Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser medel för två postdoktjänster

20 augusti 2021

Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser medel för forskning till två postdok-tjänster inom strålskyddsberedskap. Bidraget uppgår till maximalt 5 400 000 kronor, inklusive indirekta kostnader. Sista ansökningsdag är 14 oktober. 

Syftet med bidraget är att stödja forskning som bedrivs med koppling till strålskyddsberedskap för att bidra till att den nationella kompetensen utvecklas inom strålskyddsområdet – särskilt inom krishantering.

Radiologiska nödsituationer kan uppstå till följd av både olyckor och antagonistiska handlingar. Beslutsfattare är beroende av underlag för att kunna fatta berättigade beslut om strålskyddsåtgärder och optimera strålskyddet för allmänhet och arbetstagare. Även efter en olycka kan strålskyddsåtgärder såsom sanering behöva vidtas. Beslutsunderlag kan bestå av dosberäkningar baserat på tillgänglig information från exempelvis strålningsmätningar, strålskyddsbedömningar eller spridningsprognoser.

Omfattar också riskkommunikation och beteendeforskning

Andra områden med relevans för strålskyddsberedskap omfattas också av utlysningen, såsom effektiv riskkommunikation, beteendeforskning kring hur människor agerar i radiologiska nödsituationer och hur beslut och råd kan förbättras med sådan kunskap.

Vill du ansöka?

Ansökan med bilagor ska skickas elektroniskt till Strålsäkerhetsmyndigheten senast 14 oktober på e-postadressen:
registrator@ssm.se, med kopia till cheuk.lau@ssm.se

Läs mer om utlysningen på Strålsäkerhetsmyndighetens webb

Redaktör: Lena Holmberg