Lista med valbara kandidater till fakultetsnämnden

21 april 2021

I samband med valet av nya ledamöter till fakultetsnämnden ska namnen på valbara kandidater finnas publicerade tre veckor innan sista valdag. Nedan följer därför dessa namn och även en intervju med Anna Larsson, ordförande i valberedningen.

Personerna på listan nedan är samtliga valbara och har tackat ja till att bli nominerade. Inom parentes anges vilka som är valberedningens förslag.

Vid valet skall utses 6 ordinarie ledamöter och 3 suppleanter. Valet kommer att hållas online under tiden 3 maj t o m 12 maj.

Meddelande med information om röstningsförfarande och länk till webbsida för valet kommer att publiceras separat till alla röstberättigade 29 april.

Regler för vem som är röstberättigad, se fotnot nedan1

Nominerade och valbara kandidater till fakultetsnämnden vid humanistiska fakulteten:

Valberedningens förslag på ordinarie ledamöter:

Anna-Lill Drugge
Annika Egan Sjölander
Carla Jonsson
Erik Sigurdson
Peter Henning
Stefan Gelfgren

Valberedningens förslag på suppleanter:

1) Elena Lindholm
2) Frida Marklund
3) Lars Samuelsson

Övriga valbara kandidater:

Anders Steinvall
Berit Åström
Hanna Outakoski
Jenny Eklöf
Johan Jarlbrink
Kalle Grill
Katarina Gregersdotter
Kristina Sehlin McNeil
Peter Sköld
Philip Buckland
Pär Sundström
Virginia Langum

Extern ledamot: (beslutas av rektor)

Christer Karlsson, avdelningschef för Bevarande och digitalisering vid Kungliga biblioteket, Stockholm. (Tidigare ställföreträdande överbibliotekarie och avdelningschef för Arkiv och specialsamlingar vid Umeå universitetsbibliotek)

Valberedningens ordförande har ordet

Under våren har en valberedning arbetat med att ta fram valbara kandidater till en ny fakultetsnämnd.

Ordförande i valberedningen Anna Larsson säger att sedan de tillsattes som valberedning i början av november har de sammanträtt via Zoom några gånger i månaden.

– Vi började med att diskutera på institutionerna vad medarbetarna såg som viktiga aspekter hos en ny fakultetsledning, och tog in synpunkter från alla håll. Innan jul genomfördes också den öppna nomineringen, där vi fick in många bra nomineringar.

– Sedan årsskiftet har vi arbetat i tur och ordning med frågorna om dekan och prodekan, nämndens sammansättning av lärarkandidater och den externa ledamoten, säger Anna Larsson.

– Under vägen har vi också, som reglerna anger, samrått med rektor vid flera tillfällen innan vi slagit fast våra olika förslag. Processen har gått bra och vi har inte stött på några svårare problem i valberedningsarbetet. Vi är också mycket nöjda med våra förslag till alla posterna!

Är det något som varit särskilt svårt med arbetet i valberedningen?

– Nej det tycker jag inte. Jag kunde väl oroa mig lite i början över dels hur det skulle gå att få folk att vilja ställa upp på de olika fakultetsledningsuppdragen, och dels om det skulle bli strider inom valberedningen över olika förslag.

– Men det har verkligen gått över förväntan och vi har arbetat i en gemensam strävan att få ihop en bra sammansättning av personer med kompletterande erfarenheter och kompetenser.

Är det något som förvånat under arbetets gång?

– Själv har jag förvånats över hur många tänkbara, goda kandidater det har funnits. Fastän jag har jobbat inom humfak i många år är det många namn som jag inte känt till. Där har vi inom valberedningen verkligen bidragit tillsammans och kunnat komplettera varandra.

I valberedningens förslag är det många nya namn bland era förslag, hur har ni resonerat kring det?

– Valberedningens förslag avser att skapa jämn könsfördelning och få med personer på olika nivåer i den akademiska karriären. Vi har också särskilt bemödat oss om att åstadkomma en nämnd med så bred erfarenhet som möjligt från fakultetens olika institutioner och ämnen.

– I och med att dekan och prodekan är nya och därmed har annan bakgrund har hela sammansättningen av nämnden behövt tänkas om.

Det är alltså inte fråga om någon misstroendeförklaring?

– Absolut inte! Valberedningens förslag står för vad vi ser som den bästa sammansättningen av nämnden sammantaget utifrån de förutsättningar som råder just nu – och den kommande mandatperioden.

Avslutningsvis hälsar Anna Larsson att hon hoppas att alla röstberättigade medarbetare gör sin röst hörd genom att delta i valet.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

1Röstberättigade vid val av vetenskapligt kompetenta ledamöter och suppleanter till fakultetsnämnderna

Rösträtt tillfaller den som är tillsvidareanställd vetenskapligt kompetent lärare med en anställning motsvarande minst 50 procent av heltid inom fakulteten.

Med vetenskapligt kompetent avses den som avlagt doktorsexamen. Rösträtt ges även till den, som enligt äldre bestämmelser är befordrad till universitetslektor utan att ha avlagt doktorsexamen, eller är anställd som professor utan att ha avlagt doktorsexamen, om anställningen är tillsvidare och motsvarar minst 50 procent av heltid inom fakulteten.

Rösträtt tillfaller också den som är tillsvidareanställd professor eller universitetslektor på konstnärlig grundmed en anställning motsvarande minst 50 procent av heltid inom fakulteten.

En enskild lärare kan enbart vara röstberättigad vid en fakultet samtidigt. Om enskild lärare uppfyller kriterierna för röstberättigande vid två fakulteter är berörd lärare enbart röstberättigad vid den fakultet där dennes tillsvidareanställning är placerad.För detta val gäller att kriteriernaska vara uppfyllda per den 1 mars 2021 (avstämningsdag).

Rösträtt och valbarhet gäller inte för den som vid avstämningsdagen innehar en anställning som är beslutad att upphöra innan valets genomförande. Preliminärröstlängd ska tas fram genom respektive fakultetskanslis försorg och skickas till prefekterna vid berörda institutioner (ellermotsvarande) för genomgång.

Dekan fattar beslut om att fastställa röstlängden. Innan röstlängden fastställs ska förslag på röstlängd tillsändas samordnaren vid Planeringsenheten (se 3.1) som har att stämma av att ingen enskild lärare ges rösträtt vid mer än en fakultet. Förslag på röstlängd ska vara samordnaren tillhanda senast den 16 mars2021.

Läs mer om regler för val till fakultetsnämnder, inklusive utseende av dekan och prodekan

Redaktör: Per Melander

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.