Utlysning av fakultetsfinansierad strategisk forskningsresurs 2019 (för 2020-22)

24 juni 2019

Medicinska fakulteten utlyser upp till tio treåriga forskningsresurser på 700 000 kronor per år. Utlysningen är öppen för alla forskningsområden inom fakulteten och målsättningen med denna satsning är att resursen ska stärka forskningen vid fakulteten och förbättra konkurrenskraften när det gäller externa bidrag sökta i konkurrens. Resursen är öppen och kan användas till finansiering av doktorander, postdoktorer, andra anställningar, infrastruktur eller som driftsmedel. Ansök senast den 15 september.

Läs mer, utlysning (pdf)

Ansökan skickas elektroniskt som en sammanhållen pdf-fil till medel@diarie.umu.se senast 15 september 2019.
Beroende på vilken Beredningsgrupp som du söker till ska du namnge din fil efter denna. För ansökan till Beredningsgrupp 1 märks ansökan Forskningsresurs B1_ditt namn. Skriv diarienummer (FS 2.1.6-1119-19) i mejlets ämnesrad. För ansökan till Beredningsgrupp 2 märks ansökan Forskningsresurs B2_ditt namn. Skriv diarienummer (FS2.1.6-1137-19) i mejlets ämnesrad.

Målgruppen för utlysningen är forskare med konkurrenskraftiga forskningsprojekt, som inte redan har ett visst lokalt/regionalt stöd från universitetet/ALF/TUA/regionen och som:
- har varit nära att få externa bidrag, som t ex forskare vars ansökan passerat triagering/sållning hos statliga forskningsråd.
- de senaste åren erhållit bidrag från extern nationell eller internationell forskningsfinansiär1, i konkurrens med andra forskare, men som inte har fått förnyade bidrag.
- har pågående externa bidrag, men inte i så stor omfattning, och som inte tillhör fakultetens excellensforskare med avseende på stora pågående externa bidrag.

Allmän information

Målsättningen är att årligen utlysa upp till 10 treåriga resurser på 700 000 kr/år (dvs. totalt trettio pågående treåriga resurser). Fördelning av resurser till olika forskningsområden utvärderas årligen. Ursprungligen avsåg satsningen åren 2017, 2018 och 2019, och när dessa tre utlysningar har genomförts kommer en mer omfattande utvärdering att genomföras med fokus på stärkt forskning och förbättrad konkurrenskraft med avseende på externa bidrag sökta i konkurrens.

Ansökan bör skrivas på engelska (eftersom granskarna kan komma att vara engelskspråkiga); ska vara underskriven av sökanden och bestyrkt av institutionens prefekt. Prefekten intygar även att, och hur, ansökan genomgått intern peer-review-granskning vid institutionen. Inför nästa års utlysning (2020, för åren 2021-2023) kommer intyg på pågående/beviljat projektbidrag från statligt forskningsråd eller intyg på inskickad ansökan om sådant bidrag under senaste året att krävas.

Den sökande anger vid ansökningstillfället om ansökan ska granskas av Beredningsgrupp 1, som bedömer enligt Vetenskapsrådets kriterier för vetenskaplig kvalitet, eller av Beredningsgrupp 2, som bedömer enligt Forte/Formas-kriterier för vetenskaplig kvalitet samt forskningens samhällsrelevans och nyttiggörande. Endast en ansökan per sökande kan skickas in; den sökande måste således välja om ansökan ska granskas av Beredningsgrupp 1 eller 2.

Till detta kommer att den sökande taggar sin ansökan med SCB-kod som underlag för sammansättning av respektive beredningsgrupp.

