Nytt avtal ger avsevärt billigare mobilsamtal

13 juni 2016

Umeå universitet har genomfört en upphandling av fasta och mobila operatörstjänster, ny leverantör blir företaget TDC. Den stora skillnaden mot det nuvarande avtalet blir en avsevärd prissänkning på mobil data säger Arne Vedefors på IT-enheten.

TDC kommer från och med i höst att ha hand om all fast och mobil nättrafik för Umeå universitet. Företaget kan beskrivas som Danmarks motsvarighet till Telia, på den svenska marknaden är man dock helt specialiserade på företagskunder.
– Rent praktiskt kommer det nya avtalet att tas i bruk till hösten. Först när TDC har fått en projektledare på plats för Umeå universitet kommer man att kunna sätta ett datum för övergången, säger Arne Vedefors, områdeschef på IT-enheten.
Jämfört med det tidigare avtalet med Telia kommer den nya upphandlingen att innebära en sänkning av kostnaden för anslutning till Internet samt mobilsamtal. Det rör sig nästan om en halvering, säger Arne Vedefors:
– Det känns roligt att vi har fått ner priset så här mycket. Det betyder mycket för institutionerna som ska bära de anställdas telefonkostnader.

TDC hyr in sig på Telias mobilnät, vilket borgar för att samtalskvaliteten inte ska påverkas av leverantörsbytet.
Arne Vedefors berättar att man från IT-enhetens sida också arbetar för att få fram en ny lösning för hur privata samtalskostnader ska hanteras framledes. Det nuvarande systemet för att göra löneavdrag är tämligen krångligt och tidsödande, därför har en smidigare lösning arbetats fram som förhoppningsvis ska kunna sjösättas i samband med leverantörsbytet i höst.
– Ärendet ligger hos universitetsjuristerna nu, de tittar på hur vi kan använda det nya avtalet för att förenkla detta.

Under sommaren kommer alltså Umeå universitets gamla telefoniavtal i praktiken att gälla oförändrat, vilket kan vara praktiskt att veta inför stundande semestrar. Arne Vedefors vill ändå påminna om att vara vaksam på hur man använder telefonen under semestern, så att räkningen för sommarmånaderna inte blir en obehaglig överraskning:
– Det är dyrt med mobil data och att ringa utomlands, särskilt om man reser utanför EU.

Länk: Så undviker du dyra samtal utanför Sveriges gränser

För mer information kontakta Arne Vedefors, IT enheten,
090-786 68 88, arne.vedefors@umu.se

 

Text: Jonas Lidström

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.