentisering (MFA, även kallat tvåstegsverifiering) är en tjänst som ger dig en säkrare inloggning när du loggar in i vissa av universitetets system. Med multifaktorautentisering loggar du in i två steg vilket ger dig ett extra lager skydd ovanpå ditt Umu-id och ditt lösenord.

Med multifaktorautentisering får du en säkrare inloggning i vissa av universitetets IT-system. Du loggar in i två steg vilket ger dig ett extra lager skydd ovanpå ditt Umu-id och ditt lösenord.

  1. Med ditt Umu-id och lösenord
  2. Med hjälp av en kod eller notifikation från appen Microsoft Authenticator i din mobila enhet, exempelvis telefon eller surfplatta.

Fördelen med multifaktorautentisering är ditt konto får en högre nivå av säkerhet. Det blir svårare för utomstående att kunna logga in och komma åt din information. Detta eftersom en inloggning kräver Umu-id och lösenord men också tillgång till din mobila enhet.

Du som är anställd använder huvudsakligen appen Microsoft Authenticator för din multifaktorautentisering.

Vanliga frågor om multifaktorautentisering

Påverkar multifaktorautentisering vilka personuppgifter jag kan behandla i tjänster som använder MFA?

Även om multifaktorautentisering innebär en högre säkerhet för den information som behandlas bakom din inloggning så behöver du ändå kontrollera vilken information som får behandlas i det specifika systemet.

För att vara säker på vilken typ av information du får behandla i universitetets system, besök respektive tjänsts sida. Där ska tydligt framgå vilken typ av information du får behandla där. Om den informationen saknas, skicka ett ärende till Servicedesk.

Support

Till Servicedesk kan du skicka ett ärende när du exempelvis behöver stöd kring:

*  Teknisk support
*  Beställning av tillgång till system

Telefon: 090 - 786 63 00

Manual

Manualer och instruktioner hittar du på webbplatsen Manual.

Driftinformation

https://it-status.umu.se/driftinfo

Elin Sköld
2021-10-13