Behörighet att söka

Behöriga att söka är samtliga disputerade lärare/forskare1 vid Medicinska fakulteten med minst 50% tillsvidareanställning under hela perioden 2020-01-01 till 2022-12-31 och som inte:
A) Erhållit lokalt stöd från fakulteten/UmU/Region Västerbotten (RV) (inkl. ALF/TUA) under 2018 motsvarande totalt 500 000 kr eller mer
eller:
B) Beviljats motsvarande (som i A) stöd under 2019 per den 31 augusti 2019.
Observera att A eller B räcker för att inte vara behörig. Exempel på stöd kan vara finansiering eller medfinansiering av anställningar, resurser och/eller indirekta kostnader, exempelvis stöd till KAW Fellows/Projects/Scholars och WCMM fellows. Andra exempel på stöd är samfinansierade doktorandanställningar, startbidrag/resurs i samband med befordran, rekryteringspaket, flyktfara, bioteknikmedel samt följande stöd från RV: Centrala ALF-medel, TUA-medel, spjutspetsmedel och medel för forskning vid anställning som professor.

Nytt för denna utlysning är att den sökande ej heller får uppbära total årlig intäkt (inkluderar externa bidrag samt lokala anslag/medel enligt punkt A eller B ovan) för forskning motsvarande 4 MSEK eller mer under föregående år. Detta gäller ej resemedel eller medel för forskningsinfrastruktur. Som intäkt räknas den summa som har rekvirerats och utbetalats till den sökandes konto vid institution/avdelning. I de fall anslagsmedel/bidrag beviljas/delas mellan flera sökande, räknas enbart den del som har rekvirerats/utbetalats till respektive sökande.

För frågor rörande behörighet att söka kan institutionens administratör kontakta Maria Israelsson Nordström, maria.nordstrom@umu.se.

1 Disputerade med tillsvidareanställning vid Medicinska fakulteten på befattning som omfattas av Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet, med ikraftträdande 2019-07-01 (Dnr FS 1.1-1672-18), inkl. befattningar som omfattas av den anställningsordningens övergångsbestämmelser, d.v.s. tillsvidareanställda biträdande lektorer, lektorer och professorer samt tillsvidareanställda på forskarbefattning.

Beredningsgrupper och beslut

Ansökningarna utvärderas av Beredningsgrupp 1 respektive Beredningsgrupp 2, vilka utses av fakultetsnämnden och forskningsstrategiska nämnden. Ordföranden för respektive beredningsgrupp är externt rekryterad och har stor erfarenhet från beredningsgrupper i nationella forskningsråd. Övriga granskare är i första hand externa forskare med erfarenhet från beredningsgrupper i nationella/internationella forskningsråd. Målsättningen är att utse beredningsgrupper med kompetens att bedöma ansökningar från samtliga forskningsområden på fakulteten. Om en beredningsgrupp vid påseende av ansökningarna finner att det inte finns tillräckligt hög kompetens att bedöma någon/några ansökningar ska gruppen kompletteras. För vardera beredningsgrupp utses två personer, från forskningsstrategiska nämnden (FON) respektive fakultetsnämnden (FN), som observatörer.

Beredningsgrupp 1 har i uppdrag att bedöma ansökningarna utifrån Vetenskapsrådets bedömningskriterier och skalor för projektbidrag:
• Nytänkande och originalitet (1-7)
• Projektets vetenskapliga kvalitet (1-7)
• Sökandes kompetens (1-7)
• Genomförbarhet (1-3)
• En sammanvägd bedömning som reflekterar ansökans vetenskapliga kvalitet (1-7)

Poängsättning enligt dessa kriterier syftar till att underlätta bedömningen av enskilda parametrar. Även en sammanvägd bedömning som reflekterar ansökans vetenskapliga kvalitet kommer att göras. Baserat på bedömningen gör alla granskare dessutom en individuell ranking av de ansökningar som har bedömts. Alla granskares individuella rankning av ansökningarna vägs samman till en gemensam rangordning som diskuteras vid beredningsgruppens fysiska möte. När två eller fler ansökningar bedöms likvärdiga utifrån total poäng gäller att projektets vetenskapliga kvalitet värderas högst. Ordföranden för beredningsgruppen presenterar beredningsgruppens slutliga rangordning för FON som till fakultetsnämnden föreslår slutlig fördelning av forskningsresursen.

