Mobiltelefoni

Om du i ditt arbete reser mycket eller har liknande behov kan du få ett mobiltelefonabonnemang och en tjänstemobiltelefon.

Universitetets mobilteleoperatör är Tele2, och det finns två standardabonnemang att välja på. I de flesta fall räcker abonnemang 1, men om du har större behov av data kan det vara möjligt att teckna abonnemang 2. Din chef eller prefekt måste då skicka en skriftlig motivering om varför du behöver det, till universitetets teleadministratörer.

För dig som har problem med täckning har Tele2 tagit fram en särskild lösning, "Tele2 Open". Det finns också en lösning för dig som behöver väldigt mycket surf, så kallat "Mobil extra surf", och för dig som behöver ett abonnemang som inte är personligt. Ofta handlar det senare, ett så kallat "Tekniskt abonnemang", om att abonnemanget används i en teknisk lösning eller att flera personer delar på en mobiltelefon.

Standardabonnemang

 I abonnemang 1 ingår

 I abonnemang 2 ingår

 • 500 samtalsminuter
 • 300 SMS
 • 100 MMS
 • 2 GB 3G/4G mobildata
 • Samtal till 077-, 40 kr
 • Samtal, SMS och MMS till utlandet/inom EU/utanför EU, 40 kr
 • Datatrafik inom EU/utanför EU, 40 kr.
 • 1000 samtalsminuter
 • 300 SMS
 • 100 MMS
 • 5 GB 3G/4G mobildata
 • Samtal till 077-, 40 kr
 • Samtal, SMS och MMS till utlandet/inom EU/utanför EU, 40 kr
 • Datatrafik inom EU/utanför EU, 40 kr.
Kostnad för institution eller enhet = 83 kr per månad och abonnemang. Kostnad för institution eller enhet = 128 kr per månad och abonnemang. 

Beställningsblankett mobilt abonnemang

Priser för att köpa mer data, sms och samtal

Specialabonnemang

 

Tele2 Open

Tele2 Open är ett specialabonnemang för maximal geografisk täckning som egentligen består av två abonnemang i ett, det vill säga ett som förutom Tele2 också söker närmaste mobiltelefonmast inom Sveriges gränser. Abonnemanget medför begränsningar av MMS. Tele2 Open har samma pris som paket 1 eller 2.

Ett specialabonnemang kräver också en särskild beställning, och att standardabonnemanget har testats och bedömts vara otillräckligt för verksamhetens behov. Väljer du att använda Tele2 Open är priserna enligt vår ordinarie prisplan. Abonnemanget ska endast användas inom Sverige. Så här gör du för att installera abonnemanget i din mobil.

Mobil extra surf

Har du i ditt arbete behov av mycket surf finns nu ett tillval till standardpaket 2, Mobil extra surf, som medför att du kan använda oändligt med data per månad. Beslut om beställning och användning tas av din chef. Priset för extra surf utöver priset för paket 2 är 450 kr per månad. I övrigt fungerar abonnemanget som paket 2. Den fasta kostnaden för abonnemanget faktureras respektive enhet varje kvartal. Beställningsblanketten via länken ovan används och i rutan för "Beställning av annan tjänst" skriver du in Mobil extra surf. Saknas det en motivering om varför Mobil extra surf ska användas i tjänsten kan abonnemanget komma att betraktas som löneförmån.

Tekniskt abonnemang

För dig som har behov av ett abonnemang med mycket surf men som inte är personligt finns nu ett nytt abonnemang. De flesta anställda med en mobil på Umeå universitet har ett personligt abonnemang med automatiskt löneavdrag. Några behöver ett som inte är personligt. Det kan bero på att abonnemanget ska används i en teknisk lösning eller att det är flera personer som delar på en mobiltelefon. Därför har vi tagit fram ett Tekniskt abonnemang med följande begränsningar:

 • Får inte användas privat
 • Har inte data i utlandet
 • Går inte att köpa till extra data
 • Går inte att ringa från utlandet
 • Saknar betalSMS samt betalsamtal

Det fasta priset för ett Tekniskt abonnemang, 1 GB, är 86 kr per månad. Det går inte att köpa till extra samtal, data eller andra tjänster. Den fasta kostnaden faktureras respektive enhet varje kvartal.

