10 milj kr till alkoholforskning

25 april 2023

Systembolagets Alkoholforskningsråd utlyser 10 miljoner kr till forskning. Den som söker bidrag måste ha ett samarbete med statliga och privata universitet/högskolor som har rätt att utfärda examina inom forskarutbildning. Ansökningsperioden pågår 15 maj–15 september.

6 miljoner kronor utlyses för fria projektmedel till forskning inom tre områden:

A. Forskning om vad som förebygger alkoholskador, missbruk och beroende samt ökar kunskapen om vård- och behandlingsmetoder.

B. Forskning om effekter av policy/lag/marknadsförändringar på alkoholkonsumtion och dryckesmönster.

C. Forskning om alkoholkonsumtionens och dryckesmönstrens hälso-, sociala och ekonomiska effekter på både individ-, grupp- och samhällsnivå.

Juniora forskningsmedel

2 miljoner kronor till juniora forskare, det vill säga fram till tre år efter disputationsdatumet. Medel utlyses inom samma områden som Fria forskningsmedel.

2 miljoner kronor utlyses inom av Systembolaget identifierade fokusområden:

D. Sambanden mellan alkoholkonsumtion och folksjukdomar

I det här fokusområdet är vi intresserade av ansökningar från projekt som studerar sambanden mellan alkoholkonsumtion och folksjukdomar i allmänhet och alkoholkonsumtion och cancer i synnerhet.

Vi är särskilt intresserade av forskning kring insatser som syftar till att förebygga alkoholorsakade folksjukdomar. Som exempel kan nämnas effekter av kommunikationsinsatser som information i mötet mellan vårdgivare och patient, information vid inköps- och/eller konsumtionstillfälle och även insatser riktade till en bredare allmänhet.

E. Anskaffning av alkohol och tillgångsbegränsande åtgärder
I det här fokusområdet är vi intresserade av ansökningar från projekt som studerar huruvida olika sätt att skaffa alkohol påverkar konsumtionen och vilken effekt olika typer av tillgångsbegränsande åtgärder för alkohol har.

Vi är särskilt intresserade av studier om vilken roll sociala medier har för ungas och unga vuxnas tillgång till alkohol och om användningen av sociala medier som källa exempelvis påverkar konsumtionsmönster och skador.

Vidare är vi intresserade av studier på effekten av kommunernas tillgångbegränsande insatser, eventuella geografiska skillnader i utbud/mängd insatser och därmed skillnad i effekt på konsumtion och skador.

Se mer information på Systembolagets Alkoholforskningsråds webbsida.