Beredningsgrupp 2 har i uppdrag att bedöma ansökningarna utgående från en sammanvägning av Forte/Formas bedömningskriterier och skalor för projektbidrag:
• Projektets vetenskapliga kvalitet (1-7)
• Projektledarens och forskargruppens forskningskompetens (1-7)
• Samhällsrelevans (1-7)
• Genomförbarhet (1-3)
• Nyttiggörande och kommunikation av forskningsresultat (1-3)
• En sammanvägd bedömning som reflekterar ansökans vetenskapliga kvalitet och samhällsrelevans (1-7)

Poängsättning enligt dessa kriterier syftar till att underlätta bedömningen av enskilda parametrar. Även en sammanvägd bedömning som reflekterar ansökans vetenskapliga kvalitet kommer att göras. Baserat på bedömningen gör alla granskare dessutom en individuell ranking av de ansökningar som bedömts. Alla granskares individuella rankning av ansökningarna vägs samman till en gemensam rangordning som diskuteras vid beredningsgruppens fysiska möte. När två eller fler ansökningar bedöms likvärdiga utifrån total poäng gäller att projektets vetenskapliga kvalitet och samhällsrelevans värderas högst. Ordföranden för beredningsgruppen presenterar beredningsgruppens slutliga rangordning för FON som till fakultetsnämnden föreslår slutlig fördelning av forskningsresursen.

Ansökan ska innehålla följande bilagor och skickas in som en
sammanhållen pdf-fil

Bilaga A CV

Maximalt 2 A4-sidor, fontstorlek motsvarande Arial 11 punkter, enkelt radavstånd, 2,5 cm marginaler runt om.
Specificera enligt rubrikerna nedan i den ordningen (punkter som eventuellt inte är aktuella lämnas tomma):
• Högskoleexamen (Higher education qualification(s): år, ämnesområde och lärosäte.
• Doktorsexamen (Doctoral degree): år, disciplin/ämnesområde, lärosäte, avhandlingens titel samt handledare.
• Postdoktorsvistelser (Postdoctoral postitions): år och placering.
• Docentkompetens: (Qualification required for appointment as docent): år.
• Nuvarande anställning (Current position): förordnandetid, andel forskning i anställningen.
• Tidigare anställningar (Previous positions and periods of appointment): typ av anställning och förordnandetider.
• Uppehåll i forskningen (Interruption in research): Här har du möjlighet att redogöra för eventuella längre uppehåll i din aktiva forskningstid som har påverkat dina meriteringsmöjligheter, exempelvis med anledning av föräldraledighet, allmän- eller specialisttjänstgöring för kliniskt verksamma yrkeskategorier, förtroendeuppdrag eller andra skäl av motsvarande karaktär.
Ange omfattning av respektive uppehåll.
• Handledning (Supervision): doktorander och postdoktorer som du har varit huvudhandledare för; namn och år.
• Eventuell övrig information av betydelse för ansökan (Other information of relevance to the application). Observera att medverkandens CV och publikationslista ej ska bifogas. Medverkandens roll beskrivs separat i forskningsplanen (se nedan).

Bilaga B Publikationer

Bifoga din publikationslista utformad enligt rubriker och information nedan. Inkludera enbart artiklar som är publicerade eller accepterade för publikation. Listan ska omfatta totalt högst fem sidnumrerade A4-sidor i fontstorlek motsvarande Arial 11 punkter, enkelt radavstånd. Publikationer som inte ryms inom de fem sidorna kommer inte att beaktas.

1. Urval av publikationer: (Selection of publications): lista först de upp till tio publikationer som är viktigast för din ansökan. För varje publikation ska du redogöra för hur du har bidragit till denna samt dess relevans för det beskrivna forskningsprojektet (högst fyra rader per publikation).
Markera ditt namn i fet stil i författarlistan. Inkludera antal citeringar och Impact Factor för aktuell tidskrift det år som artikeln publicerades.

