Vända vikande trend för kvinnliga professorer största utmaningen

22 juni 2021

Universitetslektor Caroline Blomquist har arbetet som handläggare för lika villkor på teknisk-naturvetenskaplig fakultet i drygt två år och tycker att det har varit intressant och roligt även om frågorna är komplexa och det tar tid att se förändringar. Nu lämnar hon uppdraget för att bli studierektor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Caroline Blomquist, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Foto:

Vad gör en handläggare för lika villkor?

– Lika villkorshandläggaren är ett stöd till dekan som har huvudansvaret för lika villkorsfrågor på fakultetsnivå. I praktiken har det inneburit att jag arbetat tillsammans med övriga medlemmar i fakultetens arbetsmiljögrupp med ansvar för lika villkorsfrågor och jämställdhetsintegrering. Handläggare och samordnare för lika villkor har även en central grupp vid universitet där vi diskuterar universitetsgemensamma frågor och med ett pågående informationsutbyte mellan fakulteterna och förvaltningen om pågående och planerade arbeten inom området. Både arbetsmiljö- och handläggargruppen har varit viktiga för att kunna bolla idéer och gemensamt arbeta med lika villkorsfrågor och jämställdhetsintegrering.

– Jag har som handläggare även varit adjungerad till fakultetsnämnden samt medverkat vid fakultetens ledningsgrupp och samverkansgrupp när arbetsmiljö och lika villkor varit tema för mötet. Jag har även haft kontinuerliga möten med lika villkorsföreträdare på fakultetens institutioner och arbetsmiljögruppen har ordnat terminsvisa nätverksträffar för lika villkorsföreträdare och arbetsmiljöombud för att diskutera aktuella frågor och sprida goda exempel mellan institutionerna.

Vilka omfattas av lika villkor?

– Lika villkorsarbetet omfattar all personal och studenter vid universitetet och utgår från diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder; kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning och könsidentitet. Områden som ska undersökas skiljer mellan anställda eller studenter men inkluderar följande områden för anställda: arbetsförhållanden, rekrytering, löner, kompetensutveckling och föräldraskap.

Vad har varit största utmaningen och vad är du mest nöjd över att ha uträttat?

– Den största utmaningen är att vända den vikande trenden för kvinnliga professorer vid fakulteten för att nå en jämnare könsfördelning i linje med målen för jämställdhetsintegrering. För att uppnå en förändring i könsfördelning för olika yrkesroller krävs att fakulteten arbetar för att skapa en inkluderande arbetsmiljö på institutionerna samt gör en översyn av rekryteringsprocessen och karriärvägar utifrån ett lika villkors perspektiv.

– I linje med detta har arbetsmiljögruppen anordnat olika seminarier för fakultetsledning, fakultetsnämnd, prefekter, HR-personal som har lett vidare till att två längre utbildningsseminarier om inkluderande arbetsmiljö och rekrytering ges för fakultetsledning, prefekter, HR-personal och lika villkorsföreträdare med start den 17 juni. Arbetet med dessa utbildningssatsningar och det arbete som vi har lagt ned på fakultetsnivå och i handläggargruppen på att utarbeta en ny jämställdhetsintegreringsplan för Umeå universitet är det jag är mest nöjd med under mina år som handläggare.

Har du sett någon trend i frågor som du jobbat med under årens lopp?

– När jag började arbetet som handläggare så arbetade vi mest med aktiva åtgärder eftersom det var ett nytt arbetssätt för lika villkorsfrågor föreskriven i diskrimineringslagen från 2017. Arbetet skedde framför allt i handläggargruppen där vi tog fram guider för hur detta arbete skulle kunna bedrivas på institutioner utifrån både ett arbetsgivar- och utbildningsanordnarperspektiv samt informerade om aktiva åtgärder vid olika nätverksträffar.

– Under det senaste året har det varit mest fokus på jämställdhetsintegrering med olika former av jämställdhetsutbildningar på fakultetsnivå och arbetet med att upprätta en ny handlingsplan för jämställdhetsintegrering vid Umeå universitet.

Vilka frågor hoppas du att din efterträdare tar tag i?

– En stor utmaning är att utveckla arbetet med lika villkorsfrågor bland studenter och jag hoppas att min efterträdare kan ordna så att jämställdhetsutbildning ges till programansvarig, studierektorer och prefekter med grundutbildningsansvar för att få igång detta arbete. Det är ett viktigt och nödvändigt arbete dels för att fakulteten har uppenbara problem med attityder och normer i vissa studentgrupper och dels för att Umeå universitet inte blivit godkänd vid tillsynen av aktiva åtgärder utifrån ett utbildningsanordnarperspektiv gjord av diskrimineringsombudsmannen.

Vad ska du lägga din energi på nu när du lämnar uppdraget bakom dig?

– Jag slutar som handläggare eftersom jag kliver på uppdraget som studierektor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap: Med det nya uppdraget får jag vara med och driva den pedagogiska utvecklingen på institutionen och att ha det övergripande ansvaret för kursbemanning.

Snabba fakta om Caroline Blomquist:

Bor: i villa på Grubbe
Familj: maken Michael och två vuxna döttrar med respektive och ett tre månader gammalt barnbarn
Forskar om: förändringar i fettvävsmetabolism vid metabola sjukdomar
Undervisar i: fysiologi, kost och hälsa på MHS-programmet och på basåret
Mig med tre ord: Positiv. Disträ. Idérik
Intressen: vandra och åka skidor i fjällen, träna på IKSU, umgås med familj och vänner över lite mat och vin
På nattygsbordet: Samlade verk av Lydia Sandgren
Gör en ledig söndag: sover länge och äter brunch med vänner och familj
På grillen i sommar: spetskål, majs, sparris och morötter
Tre smultronställen i Umeå: Bölesholmarna, Kullaskogen. Café Eljest
Ska göra efter corona-pandemin: börja träna body pump och spinning på IKSU igen
Därför är lika villkor viktigt: för att vi ska kunna öka kvalitet på undervisning och forskning genom att tillvara kompetens oavsett kön och bakgrund genom att verka för en inkluderande arbetsmiljö, transparant rekrytering och tydliga karriärvägar.

Logga in för att kommentera och läsa kommentarer.