Zoom - manual

Här hittar du mer information om Zoom, ett verktyg för att undervisa på nätet. Du loggar in i Zoom med ditt Umu-id för att kunna använda verktyget fullt ut. I Canvas hittar du hela manualen för Zoom. Den heter Zoomguide 2.0.

 
Jag vill: Åtgärd Stödmaterial
Skapa konto och logga in Gå till http://zoom.umu.se/ Logga in med ditt Umu-id genom att välja "Sign in with SSO". (Om du loggar in med ett privat konto i Zoom kan du bara ha ett möte som varar i 40 minuter.)
Delta i ett möte

Klicka på den möteslänk du erhållit i inbjudan, där bör det även framgå vem som är mötesvärd och tid för mötet.

Första gången? Se raden ovan.

Skapa ett nytt möte Du kan skapa upp ett nytt möte både via Zoom programvaran du laddat ned på datorn och när du loggat in via zoom.umu.se > My account >Meetings
Bjuda in deltagare Du kan bjuda in deltagare via en länk eller direkt inifrån ditt mötesrum. Möteslänken kan användas för skicka e-post eller publiceras i lärplattform. När du är inloggad med ditt Umu-id kan du ha upp till 300 deltagare i ett möte.
Lära mig navigera i ett zoom-möte Väl inne i ett zoommöte kan du redigera ljud- och bildinställningar, chatta, dela dokument och filer, dela skärm med mera.
Spela in en video från mitt möte och publicera denna Det är möjligt att spela in ett möte, spara den lokalt på dator och ladda upp den i lärplattform via Umu Play.
Återanvända samma möteslänk till mina zoom-möten Du kan välja att alltid använda samma adress när du bjuder in till möten. Det är praktiskt om du vill kunna lägga ut samma länk för alla studenter trots att de ska delta vid olika tider.
Hantera mina deltagare Som mötesvärd (ofta den som bjudit in till mötet) har du fler kontroller än deltagare - du kan
till exempel ge någon behörighet att tala om de räcker upp handen.
Skapa grupper (sk. Break-out rooms) Du kan dela in dina mötesdeltagare i grupper under pågående möte för till exempel diskussion i bikupor
Visa en PowerPoint-presentation Du kan dela en presentation med "share screen".
Visa en whiteboard Du kan dela en whiteboard med "share screen" för att tillsammans med dina deltagare rita eller skriva fram något.
Skapa interaktivitet genom en omröstning Det finns inbyggd funktion för röstning, "polls". Om du inte ser denna i dina möte kan du behöva aktivera funktionen under "meeting settings".
Lägga till en  bakgrundsbild Du kan dölja din bakgrund genom att lägga till en virtuell bakgrund. Zoom har ett par att välja mellan men Umeå universitet har tagit fram egna bakgrundsbilder du kan använda.
Ha ett möte/seminarium för mer än 300 deltagare

Du kan beställa tilläggstjänsterna Large meeting eller Webinar för upp till 500 deltagare via Servicedesk.

Ett Large meeting fungerar som ett vanligt Zoom-möte medan ett Webinar begränsar vilka rättigheter deltagarna har.

Bjuda in en gästlärare i Zoom

Observera att det krävs ett Umu-id för att ha fulla rättigheter i Zoom. Vi rekommenderar att lärare utan Umu-id anknyts till Umeå universitet. Då får de ett Umu-id och därmed fulla rättigheter i Zoom.

Gästlärare kan bedriva undervisning utan att vara värd i ett mötesrum som någon med Umu-id har skapat. Men gästlärare har inte fulla rättigheter i mötet. Gästen kan dela skärm, prata och synas precis som andra deltagare. En person med Umu-id schemalägger ett möte och delar med sig av länken till gästen. Gästen klickar på länken och kan agera som en vanlig deltagare i mötet tillsammans med studenterna som också har fått länken till mötet.

Det är viktigt att den som skapar mötet aktiverar funktionen "join before host". Den som skapar mötet kan inte vara värd för två möten som är schemalagda på samma tid.

Dela pågående möte med en co-host

Aktivera funktion "join before host" (instruktion på engelska)

Förklaring till varför du inte kan vara värd för flera möten samtidigt (på engelska)

 

Att studenter ska skapa och bjuda in till egna möten

Zoom är tillgängligt för alla med ett Umu-id. Det betyder att även studenter kan skapa och bjuda in till möten på samma sätt som dig som lärare. Det är användbart vid exempelvis grupparbete. Studenten som skapar länken ser till att dela den med övriga deltagare och blir även värd för mötet.

 

Manual för Zoom i Canvas

Här hittar du hela manualen för Zoom.

Sidan i Canvas är öppen för alla anställda och alla studenter.

FÖr studenter - guide till zoom

Hanna Karlsson
2021-11-04