Per Ragnarsson: Bokslut 2017

5 februari 2018

Det härliga vintervädret håller i sig, det är toppen med minusgrader tycker jag och gör att man bl.a. har goda förutsättningar att ta skidturer.

Nu är det redan februari och det märks tydligt att vi får ljusare dagar för varje vecka som går och en av de bästa vädertiderna på året ligger framför oss med vårvintern.

Vi på Planeringsenheten håller på att summera år 2017 och färdigställer bl.a. årsredovisning utifrån underlag från många skribenter. Det är ett omfattande arbete som behöver utföras på kort tid och jag vill passa på att tacka alla medarbetare som bidrar till årsredovisningen, är ett stort samarbetsprojekt där vi varje år försöker förbättra processen.

Bokslut och myndighetskapital

Det ekonomiska bokslutet är en viktig del i årsredovisningen och Umeå universitets ekonomiska resultat år 2017 är ett överskott med 102 miljoner kr, fördelat med +41 miljoner kr på utbildning och +61 miljoner kr på forskning/utbildning på forskarnivå.

Det är positivt att universitetet har en stabil ekonomi och att de allra flesta enheter och institutioner redovisar ett positivt ekonomiskt resultat. Det visar på stor grad av ansvarstagande och ger oss möjligheter att genomföra strategiska satsningar. Men det är samtidigt problematiskt att vi inte använder alla våra tillgängliga resurser.

Riksrevisionen har i november 2017 publicerat en rapport där det framgår att universitet och högskolor totalt i landet har myndighetskapital (dvs eget kapital) motsvarande 13 miljarder kr, fördelat med ca 6 miljarder kr på utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt ca 7 miljarder kr på forskning och utbildning på forskarnivå.

Riksrevisionens övergripande slutsats är att den uppbyggnad av myndighetskapital som skett den senaste tioårsperioden på totalnivå inom högskolesektorn inte är förenlig med ett effektivt resursutnyttjande ur ett statsfinansiellt perspektiv. Rapporten har väckt uppmärksamhet och bl.a. Umeå universitet har fått möjlighet av regeringen att ge vår syn på rapporten.

Umeå universitet och många andra lärosäten anser att ersättningsnivåerna inom utbildning är för låga, men det är svårigheter att driva en sådan fråga när alla medel inom utbildning årligen inte används utan del av anslaget sparas till kommande år.

Universitet och högskolor är de enda myndigheterna som får behålla sina överskott (och underskott) mellan respektive år. Det finns med andra ord vissa risker att ha ett stort myndighetskapital, även om det var länge sedan statsmakterna drog in del av myndighetskapitalet på lärosäten.

Umeå universitet var år 2016 det universitet som hade lägst andel myndighetskapital i relation till sina kostnader av samtliga universitet, 12 procent. Detta beror bl.a. på att det ekonomiska resultatet åren 2013-2016 var ett underskott.

Förbättringar kring ekonomiuppföljningen

Vårt mål är att universitetet årligen ska nyttja tillgängliga resurser i så hög grad som möjligt till att bedriva utbildning och forskning av hög kvalitet. Även om vi inte har ett högt myndighetskapital så behöver vi arbeta med att nyttja tillgängliga resurser för att bedriva en så bra verksamhet som möjligt.

Hur bör då detta göras? Vi ska absolut inte göra några hastiga eller oövertänkta insatser. En viktig del som vi arbetar med under 2018 är att förbättra ekonomiuppföljningen under året, bl.a. genom att s.k. periodisering av kostnader och intäkter görs tätare under året och tydligare kopplas till de ekonomiska prognoser som görs per jan-april resp. jan-augusti.

Att som chef känna att man har koll på läget när det gäller utfall och prognos för ekonomin på sin enhet/motsvarande gör att det är betydligt enklare att ta beslut. Vi behöver också ytterligare förbättra analyser samt fortsatt ha en bra dialog i syfte att ha en god ekonomistyrning.

Pågående arbete

Verksamhetsområdet Planering och utredning består av enheterna Externa relationer och Planeringsenheten. Inom Externa relationer pågår bl.a. arbetet med en EU-strategi samt fyra Vinnovafinansierade projekt.

I januari slöts ett avtal med Umeå kommun om ett strategiskt partnerskap med Umeå kommun efter mycket arbete inom enheten.

Inom Planeringsenheten har mycket av arbetet efter julhelgerna fokuserats på de ärenden som nu i början på februari skickas till universitetsstyrelsen, det är bl.a. budgetunderlag 2019-2021, årsredovisning 2017, arbetsordning för Umeå universitet, anvisningar för verksamhetsplanering och budget inför år 2019 samt intern styrning och kontroll (bl.a. uppföljning år 2017).

 

Per Ragnarsson
Biträdande universitetsdirektör och områdeschef Planering och utredning

 

Redaktör: Anja Axelsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.