Något färre sökande inför hösten

26 april 2016

Ansökningarna till program och kurser ht 2016 på högskolor och universitet i landet, har minskat med drygt 2 procent. En viss minskning visar sig också i ansökningsstatistiken för programmen vid Medicinska fakulteten.

Det huvudsakliga skälet till att antalet sökande har minskat är demografiska. Antalet sökande under 25 år har minskat med 6 procent jämfört med ifjol, enligt Universitets- och högskolerådet.

När det gäller flertalet av programmen på grundnivå vid Medicinska fakulteten, har antalet sökande minskat något, men söktrycket kan ses som stabilt och har generellt ökat mellan 2012-2015.

I gruppen populäraste program vid Umeå universitet, finns i denna antagningsomgång Läkarprogrammet och Sjuksköterskeprogrammet.
Läkarprogrammet som har störst andel sökande till ht 2016 hade något färre antal sökande jämfört med ifjol.

Den stora förändringen står ett annat program för – Sjuksköterskeprogrammet i Skellefteå och Örnsköldsvik som från hösten kommer att ges som distansutbildningar. Till hösten 2015 ansökte 447 till Sjuksköterskeprogrammet i Skellefteå och till hösten 2016 sökte 1118 personer. Hösten 2015 sökte 527 till Örnsköldsvik och till hösten 2016 var det 1108 som sökte dit.

- Det var en bra satsning att skapa distansutbildning i Skellefteå och Örnsköldsvik. Det här kan bidra till att fylla de stora behov av sjuksköterskor som finns inom vården runt om i landet, säger Birgitta Bernspång, vice dekan för utbildning.

I ansökningsstatistiken syns inte den förändring som gjordes för utbildning till specialistsjuksköterska inom inriktningarna anestesi och operation, i form av ett större antal sökande. En ny modell på försök för dessa specialistsjuksköterskeutbildningar innebär att de ger en yrkesexamen men inte en magisterexamen. Den här pilotutbildningens andra termin omfattar en längre fördjupningskurs med klinisk praktik och ett kortare fördjupningsarbete.

Redaktör: Lena Åminne

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.