Avhandling: Vägen mot implementering av familjecentrerad omvårdnad

13 maj 2019

Det går att utbilda distriktssköterskor och sjuksköterskor i familjecentrerade samtal via en webbaserad utbildning. Det visar Susanna Pusa i sin avhandling vid Institutionen för omvårdnad som hon försvarar 31 maj. Genom en implementeringsinsats av dessa samtal kan man inspirera till ökad medvetenhet om förhållningssättet gentemot familjer med fokus på att stödja familjers insikt om samt utvecklingen av egna resurser.

Susanna Pusa, doktorand vid Institutionen för omvårdnad

Foto: Fredrik Åström

Det övergripande syftet med Susanna Pusas avhandling var att belysa erfarenheter av stöd från sjuksköterskor till familjer i ordinärt boende, samt att utvärdera implementering av familjestöd genom familjecentrerade samtal. Det innebär att avhandlingen till stor del fokuserar på hur forskningsbaserad kunskap om familjecentrerad omvårdnad kan implementeras i klinisk verksamhet för att förbättra omvårdnaden av familjer.

Samtliga fyra delstudier fokuserar på stöd av relationell natur från distriktssköterskor och sjuksköterskor till familjer när en vårdbehövande bor hemma. Två av delstudierna fokuserar aktivt på implementeringen att införa familjecentrerade samtal i hemsjukvård. En webbaserad utbildning skapades för ändamålet.

Resultatet av utbildningsinterventionen och vidare den påföljande implementeringen visade att de deltagande distriktssköterskorna och sjuksköterskorna erfor ett förnyat tanke- och arbetssätt i riktning mot hela familjer istället för som traditionellt enbart mot vårdtagaren.

Vidare visade resultatet att införandet av familjecentrerade samtal fortgick även om de inte hade implementerats fullt ut som avsett. Distriktssköterskorna och sjuksköterskorna samtalade inte alltid utifrån den tänkta samtalsstrukturen. Emellertid använde de sig av det familjecentrerade förhållningssättet i deras dagliga arbete i möten och samtal med familjen. De tillämpade ett förhållningssätt som innebär att de arbetade mer inkluderande gentemot familjer, med en ökad medvetenhet om betydelsen av att fokusera på hela familjen samt interaktionen mellan familjemedlemmarna.

Sammanfattningsvis bidrar avhandlingen till kunskap om hur stödjande sjuksköterskeledda familjecentrerade samtal kan implementeras i klinisk verksamhet samt på olika aspekter som ses påverka implementeringen. Exempelvis var stöd från såväl chefer som inom arbetsgruppen, fortlöpande kompetensutveckling och samsyn betydelsefulla aspekter för att lyckas införa familjecentrerade samtal. Som en syntes av avhandlingsarbetet med fokus på implementering av familjecentrerade samtal genererades en handlingsmodell som är tänkt att fungera som en vägledning i framtida implementeringar av familjecentrerade samtal.

För att fortsätta på vägen mot implementering av familjecentrerad omvårdnad i den kliniska verksamheten behöver förutsättningar skapas för att en möjliggörande miljö, där betydelsen av att arbeta med att stödja familjer, uppmärksammas och prioriteras. Det är nödvändigt att samhället, politiker och ledningen inom vårdkontexter inser värdet av att arbeta familjecentrerat och skapar möjligheter för utbildning under arbetstid.

Projekt har inneburit en samverkan med gemensamma mål mellan Universitetet och klinisk verksamhet vilket visat sig utgöra en förutsättning för att lyckas med den komplexa processen att implementera ett nytt arbetssätt.
Tre av studierna har kvalitativ design där inspelade familjecentrerade samtal samt intervjuer med distriktssköterskor och sjuksköterskor analyserades med kvalitativ innehållsanalys eller fenomenologisk hermeneutisk metod. Den fjärde delstudien, som fokuserar på implementeringsutfall, har en mixad metod design, där kvantitativa och kvalitativa resultat integrerades.

Susanna Pusa är legitimerad sjuksköterska sedan 2008 och har tidigare arbetat som sjuksköterska inom medicin, kirurgi, palliativ vård och hemsjukvård.

Till avhandlingen

Om disputationen
Susanna Pusa, Institutionen för omvårdnad, försvarar fredag 31 maj kl. 9.00 sin avhandling Vägen mot implementering av familjecentrerad omvårdnad. Fakultetsopponent professor Karin Josefsson, Sektionen för vårdvetenskap, Högskolan i Borås. Huvudhandledare professor Karin Sundin, Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet. Plats: Aulan, Vårdvetarhuset.

Kontakt
Susanna Pusa
090-786 79 82
E-post: susanna.pusa@umu.se

Redaktör: Ola Nilsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.