Etableringsbidrag 2023

27 januari 2023

Utlysningen är öppen för ansökningar inom Fortes områden hälsa, arbetsliv och välfärd. Bidraget är riktat mot forskare i början av sin karriär, med syftet att främja etablering och självständighet inom forskningen. Totalt avsätts omkring 90 miljoner kronor för åren 2024–2026.

Fortes utlysning av etableringsbidrag ska bidra till ökad kunskap inom Fortes områden hälsa, arbetsliv och välfärd. Bidraget ersätter de tidigare bidragsformerna för nationell och internationell postdok.

  • Utlysningen öppnar: 24 januari 2023, kl 10:00
  • Utlysningen stänger: 21 mars 2023, kl. 14.00

Är du forskare i början av din karriär kan du ansöka om etableringsbidrag för att driva ditt eget forskningsprojekt på upp till tre år. Till skillnad från de tidigare postdokbidragen, som avsåg ett schablonbelopp för en heltidstjänst, kan du anpassa såväl budget som din aktivitetsgrad i projektet när du söker etableringsbidrag.

Du som sökande måste ha en doktorsexamen vid ansökningstillfället, senast det datum som utlysningen stänger. Du kan ansöka om etableringsbidrag upp till tre år efter att du avlagt din doktorsexamen, räknat från utlysningens stängningsdatum.

Du kan söka maximalt 1,25 miljoner kronor per år, och din aktivitetsgrad i projektet ska vara minst 50 procent av heltid. För treåriga projekt kan maximalt belopp på 3,75 miljoner kronor sökas och för tvååriga projekt 2,5 miljoner kronor.

För att beviljas finansiering från Forte måste en ansökan hålla hög vetenskaplig kvalitet, vara samhällsrelevant och vara genomförbar. Ansökan kan skrivas på både svenska och engelska.

Information om utlysningen