Beställningsblanketten via länken ovan används och i rutan för "Beställning av annan tjänst" skriver du in Tekniskt abonnemang. Observera att det innebär att fälten för "Öppna och spärra tjänster" inte tillämpas.

Vissa tjänster är spärrade

Data i utlandet, betal-SMS och betalsamtal är spärrade, men går att öppna om det krävs för ditt arbete. Din chef eller prefekt måste godkänna öppningen. För att öppna spärrade tjänster fyller du i blanketten Beställning mobilt abonnemang och skickar till universitetets teleadministratörer. Observera att detta inte gäller för specialabonnemangen. De har inte dessa tjänster.

Vad händer om potterna tar slut?

Alla samtal, sms och dataanvändning som överskrider de potter som ingår i ditt abonnemang betraktas som privat användning, och dras från din nettolön varje månad. För att kunna teckna ett abonnemang måste du därför skriva under ett medgivande om löneavdrag. Det medgivandet ger du på blanketten du använder för att beställa ditt abonnemang. Observera att detta inte gäller för specialabonnemangen. De har inte dessa tjänster.
Beställning mobilt abonnemang.

Wifi-samtal

Under våren införs wifi-samtal för alla som har ett mobilabonnemang med tjänsten 4G-samtal och en enhet som stöder wifi-samtal.
Du kan ringa och ta emot samtal även när det inte finns mobil täckning. Det som krävs är att du har Wifi i källaren där mobilnätet inte räcker till, i sommarstugan eller andra liknande platser. Överallt där det finns wifi-täckning kan du alltså även ringa vanliga telefonsamtal.

Du kan exempelvis ringa med Samsung Galaxy S8 /S9 samt Apple iPhone 6/6 Plus och nyare.

Du kan läsa mer om tjänsten och vilka mobiltelefoner som stöds på,
https://www.tele2.se/tackning-nat/wifi-samtal

De utlägg du eventuellt gör i tjänsten ersätts av universitetet

Om du någon gång i din tjänst behöver ringa mer, skicka fler sms eller använda mer data än det som ingår potten, kommer den användningen att betalas genom löneavdrag. Det löneavdraget noterar du som ett utlägg i Pass, och får det sedan återbetalat på nästa lön. Instruktioner för hur du gör hittar du i Pass.

Om du märker att det abonnemang du har inte räcker till för din användning i tjänsten, kontaktar du din chef eller prefekt för att byta abonnemang. Observera att detta inte gäller för specialabonnemangen. De har inte dessa tjänster.

Priser för att köpa mer data, sms och samtal.

Köpa fler samtal

De samtalsminuter som ingår i abonnemangen räcker i de allra flesta fall. Om du skulle överstiga den potten kan du fortfarande ringa som vanligt. Månaden efter görs sedan ett löneavdrag på de samtalsminuter som överstiger din pott. Observera att detta inte gäller för specialabonnemangen. De har inte dessa tjänster.

Köpa fler sms/mms

Det antal sms/mms som ingår i abonnemangen räcker i de allra flesta fall. Om du skulle överstiga den potten kan du fortfarande skicka sms som vanligt. Månaden efter görs sedan ett löneavdrag på de meddelanden som överstiger din pott. Observera att detta inte gäller för specialabonnemangen. De har inte dessa tjänster.

Telefon

Det är din chef eller prefekt som tar beslut om vilken telefon du får ha. Universitetets rekommendation är att de telefoner som köps in ska ligga i prisklassen 3 000-4 000 kronor. Mobiltelefon beställer du från Wisum när du fått ett godkännande från din chef eller prefekt.

Behöver du hjälp med ditt abonnemang?

Arne Vedefors
2019-03-20