2. Publikationer de senaste åtta åren (Publications during the latest eight years): sortera dessa publikationer med ditt namn markerat i fetstil i författarlistan, under respektive rubrik (publikationstyp) i nedanstående ordning. Inkludera antal citeringar och Impact Factor för det år som artikeln publicerades för de för ansökan viktigaste artiklarna.
• Sakkunniggranskade originalartiklar (Peer-reviewed original articles).
• Sakkunniggranskade konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions) vars resultat inte finns i andra publikationer.
• Sakkunniggranskade samlingsvolymer (Peer-reviewed edited volumes).
• Forskningsöversiktsartiklar (Research review articles).
• Sakkunniggranskade böcker och bokkapitel (Peer-reviewed books and book chapters).
• Andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer (Other publications including popular science books/presentations).
Observera! Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning d.v.s. det senast publicerade arbetet hamnar överst i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Den i publikationslistan angivna författarordningen ska vara identisk med listan i det publicerade verket. Notera också att den totala publikationslistan inte får vara längre än maximalt fem sidor.

Bilaga C Erhållna intäkter

Erhållna intäkter år 2018 (för lokalt stöd från fakulteten/UmU/Region Västerbotten inkl. ALF/TUA även beviljade medel år 2019 per den 2019-08-31) redovisas enligt anvisningar i Bilaga C:
1. Samtliga bidragsintäkter (bukod 320) samt försäljningsintäkter (bukod 340) på vh 22 exklusive finansiär Region Västerbotten

2. Medfinansiering av UGEM och FGEM på vh 23 avseende finansiär Region Västerbotten

3. Medfinansiering av UGEM och FGEM på vh 21 och vh 22

4. Utbetalda lokala stöd från fakulteten eller UmU till den sökande

5. Utbetalda/förbrukade medel från Region Västerbotten år 2018 avseende centrala ALF-medel, TUA-medel, spjutspetsmedel och medel för forskning vid anställning som professor
För frågor som rör bilaga C kan berörd institutions ekonomiadministratör kontakta controller Carina Wallmark, carina.wallmark@umu.se.

Anvisningar Bilaga C Erhållna intäkter
1) Utskrift ur Raindance/Beslutsstöd/Uppföljning/Frågor & Analys/Utfall med den sökandes samtliga erhållna bidragsintäkter
(bukod 320) och försäljningsintäkter (bukod 340) på vh 22 exklusive projekt med finansiär Region Västerbotten (22100) år 2018: rapport V20P Projekt inklusive passiva anpassas och tas ut för aktuell period och den sökande enligt bild nedan och exporteras till Excel. Projekt som avser resemedel eller medel för forskningsinfrastruktur exkluderas.

2) I förekommande fall utskrift ur Raindance/Beslutsstöd/Uppföljning/Frågor & Analys/Bas och medfinansiering med utbetald medfinansiering från fakulteten av UGEM och FGEM inom vh 23 år 2018 avseende projekt med finansiär Region Västerbotten (22100): rapport V73 Utfall bas medfinansiering anpassas och tas ut för den sökande enligt bild nedan och exporteras till Excel. Anslag för medfinansiering beräknas därefter enligt utfall bas för samtliga projekt på vh 23 med finansiär RV och en schabloniserad OH enligt genomsnittligt UGEM och FGEM inom FO för Medicinska fakulteten 2018 (17%). Schablon tillämpas för att eliminera effekten av skillnader i OH-nivåer mellan olika institutioner.

3) I förekommande fall utskrift ur Raindance/Beslutsstöd/Uppföljning/Frågor & Analys/Bas och medfinansiering med utbetald medfinansiering från fakulteten av UGEM och FGEM inom vh 21 och vh 22 år 2018: rapport V73 Utfall bas medfinansiering anpassas och tas ut för den sökande enligt bild nedan och exporteras till Excel. Anslag för medfinansiering beräknas därefter enligt utfall bas för samtliga medfinansierade projekt på vh 21 och 22 och en schabloniserad OH enligt genomsnittligt UGEM och FGEM inom FO för Medicinska fakulteten 2018 (17%). Schablon tillämpas för att eliminera effekten av skillnader i OH-nivåer mellan olika institutioner. Projekt märkta "ÖVR" avser lokala beslut om medfinansiering och inkluderas därför inte i underlaget.

