Äntligen är campus fyllt av studenter igen

2 september 2022

Välkomstmässan på Universum igår vibrerade av liv, rörelse och engagemang. Innan den hyllade liveartisten Cleo klev på scenen hade jag äran att hälsa alla nya studenter varmt välkomna till Umeå universitet.

Universitetet vore ingenting utan närvaron av studenterna. Därför är jag extra glad att vi nu åter kan bedriva vår verksamhet som normalt, där studenterna är på plats på campus och kan ta del av det breda utbud av aktiviteter som erbjuds på universitetet.

Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet

Foto: Mattias Pettersson

Att vara student innebär så mycket mer än att läsa ett specifikt program eller utvalda kurser vid ett lärosäte. Det är en möjlighet att träffa nya kompisar, kanske en framtida partner, möten med lärare, forskare och alla som arbetare på universitetet, att vara i en kreativ miljö och ta del av allt som erbjuds. Att studera vid ett universitet innebär inte bara utbildning utan ger också alla möjligheter till en mer generell och djupare bildning. Jag hoppas att alla våra nya studenter tar tillfället i akt att under sina studieår utnyttja detta.

Studenterna är också viktiga för att vi ska få universitetet att fungera så bra som möjligt. Genom studentinflytande med närvaro i både beredande och beslutande organ får vi in viktiga perspektiv från den absoluta majoriteten av de som vistas här på universitetet. En ny student kanske inte känner till vilka möjligheter som finns när det gäller att påverka sin utbildning och studiesituation. Här har vi alla en viktig roll i att aktivt stödja och underlätta för engagerade studenter. Samtidigt har studentkårerna en viktig uppgift i att organisera studentinflytandet och att utse studentrepresentanter till organ på alla nivåer inom universitetet.

Studentinflytandet är i grunden en demokratifråga som regleras i högskolelagen, högskoleförordningen och studentkårsförordningen. Ett starkt och oberoende studentinflytande är en viktig del av universitetets kvalitetsarbete. Våra studenter bidrar till att höja kvaliteten i universitetets utbildningar och i vår verksamhet, de utmanar oss och gör oss bättre. Jag har under åren som rektor haft många spänstiga och utvecklande diskussioner med kårernas studentrepresentanter och jag ser fram emot en givande hösttermin i samma anda.

Studenter och medarbetare är tillbaka på campus – nu är vi i gång igen och det känns verkligen bra.

Redaktör: Hans Adolfsson

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.