En het arbetsmarknad innebär inte självklart fler utbildningar

2 november 2023

Etableringen av Northvolt innebär att Skellefteå håller på att växa och inom kommunen finns det ett stort behov av arbetskraft. Nu har Mälardalens universitet (MDU) hörsammat Skellefteå kommuns vädjan och lovat att erbjuda utbildningar motsvarande 250 helårsstudieplatser i kommunen. Umeå universitet ser däremot för närvarande inga förutsättningar för att utöka sina 190 helårsstudieplatser i större utsträckning.

Umeå universitet har under många år erbjudit utbildningar på Campus Skellefteå. Den främsta utbildningen i detta sammanhang har varit sjuksköterskeprogrammet som också kunde nyttja Skellefteå lasarett för den verksamhetsförlagda utbildningen. Idag bedrivs även ett yrkeslärarprogram på distans med samlingsort Skellefteå. Under åren har Umeå universitet också erbjudit socionomprogram och diverse lärarprogram i Skellefteå. Söktrycket har dock inneburit att utbildningar endast kunde genomföras vissa år och många har därför ersatts av platsoberoende distansprogram.

Dieter Müller, vicerektor.

Foto: Mattias Pettersson

Den gemensamma nämnaren för universitetets program är att de attraherar lite äldre studenter som på grund av sin familjesituation föredrar att läsa hemmavid. Även Luleå tekniska universitet (LTU) har haft flera utbildningar bland annat inom ekonomiområdet som de behövde ställa in pga bristande söktryck. Idag erbjuder LTU utbildningar motsvarande 300 helårsstudieplatser för högskoleingenjörer och datavetare.

Med hänvisning till det stora arbetskraftsbehovet har statens samordnare Peter Larsson under senaste året propagerat för fler högskoleutbildningar i Skellefteå, dock utan analys av vilka som ska kunna tänkas vilja läsa dessa utbildningar. Han har bjudit in lärosäten i söder att starta utbildningar i norr och uppenbart lyckats hos Mälardalens universitet och möjligtvis högskolorna i Gävle och Trollhättan. Umeå universitet och LTU tillfrågades först sent i processen och Umeå universitet har avböjt att medverka i det som Peter Larsson vill kalla Skellefteå University Alliance.

Skälet är inte en ovilja att erbjuda utbildningar i den norra grannstaden. Snarare är det kunskapen om att det saknas en konstant efterfrågan som innebär att vi inte utökar vårt utbildningsutbud. Som bekant har Västerbotten för närvarande en i stort sett obefintlig arbetslöshet och samtidigt en besvärlig demografisk situation med allt färre ungdomar. Detta innebär att det egentligen aldrig förr har funnits lika dåliga förutsättningar att starta högskoleutbildningar i Skellefteå som idag. En boomande arbetsmarknad med höga löner suger upp potentiella studenter och även de inflyttare som staden lockar är attraherade av jobben inom industrin och inte av möjligheten att läsa en högskoleutbildning.

Att genomföra utbildningar som inte når ett studentunderlag som räcker till för att bära kostnaderna, betyder att andra utbildningar i Umeå behöver sponsra de tomma studieplatserna i Skellefteå. Vi tycker inte att detta är en rimlig väg för ett regionalt engagemang.

Vi vet däremot att tre fjärdedelar av alla högutbildade i Västerbotten har en examen från Umeå universitet och att de flesta kommunerna inklusive Skellefteå på så vis vinner på att ha ett lärosäte i länet. Universitetet har alltid bidragit till kompetensförsörjningen i hela Norrland och utbildningsprogram på plats i olika kommuner är varken det enda eller det mest effektiva sättet att uppnå så väl kunskap som lokal förankring hos de studerande. Verksamhetsförlagd utbildning, studiebesök, gästföreläsningar och examensarbeten i samverkan är andra verktyg för att uppmärksamma studenterna på de möjligheter som arbetsmarknaden i norr erbjuder.

Jag tycker också att det är en rimlig regionalpolitisk ambition att regionens olika städer profilerar sig inom olika styrkeområden och kompletterar varandra snarare än att försöka uppnå likriktning med bland annat samma utbud av utbildningar. I synnerhet gäller det med hänsyn till den pågående byggnaden av Norrbottniabanan som betyder att alla utbildningar vid Umeå universitet om 10 till 12 år ligger inom pendlingsavstånd, mindre än en timme från centrala Skellefteå.

Redaktör: Dieter Müller

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.