4) I förekommande fall utskrift ur Raindance/Beslutsstöd/Uppföljning/Frågor & Analys/Utfall över utbetalda lokala stöd från fakulteten eller Umu till den sökande år 2018 samt ev. beviljade lokala stöd år 2019 per den 2019-08-31 exempelvis finansiering eller medfinansiering av anställningar, stöd till KAW Fellows/Projects/Scholars och WCMM fellows. Andra exempel på stöd är samfinansierade doktorandanställningar, startbidrag/resurs i samband med befordran, rekryteringspaket, flyktfara, bioteknikmedel: rapport V20P Projekt inklusive passiva anpassas och tas ut för aktuell period och den sökande enligt bild nedan och exporteras till Excel.

5) I förekommande fall uppgifter om utbetalda/förbrukade medel från Region Västerbotten år 2018 samt ev. beviljade medel år 2019 per den 2019-08-31 avseende centrala ALF-medel, TUA-medel, spjutspetsmedel och medel för forskning vid anställning som professor. OBS! att uppgifterna även ska inkludera sådana ALF-/TUA-medel som rekvirerats till UmU, då dessa exkluderas i redovisningen av bidragsintäkter under punkt 1.

Bilaga D Budget och forskningsresurser

• Ge en kortfattad beskrivning av personalkostnader, övriga kostnader samt eventuell annan finansiering av projektet för År 1 – År 3.
• Motivera kort varje sökt kostnad i den budget som du har angivit. Redogörelsen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag.
• Annan finansiering. Ange din eller annan forskares finansiering av projektet (hela eller delar av det) utöver det som söks i denna ansökan. Ange hela belopp i kronor.

Bilaga E Sammanfattning (Abstract)

Max 1 500 tecken inklusive mellanslag, enkelt radavstånd.
• Översiktlig beskrivning av forskningens syfte och mål samt hur forskningen ska genomföras. Abstract ska vara skriven så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.

Bilaga F Populärvetenskaplig beskrivning

Max 4 500 tecken inklusive mellanslag, enkelt radavstånd.
• En beskrivning av projektet ska ges på svenska så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå. Beskrivningen innehåller vad som ska göras och varför, samt förklara på vilket sätt den nya kunskapen kan vara betydelsefull.

Bilaga G1 Forskningsplan för ansökningar till Beredningsgrupp 1 – bedömning enligt Vetenskapsrådets kriterier

Forskningsplanen ska i sin helhet rymmas på 10 sidor (fontstorlek motsvarande font Arial 11 punkter eller större, enkelt radavstånd) och ska vara framåtblickande och struktureras enligt VR/MHs disposition d.v.s.:

• Projekttitel
• SCB koder: Lista tre SCB koder vilka beskriver forskningen i ansökan.
https://www.scb.se/contentassets/10054f2ef27c437884e8cde0d38b9cc4/standard-for-svensk-indelning--av-forskningsamnen-2011-uppdaterad-aug-2016.pdf
• Syfte och mål (Purpose and aims): Redogör övergripande för syfte och specifika mål med forskningsprojektet. Om du har angett att köns- och genusperspektiv är tillämpligt, beskriv hur dessa perspektiv relaterar till forskningsprojektets syfte, mål och frågeställningar.
• Aktuell forskningsfront (State-of-the-art): Sammanfatta kort den aktuella forskningsfronten inom det fält/område projektet befinner sig i. Ange nyckelreferenser.
• Betydelse och vetenskapligt nytänkande (Significance and scientific novelty): Beskriv kortfattat hur projektet anknyter till tidigare forskning inom området och dess betydelse på kort och lång sikt. Ange även på vilket sätt projektet flyttar fram eller förnyar den aktuella forskningsfronten. Inkludera köns- och genusperspektiv när det är tillämpligt.
• Preliminära och tidigare resultat (Preliminary and previous results): Beskriv kortfattat din egen tidigare forskning och förstudier inom forskningsområdet som gör troligt att projektet går att genomföra. Ange även om det inte föreligger några preliminära resultat. Ange om projektet bygger vidare på forskning och vetenskapliga resultat från tidigare beviljat bidrag från Vetenskapsrådet.

