Rekommendation om coronaviruset Covid-19 (uppdatering)

14 februari 2020

Umeå universitet bevakar läget och följer Folkhälsomyndighetens och UD:s information och rekommendationer.

Coronaviruset orsakar allt fler fall i världen. De allra fallen har konstaterats i Hubei-provinsen i Kina men fall finns även i andra delar av Kina samt i ett tjugotal andra länder hos resenärer från Hubei-provinsen. I Tyskland, Japan, Vietnam, USA, Sydkorea, Frankrike, Thailand, Singapore, Malaysia och Storbritannien har även inhemska fall konstaterats.

UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen och från icke-nödvändiga resor till Zhejiang-provinsen i Kina.

Medarbetare och studenter som befinner sig i, eller som planerar att resa till Kina, uppmanas att noggrant informera sig om den senaste utvecklingen när det gäller utbrottet av det nya Coronaviruset som ges via nyhetsmedier, WHO, Folkhälsomyndigheten och UD samt via lokala kinesiska myndigheter.

Flera kinesiska universitet har meddelat att de studenter som planerat resa ej bör komma i nuläget. Medarbetare och studenter som nyligen vistats i Kina bör kontakta universitetets krisledningsgrupp alt. sin närmaste chef eller sin utbildningsansvarige vid sin institution vid hemkomsten.

Fakta: Information från svenska myndigheter till personer som nyligen besökt Kina

Personer som nyligen varit i Kina och som inom 14 dagar har hosta och feber bör kontakta sjukvården via telefon (tel. 1177) för att berätta om sina symtom och var de befunnit sig.

Personer som besökt Wuhan rekommenderas även att ha god hand-, luftvägs- och personlig hygien.

Det innebär att

• nysa och hosta i armveck

• tvätta händerna omsorgsfullt med tvål och vatten som därefter torkas

• sedan använda desinfektionsmedel som får lufttorka.

Här finns mer information:

Regeringskansliet

Folkhälsomyndigheten (wuhan)

Folkhälsomyndigheten (frågor och svar)

WHO

UD (reseinformation för Kina)

Information ang resor mm från lokala kinesiska myndigheter

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.