Lärplattformar vid Umeå universitet

På Umeå universitet används de centrala lärplattformarna Cambro och Moodle. Under 2020 införs Canvas som central lärplattform. På den här sidan hittar du information om lärplattformarna samt ytan för kursadministration.

I de olika lärplattformarna finns kurssajter som används för att till exempel informera om kursen, ge instruktioner, skapa inlämningsuppgifter och forum för kommunikation mellan läraren och studenterna under kursens gång. Kontakta din institution ifall du är osäker på vilken lärplattform du ska använda.

Som anställd kan du automatiskt logga in i lärplattformarna med ditt Umu-id.

Cambro

Cambro är Umeå universitets största lär- och samarbetsplattform. I en kurssajt finns många olika verktyg för undervisning och lärande där du som lärare bygger upp kursen, strukturerar materialet, fyller på innehåll, skapar inlämningsuppgifter och annat som studenterna behöver för att genomföra kursen.

I Cambro kan du också skapa projektsajter som kan användas för samarbete med kollegor eller studenter emellan. Projektsajterna är inte kopplade till Ladok.

Gå till Cambro.

Moodle

 

Foto:

Moodle är Umeå universitets andra centrala lärplattform. Du som lärare bygger upp kurssajten enligt ett strukturerad flöde bestående av block som kan struktureras i veckor, enheter, teman eller liknande. Det finns många olika verktyg för undervisning och lärande som kan delas in i aktiviteter och resurser. 

Gå till Moodle.

Kursadministration

Kursadministration är ett verktyg som används inför varje kurstillfälle för att skapa kurssajter i någon av lärplattformarna. Via Kursadministration söker du fram studenter utifrån kurskod, anmälningskod eller namn. Du väljer i vilken plattform du vill skapa din kurs och vilken personal som ska få åtkomst till kursen.

Läs mer om hur du skapar en kurs i någon av lärplattformarna.

Canvas

Det pågår ett införandeprojekt av lärplattformen Canvas vid Umeå universitet. När projektet är avslutat ska Canvas vara den nya universitetsgemensamma lärplattformen och ersätta lärplattformarna Cambro och Moodle.

Läs mer om Canvasprojektet.

Bra att veta

Studenter hittar länkar till sina kurser i lärplattformarna via Studentwebbens sidor.

Läs mer om studentwebben på Kommunikationsenhetens sidor.

STÖD och Support

Behöver du hjälp eller stöd? UPL erbjuder daglig support via Servicedesk för alla lärplattformar, Zoom, UmuPlay, Urkund samt Mentimeter.

Direktlänk till Servicedesk

Hanna Karlsson
2020-08-18