• Projektbeskrivning (Project description): Beskriv projektets design där följande delar ingår:
o Teori och metod. Beskriv underliggande teori och de metoder som kommer att tillämpas för att nå projektets mål. När det är tillämpligt, beskriv hur köns- och genusperspektiv relaterar till val av design, frågeställningar, metod och material, population/studiedeltagare samt databearbetning och analys, till exempel könsuppdelad statistik och presentation av resultat.
o Tidplan och genomförande. Beskriv översiktligt tidplanen för projektet under den treåriga projektperioden och hur projektet kommer att genomföras.
o Projektorganisation. Förtydliga din egen och eventuella medverkande forskares bidrag till projektets genomförande. Beskriv och motivera de medverkande forskarnas kompetens och roller i projektet, och även eventuella andra forskare eller motsvarande som är viktiga för projektets genomförande.
o Etiska övervägande Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella i ditt projekt eller motsvarande. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera de etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat. Hur står sig dina frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella ska du motivera detta.
o Köns- och genusperspektiv Ange om köns- och genusperspektiv är tillämpliga i din planerade forskning och motivera ditt ställningstagande. Observera att information om forskargruppens sammansättning (kvinnor/män) inte efterfrågas.
Följande gäller:
- Om du anger Ja: Motivera ditt svar och beskriv även hur du tar hänsyn till köns- och genusperspektiv i forskningsplanen (se vidare anvisningar under Forskningsplan). Om du angett att köns- och genusperspektiv är tillämpligt, men ändå väljer att inte inkludera det i din forskningsplan, behöver du motivera detta här.
- Om du anger Nej: Motivera ditt svar.

Redogör även för nedanstående information. Om en rubrik inte är relevant för din ansökan lämnar du den rubriken tom.
• Dataanalys och statistik (Data analysis and statistics): Moderna metoder genererar ofta komplexa data. Beskriv hur du planerar att analysera data som har samlats in i projektet samt statistiska metoder som används. Om projektet omfattar kliniska studier, inkludera en power-analys.
• Utrustning (Equipment): Beskriv den basutrustning som du och din grupp kan disponera för projektet.
• Behov av infrastruktur (Need for infrastructure): Specificera projektets behov av internationell och nationell infrastruktur. Specificera även behovet av lokal infrastruktur om avskrivningskostnader för denna ingår i ansökan.
• Internationellt och nationellt samarbete (International and national collaboration) Beskriv ditt och gruppens samarbete med utländska och svenska forskare och forskargrupper. Redovisa om du medverkar i eller anknyter till internationellt samarbete i din forskning.
• Självständig forskningslinje (Independent line of research) Du som verkar eller kommer att verka i en större grupp ska tydliggöra hur ditt projekt förhåller sig till de övriga projekten inom gruppen. Om du fortsätter på ett projekt som helt eller delvis har påbörjats under din doktorand- eller postdoktorstid, behöver du även beskriva relationen mellan ditt projekt och din tidigare handledares forskning.
• Klinisk signifikans (Clinical significance). Förklara om och i så fall på vilket sätt projektets resultat kan komma till praktisk klinisk användning inom området medicin och hälsa.

Ansökan skickas elektroniskt som en sammanhållen pdf-fil till medel@diarie.umu.se senast den 15 september 2019.

Namnge din fil Fakultetsfinansierad strategisk forskningsresurs B1_ditt namn.
Skriv diarienummer (FS 2.1.6-1119-19) i mailets ämnesrad.

