Lärplattformar vid Umeå universitet

På Umeå universitet används de centrala lärplattformarna Canvas, Cambro och Moodle. Från och med 2022 går alla kurser i Canvas. På den här sidan hittar du information om lärplattformarna samt ytan för kursadministration.

I de olika lärplattformarna finns kurssajter som används för att till exempel informera om kursen, ge instruktioner, skapa inlämningsuppgifter och forum för kommunikation mellan läraren och studenterna under kursens gång. Kontakta din institution ifall du är osäker på vilken lärplattform du ska använda.

Som anställd kan du automatiskt logga in i lärplattformarna med ditt Umu-id.

Canvas

Canvas blir Umeå universitets centrala lärplattform. Från och med 2022 kommer alla kurser vara i Canvas. I en kurssajt i Canvas finns många olika verktyg för undervisning och lärande där du som lärare bygger upp kursen, strukturerar materialet, fyller på innehåll, skapar inlämningsuppgifter och annat som studenterna behöver för att genomföra kursen.

Läs mer om Canvas införandeprojekt.

Cambro

Cambro är just nu en av tre lärplattformar vid Umeå universitet. Hösten 2021 är sista terminen för genomförande av kurser i Cambro.

I Cambro kan du också skapa projektsajter som kan användas för samarbete med kollegor eller studenter emellan. Projektsajterna är inte kopplade till Ladok.

Gå till Cambro.

Moodle

 

Foto:

Moodle är just nu en av tre lärplattformar vid Umeå universitet. Hösten 2021 är sista terminen för genomförande av kurser i Moodle.

Gå till Moodle.

Kursadministration

Kursadministration är ett verktyg som används inför varje kurstillfälle för att skapa kurssajter i någon av lärplattformarna. Via Kursadministration söker du fram studenter utifrån kurskod, anmälningskod eller namn. Du väljer i vilken plattform du vill skapa din kurs och vilken personal som ska få åtkomst till kursen.

Länk till verktyget Kursadministration

Bra att veta

Studenter hittar länkar till sina kurser i lärplattformarna via Studentwebbens sidor.

Läs mer om studentwebben på Kommunikationsenhetens sidor.

STÖD och Support

Behöver du hjälp eller stöd? UPL erbjuder daglig support via Servicedesk för alla lärplattformar, Zoom, Umu Play, Ouriginal (Urkund) samt Mentimeter.

Direktlänk till Servicedesk

Hanna Karlsson
2021-05-27