Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL) ska under fyra år, i projektform, utforska och utveckla kunskaper, förmågor och färdigheter kring hybrid undervisning och dess påverkan på studentens lärande.
Hybridverkstad för flexibelt lärande är uppdelat i tre delprojekt. Under 2024 fokuserar arbetet i delprojekten till största delen på att genomföra aktiviteter tillsammans med kärnverksamheten samt bedriva omvärldsbevakning och erfarenhetsdelning av det som hunnit utvärderas hittills i projektet.
Händer just nu i projektet
Utlysning: Kursutveckling med fokus på hybrida lärandesituationer (omgång 3, ansökan öppnar 4 september 2023)
En tredje utlysningsomgång genomförs i projektet för
lärare och/eller lärarlag som under 2024 vill prova hybrida inslag i sin undervisning. Varje beviljad ansökan får stimulansmedel som ska stimulera till nytänkande och pedagogisk utveckling i en hybrid lärandemiljö där studenter är aktiva och deltar med likvärdiga förutsättningar med syfte att gynna deras lärande.
Sista ansökningsdag är den 10 Oktober 2023. Historik för de föregående utlysningsomgångarna hittar du under Tidigare utlysningar.
Tidigare utlysningar
Nedan listas de lärare/lärarlag som fått stimulansmedel i tidigare utlysningar.
Omgång 2 (Vt 2023)
Anna-Maria Johansson, Psykologi
Annica Brännlund, TUV
Berit Aronsson, Språkstudier
Christin Johansson, Socialt arbete
Joachim Sundqvist, Kost- och måltidsvetenskap
Karin Fahlquist, Informatik
Magnus Wink, Estetiska ämnen
Maria Forsman, Juridik
Mazen Baroudi, Epidemiologi och global hälsa
Sara Wilson, IMB
Thomas Girmalm, Idé- och samhällsstudier
Omgång 1 (Ht 2022)
Cecilia Olsson och Hanna Lövgren, Kost- och måltidsvetenskap
Karin Fahlquist, Informatik
Maria Forsman, Juridik
Rasmus Karlsson, Statsvetenskap
Robert Holmgren, Pedagogik
Thomas Mejtoft, Tillämpad fysik och elektronik (TFE)
Projektbeskrivning
Projektet är uppdelat i tre delprojekt.
Delprojekt A - Organisation för klassrumsnära stöd
Delprojektet syftar till att skapa en effektiv och varaktig organisation av klassrumsnära tekniskt- och pedagogiskt stöd samt löpande underhåll av gemensamt bokningsbara hybridsalar.
Planen är att delprojekt A ska avslutas i början av 2023 för att sedan övergå i ordinarie verksamhet.
Delprojekt B - Erfarenhetsuppbyggnad och prövande verksamhet
Syftet med delprojektet är att utforska och utveckla miljöer för lärandesituationer där studenter kan delta både fysiskt på plats och på distans, samtidigt och med likvärdiga möjligheter. Projektets mål är att i nära samarbete med kärnverksamheten utforska och utveckla pedagogiska former för hybrida lärandesituationer där ökad, eller bibehållen utbildningskvalitet prioriteras.
Delprojekt C - Kunskapande och omvärldsbevakning
Delprojektet syftar till att systematiskt dokumentera och sprida erfarenheter av lärosätets arbete med hybrida lärmiljöer. Genom att göra löpande uppföljningar av pågående hybrida inslag i kurser och program (delprojekt B), omvärldsbevaka liknande projekt inom högre utbildning samt följa vetenskapliga publikationer inom fältet kommer delprojekt C utmynna i en fördjupad kunskap om hybridundervisningens påverkan på undervisning och lärande.
Learning Lab Hybrid - Umeå
Detta projekt kommer att ske i nära samarbete med ett samverkansprojekt mellan Umu och Akademiska Hus som pågår till och med 2026. Projektet innebär att en lärosal kommer att bli ett Learning Lab i syfte att bygga kunskap kring pedagogik och rumsliga krav på hybrida lärmiljöer för framtiden.
Läs mer om projektet Learning Lab Umeå.
Rektorsbeslut
Här kan du läsa rektorsbeslutet: Insatser i syfte att stärka forskning och utbildning – delbeslut 2