Samverkanscheckar inom ramen för ULF 2023

21 mars 2023

Lärarhögskolan utlyser samverkanscheckar som kan sökas av anställda med licentiats- eller doktorsexamen vid Umeå universitet och ska innehålla deltagande namngivna personer från en eller flera skolhuvudmän. Skolhuvudmän har listat prioriterade områden och kontaktpersoner (se länk nedan).

Målsättning

Samverkanscheckarna ska stimulera mötesplatser för förskollärare/lärare och forskare för erfarenhetsutbyte om och arbete med frågor om undervisning, utveckling, lärande och forskning inom avgränsade områden. Målsättningen är alltså att samverkancheckarna ska bidra till att skapa gemensamma FoU-miljöer.

Exempel på aktiviteter som kan genomföras inom ramen för samverkanscheckarna är kunskapsfördjupning i form av forskningscirklar och gemensamma ämnesseminarier där frågor som är aktuella för verksamma i skolväsendet och forskare kan diskuteras, till exempel utifrån gemensamma texter. Aktiviteter kan också vara mindre förstudier eller planering inför en gemensam forskningsansökan.

Nytt för i år är att fördelningen av samverkanscheckarna styrs mot två olika samverkansformer:

  • 4 samverkanscheckar tilldelas projekt som i första hand fokuserar på kunskapsfördjupning i samverkan mellan förskola/skola och universitet, till exempel genom forskningscirklar.
  • 4 samverkanscheckar tilldelas projekt som i första hand avser samverkan i form av förstudier till ett potentiellt större projekt.

Båda dessa samverkansformer kan i ett senare skede utgöra underlag för större projektansökningar inom ramen för ULF eller hos externa bidragsgivare.

I samband med arbetet med samverkanscheckarna förväntas att dialog mellan skolhuvudman och Umeå universitet förs om tecknande av basavtal för ULF-samverkan, i de fall ett sådant inte redan finns.

Lärarhögskolan lyser ut 8 samverkanscheckar á 240 tkr. Projekttiden är 2023-07-01 till 2024-12-31. Lärarhögskolan fördelar beviljat belopp till sökandes institution och till medverkande skolhuvudman. Hur medel ska fördelas mellan åren ska framgå i ansökan. Kostnader som kan täckas av samverkanscheck är exempelvis arbetstid, resor, litteratur och material som behövs för aktiviteternas genomförande. Medel får förbrukas till och med 2024-12-31.

Inventering och förankring hos skolhuvudman

Innan utlysningen inventerar skolhuvudman vilka områden som är aktuella för samverkanscheckar och fångar därmed upp förskollärare/lärares och rektorers frågor och önskemål. Områdena sammanställs tillsammans med en kort beskrivning av vilket eller vilka problem man ser i praktiken och som man i första hand skulle vilja diskutera och arbeta med tillsammans med forskare. Exempel på områden är de olika skolämnenas didaktik (matematikdidaktik, språkdidaktik, naturvetenskapernas didaktik, estetiska ämnenas didaktik osv.), ämnesövergripande områden (bedömning, distansundervisning, digitalisering, skolledarskap osv.), undervisningsformer (utomhuspedagogik, lek osv) eller annat som är relevant för undervisningen.

I samband med beviljade medel är det viktigt att skolhuvudman har förankrat samverkansaktiviteterna hos förskole-/skolpersonal som ska delta i den verksamhet som medlen avser, detta för att uppnå den symmetriska och komplementära samverkan som kännetecknar ULF.

Lista över skolhuvudmännens prioriteringar

Du hittar inventeringarna här.

Forskare kontaktar inför ansökan kontaktperson för den skolhuvudman man önskar utveckla ansökan tillsammans med och får hjälp med vidare kontakter inom huvudmannens organisation.

Utlysning och ansökan

Samverkanscheck kan sökas av anställd med licentiat- eller forskarutbildning vid Umeå universitet och ska innehålla deltagande namngivna personer från en eller flera skolhuvudmän. Utlysningen öppnar 2023-03-21 och sista ansökningsdag är 2023-04-28.

Ansökan görs i särskilt formulär https://forms.office.com/e/b4WUcFVJtx och ska innehålla
• en kort beskrivning av planerade aktiviteter: syfte, genomförande och om ansökan avser kunskapsfördjupning eller en förstudie.
• en kort beskrivning av vilken/vilka forskningsmiljöer aktiviteterna kopplas till vid Umeå universitet,
• deltagare (namn och arbetsplats),
• en enkel budget, där det tydligt framgår önskemål om hur Lärarhögskolan ska fördela ut sökta medel under 2023 och 2024. Oavsett önskemål om fördelning får medel användas fritt mellan åren dock senast 2024-12-31.
• Skolhuvudman ska i ansökan uppge referensnummer eller liknande till Lärarhögskolans utbetalning.
• en beskrivning av hur erfarenheter från den planerade aktiviteter/aktiviteterna ska spridas till fler hos skolhuvudman, inom Umeå universitet och gärna vidare än så t.ex. via en gemensam text, ett seminarium, eller en notis i LHs/skolhuvudmans nyhetsbrev samt
• Godkännande av samtliga deltagares närmsta chefer.

Beredning och beslut

ULF:s operativa grupp vid Umeå universitet tar fram ett första förslag på vilka ansökningar som ska beviljas medel. Förslaget bereds vidare i Lärarhögskolans Regionala Samverkansråd och av Lärarhögskolans forskningskommitté, för beslut av Lärarhögskolans föreståndare.

Bedömningskriterier:

• relevans
• genomförbarhet
• spridning mellan skolhuvudmän och forskningsområden

I det fall fler ansökningar bedöms lika avseende ovan än vad avsatta resurser räcker till kommer lottning att användas.

Återrapportering

Vid projekttidens slut ska den som beviljats medel återrapportera användningen av samverkanschecken i ett särskilt webbformulär. Återrapporteringen inkluderar en beskrivning om vad som gjorts och till vilken typ av kostnader medlen gått, samt en förteckning över eventuella andra mätbara resultat som exempelvis publikationer, seminarier etc.
Då det gäller den ekonomiska uppföljningen ska institutionens ekonom skicka en bekräftelse till Lärarhögskolan om att medlen har använts till avsett ändamål.

Medel som ej förbrukats 31 december 2024 ska återföras till Lärarhögskolan. Lärarhögskolans kansli ansvarar för uppföljningen och eventuell återbetalning.

Vill du veta mer?

Välkommen till seminarium om samverkanscheckar 24 mars.

Den utlovade filmen från seminariet utgår. 
Här hittar du i stället material som visades på seminariet:
Powerpoint om samverkanscheckar
Idéeinventering Piteå kommun

Tidsplan

2023-03-21 Utlysningen öppnar
2023-04-28 Sista ansökningsdag
2023-05-31 Beslut om beviljade medel

Kontakt

Monika Diehl, samordnare för praktiknära forskning vid Lärarhögskolan
monika.diehl@umu.se
Ola Lindberg, biträdande föreståndare vid Lärarhögskolan
ola.j.lindberg@umu.se