Maxvärde för gåvor höjs under 2021

11 maj 2021

Under 2021 kan extra skattefri gåva till anställda ges till ett värde av maximalt 2 000 kr inkl. moms per anställd. Värdet på julgåva höjs till maximalt 500 kr inkl. moms. Den extra skattefria gåvan till anställda kan fördelas till två tillfällen - sommargåva och julgåva.

Riksdagen har för perioden 1 januari – 31 december 2021 antagit regeringens förslag att arbetsgivare kan ge sina anställda skattefria gåvor till ett högre värde än enligt ordinarie regelverk. I linje med riksdagsbeslutet har rektor beslutat att höja maxbeloppet för skattefri gåva.

Det extra beloppet kan användas till att antingen ge en julgåva till ett maximalt värde av 2 500 kr inkl. moms, eller till att utöver julgåvan ge en sommargåva för maximalt 2 000 kr inkl. moms.

Tänk på följande om du vill använda det extra beloppet och tillfället att ge gåvor

  • Beloppet för julgåva har höjts från 450 kr inkl. moms till 500 kr inkl. moms.
  • I beloppet 2 500 kr är 500 kr förbehållet julgåvan. Det går alltså inte att ge en sommargåva för 2 500 kr och inte ge någon julgåva. Den del av beloppet som kan fördelas mellan sommargåvan och julgåvan är 2 000 kr.
  • Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla, det vill säga för att den anställda inte ska behöva ta upp gåvan för förmånsbeskattning.
  • Gåvan får inte ges i form av pengar, men kan ges i form av varor eller presentkort som inte kan bytas mot pengar.
  • En gåva kan inte ersättas av bidrag till en organisation då det betraktas som donation, vilket inte är tillåtet.

Läs riksdagsbeslutet i sin helhet, Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag, kultur och idrott samt andra åtgärder med anledning av coronaviruset

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.