Bilaga G2 Forskningsplan för ansökningar till Beredningsgrupp 2 – bedömning enligt Forte/FORMAS kriterier

Forskningsplanen (Projektbeskrivning och relevans) ska i sin helhet rymmas på 10 sidor (fontstorlek motsvarande font Arial 11 punkter eller större, enkelt radavstånd) och struktureras enligt Forte/FORMAS disposition d.v.s.:

Projektbeskrivning
• Projekttitel
• SCB koder: Lista tre SCB koder vilka beskriver forskningen i ansökan.
https://www.scb.se/contentassets/10054f2ef27c437884e8cde0d38b9cc4/standard-for-svensk-indelning--av-forskningsamnen-2011-uppdaterad-aug-2016.pdf
• Syfte, frågeställningar, teorianknytning, bakgrund och projektets originalitet (Purpose, research questions, theories, background and the originality of the project): Redogör för projektets syfte, specifika frågeställningar, bakgrund och originalitet. Gör en kortfattad litteraturöversikt och analys av de teoretiska utgångspunkterna för projektet och beskriv mervärdet i förhållande till tidigare forskning inom området. Om projektet bygger på ett tidigare avslutat eller fortfarande pågående projekt, ska du beskriva hur projekten förhåller sig till varandra samt resultaten från den tidigare forskningen.
• Studiedesign, metoder för datainsamling och analys (Study design, methods for data collection and analysis): Redovisa studiedesign, vilka data som ska användas, hur datainsamlingen kommer att utföras samt principer och metoder för databearbetning och analys. Om relevant, inkludera en kortfattad beskrivning av befintlig och eventuellt behov av ny grundutrustning för genomförandet av projektet.
• Tvär- och/eller flervetenskaplig ansats (Interdisciplinary and/or multidisciplinary approach): Beskriv vilka discipliner som är involverade i projektet och på vilket sätt projektet är tvär- eller flervetenskapligt.
• Genus och mångfaldsperspektiv i forskningens innehåll (Gender and diversity perspective in the content of the research): På vilket sätt är ett teoretiskt grundat genus- och mångfaldsperspektiv viktigt för forskningsprojektet? Detta gäller utöver en beskrivning av de variabler som ingår i forskningsprojektet som exempelvis kön, etnicitet och funktionsnedsättning. Inom mångfaldsbegreppet ingår bland annat funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet, socioekonomisk status, ålder och sexuell läggning.
• Arbetsplan (Work plan): Av arbetsplanen ska tydligt framgå vad som ska göras och hur arbetet kommer att bedrivas. Arbetsplanen ska även innehålla information om bemanningen i projektet inklusive personernas uppgifter. Här beskriver du även samverkan med andra forskare utanför projektgruppen. Arbetsplanen ska vara så utförlig att sakkunniga kan bedöma projektets genomförbarhet.
• Etik (Ethics): Kommentera projektets etiska överväganden. Kommentera om projektet saknar etisk problematik, kräver vissa etiska hänsynstaganden, ska bedömas av Etikprövningsmyndigheten eller redan har erhållit etiskt godkännande. Om projektet inte anses kräva etikprövning ska detta motiveras.

Relevans
• Samhällsrelevans (Relevance in relation to societal needs): Kommentera projektets relevans i relation till samhällets behov av ökad kunskap om: befolkningens och individens hälsa; hälsofrämjande insatser; rehabilitering och omvårdnad samt hälso- och sjukvårdens processer och system. Förklara hur forskningens frågeställningar relaterar till behov i samhället.
• Samverkan med användare av forskningen i forskningsprocessen (Collaboration and user participation in the research process): Kommentera projektets planerade samverkan med företrädare för berörda verksamheter, myndigheter, brukare eller andra aktörer. Detta gäller samverkan med aktörer utanför vetenskapssamhället. Beskriv konkret vilka aktörer ni ska engagera, i vilka faser i forskningsprocessen och under vilka former. Motivera relevans av samverkan och beskriv förväntade effekter.
• Nyttiggörande och kommunikation av forskningsresultat (Utilisation and communication of research results): Redogör för planer för hur nyttiggörande av projektets forskningsresultat ska uppnås. Diskutera möjliga målgrupper och beskriv vilka aktörer som ska kontaktas och involveras, vilka metoder som ska användas i arbetet och förväntade effekter. Detta kan gälla påverkan i policy, praktik, arbetssätt och metoder o.s.v.

 

Redaktör: Ola Nilsson